Sadnja krokusa na travnjak

Krokusi su graciozni cvjetovi luka koji cvjetaju u rano proljeće. Krokusi zasađeni na travnjaku izgledaju posebno atraktivno kad cvjetaju između vlati trave u proljeće. Zbog njih često sivo-sivi travnjak, koji je nakon zime u lošem stanju, postaje šareni ukras vrta. Pogledajte kako i kada saditi krokuse na travnjaku i kako ih kasnije uzgajati kako bi lijepo procvjetale u proljeće.

krokusi na travnjaku

Krokusi zasađeni na travnjaku lijepo cvjetaju u proljeće

Kada saditi krokuse na travnjaku

Sadnja krokusa na travnjak vrši se istovremeno s sadnjom krokusa u vrtne gredice, tj. Od rujna do listopada. Osobno ih više volim saditi u rujnu kako bi trava dotaknuta tijekom ovog tretmana imala vremena da se regenerira i ukorijeni znatno prije zime.

Kako saditi krokuse na travnjaku

Počinjemo odabirom pravog mjesta za krokuse na travnjaku . To bi trebalo biti sunčano mjesto, gdje je tlo plodno i ne previše zbijeno. Na takvim mjestima ne mogu nastati lokve i stajaća voda nakon kiše, jer u takvim uvjetima lukovice crocusa brzo trunu. Također je najbolje ako je to mjesto na kojem se ne smije hodati ili što manje koristiti jer krokusi neće izdržati gaženje poput trave.

Kad na travnjaku pronađemo mjesto pogodno za sadnju krokusa , odrežite travnjak lopaticom i nježno ga savijte. Travnjak treba ukloniti na ovaj način do dubine od 8-10 cm, jer na tu dubinu trebate postaviti lukovice crocusa. Da ne biste izgubili lukovice, vrijedi ih saditi u posebne košare za sadnju žarulja cvijeća. U budućnosti će kućište olakšati moguće iskopavanje lukovica crocusa i spriječiti njihovo "širenje" na travnjaku. Osim toga, crocuses na travnjaku izgledaju najbolje u uzgoju u skupinama, što je olakšano sadnjom u košare.

Također možemo pojedinačno saditi lukovice crocusa pomoću posebne žardinjere kojom se na travnjaku izrezuju okrugle rupe za lukovice.

sadnja krokusa

Sadnju krokusa na travnjak olakšat će sadilica,

pomoću kojih možete lako izrezati rupe za žarulje

Posađene lukovice krokusa prekrijte zemljom, lagano umijesite i prekrijte prethodno uklonjenom travom. Tada obilno zalijevamo. Ne zaboravite da neko vrijeme ne gazite travnjak na mjestima na kojima smo posadili lukovice krokusa kako bi se travnjak mogao regenerirati.

Kako se brinuti o krokusima zasađenim na travnjaku

Krokusi zasađeni na travnjaku ne zahtijevaju nikakvu posebnu njegu. Na tim mjestima gnojimo i zalijevamo travnjak na isti način kao i cijelu površinu travnjaka. Međutim, trebali biste odustati od proljetnih postupaka njege, kao što su prozračivanje i skarifikacija travnjaka, jer bismo prilikom njihovog izvođenja oštetili lukovice krokusa. Također biste trebali odgoditi prvu košnju travnjaka u proljeće, barem do kraja svibnja. Ako prerano prerežemo lišće izblijedjelih krokusa, biljke se neće moći regenerirati i skupiti snagu u lukovicama za cvjetanje narednih godinu dana.

Napokon, vrijedi dodati da na isti način na travnjak možete posaditi tulipane ili narcis , iako po mom mišljenju ne izgledaju tako slatko kao krokusi koji cvjetaju u travi.