Crveni crvi na ljiljanima. Što je to i kako se boriti?

Crveni crvi na ljiljanima smetaju ljubiteljima ovih biljaka. Pojavljuju se od proljeća do ljeta. Hraneći se ljiljanima, grizu rupe na lišću i cvjetnim pupovima. Pogledajte o kakvoj se štetnici radi, što učiniti kada na ljiljanima uočite crvene crve i koji su načini da se riješite ove štetočine. Zahvaljujući ovim savjetima naučit ćete kako se brzo i učinkovito boriti protiv crvenih crva na vrtnim ljiljanima .

crveni crvi na ljiljanima

Crveni crvi na ljiljanima su himen ljiljana: (1) jajašca štetnika, (2) ličinke, (3) odrasli kukac

Fotografija depositphotos.com

Crveni crvi na ljiljanima. Što je to?

Crveni crvi koji se od ranog proljeća hrane lišćem i cvjetnim pupoljcima ljiljana su himen lila . Ova buba ispušta glasne zvukove trljajući svoja tri trbušna segmenta o pokrivače. Otuda i poljsko ime ove karakteristične štetnice ljiljana.

Odrasli jorgovani dugi su 8 mm i imaju ciglastu boju. Crvenkastosmeđa ličinka s crnom glavom prekrivena je ljepljivom sluzi. Ovalna, crvenkasta jajašca ove štetočine mogu se naći i na biljkama. Jorgovana krizantema izgriza rupe na izdancima, smanjujući asimilacijski aparat, a time i slabi biljku. Rupe koje se pojavljuju na cvjetnim pupovima razlog su zašto ljiljan ne cvjeta ili je njegovo cvjetanje vrlo slabo .

Kako se boriti protiv crvenih crva na ljiljanima?

U borbi protiv crvenih crva na ljiljanima važno je redovito pregledavati biljke i ručno uklanjati štetnike. Ako u vrtu nemamo previše ljiljana, vrijedi crvene crve ukloniti jednostavno rukom (po mogućnosti izvadite iz biljke i zdrobite je). Nažalost, razdoblje polaganja jaja i izlijeganja lila violine je dugo - traje od sredine proljeća do sredine ljeta, tako da ćemo morati prilično dugo nastaviti ručno odabirati violinu koja se pojavljuje. Ne zaboravite prikupiti i uništiti i ličinke i jaja .

No ako štetnika ima puno, a mehaničko uklanjanje nije dovoljno , može se koristiti prskanje insekticidima, po mogućnosti sistemskim pripravcima. Sustavno djelovanje znači da pripravak apsorbiraju zeleni dijelovi biljaka i kreće se sokovima kroz biljku. Na crveni crvi na ljiljanima onda umiru, čak i ako oni nisu izravno prskati .

Također je vrijedno znati da kemikalije najbolje djeluju protiv odraslih oblika lisičarki. Jajašca ovog štetnika mnogo su otpornija na insekticide. Stoga moramo računati s potrebom ponoviti prskanje.

Primjer kontaktnog i želučanog insekticida je Polysect 005 SL. Djeluje na površini, duboko i sustavno. Poprskajte ljiljane kad se primijete prvi znakovi hranjenja crvenih crva . Ako se nakon 14 dana primijeti više insekata, tretman treba ponoviti.

Pripravak za crvene crve u ljiljanima Polysect 005 SL dostupan je u obliku spremnog pripravka za prskanje, kao i koncentrata za otopinu s vodom.

U borbi protiv crvenih crva na ljiljanima može biti od pomoći i Mospilan 20 SP, koji poput Polysect-a djeluje površinski, duboko i sistemski. Pripravak koristimo u dozi od 4 g sredstva na 10 litara vode. U sprej se može dodati kalijev vrtni sapun koji će podržati djelovanje insekticida (poboljšat će prianjanje na biljna tkiva).

Mag. Joanna Białowąs