Koji pH tla za povrće?

Odgovarajući pH tla za povrće jednako je važan kao i struktura i sadržaj minerala u tlu. Samo u tlu s pravim pH povrće će rasti zdravo i obilno roditi. A pH zahtjeva tla za pojedino povrće malo se razlikuje. Pogledajte koji je pH tla najbolji za vaše povrće i preuzmite praktičnu tablicu za ispis!

kakav pH tla za povrće

Zdrav rast povrća moguć je samo uz odgovarajući pH tla

Fotografija depositphotos.com

Koji je pH tla najbolji za povrće?

Sve biljke uzgajane u vrtu zahtijevaju specifičan pH tla, koji između ostalog određuje njihov pravilan rast i razvoj. Većina povrća najbolje uspijeva na tlima s pH u rasponu od 6,0-6,8 , tj. Blago kiselim do neutralnim tlima. Na kiselim tlima većina povrća slabo daje, a rast i razvoj su slabiji. Primjerice, u uzgoju križnog povrća, kisela tla favoriziraju pojavu sifilisa kupusa, dok će kod uzgoja mrkve na kiselom i teškom tlu nicanje i berba biti teška, a korijenje mrkve deformirano, ponekad oštećeno.

Kako izmjeriti pH tla za povrće?

PH vrijednost tla za povrće određuje koristeći jedan mjerač tla kiseline (ili čak i jednostavan skup s Hellig a tekućina). Ako nakon testa utvrdimo da je naše tlo previše kiselo (tj. PH je prenizak), trebali bismo tlo vapniti kako bismo povećali svoj pH. Obrnuta situacija, tj. PH tla je previsok, izuzetno je rijetka.

Mjerenje pH tla.  Kako izmjeriti pH tla u vrtu?Mjerenje pH tla. Kako izmjeriti pH tla u vrtu?

PH tla snažno utječe na rast i razvoj biljaka, dostupnost hranjivih sastojaka i aktivnost mikroorganizama u tlu. Ovisno o pH reakciji, možda će biti potrebno zakiseliti tlo ili odkiseliti tlo kako bi se udovoljilo zahtjevima zasađenih biljaka. O tome ćemo saznati mjerenjem pH tla u vrtu. Više...

Kako bismo snizili pH tla za povrće, trebali bismo posegnuti za kalcijevim gnojivima, koja ne samo da biljkama osiguravaju potrebni kalcij, već prije svega pomažu u pravilnoj regulaciji pH vrijednosti supstrata. Vapnenje tla za povrće u jesen svake 3-4 godine . U tu svrhu gnojivo se pomiješa sa zemljom do dubine od 20-30 cm. Vrijedna kalcijeva gnojiva, posebno preporučena za vrtove i amaterske usjeve, uključuju dolomit (također obogaćuje tlo magnezijem) i karbonatno vapno.

Doze kalcijevih gnojiva za povrće ovise o zakiseljavanju tla i njegovoj strukturi. Veće doze kalcijevih gnojiva koriste se na težim, a manje na lakšim tlima.

Upozorenje!

Pojedine povrtne kulture, poput graha, graška, krastavaca, bundeve, rajčice, mrkve, peršina i celera, osjetljive su na svježe vapnjenje. Stoga ih se ne smije uzgajati u prvoj godini nakon primjene kalcijevih gnojiva.

Zahtjevi za pH biljnog tla

Vrtni komorač, rajčica, korijen peršina i kukuruz povrće je koje preferira blago kisela tla , tj. PH 5,5-6,5. A povrće poput: cikle, luka, graška, cvjetače, kelerabe, mrkve, krastavca, salate, celera, šparoga ili povrća špinata zahtijeva pH tla 6,0-6,8 . Zauzvrat, povrće poput: širokog graha, crvenog kupusa, kineskog kupusa, savojskog kupusa najbolje se osjeća pri pH vrijednosti tla od 6,2-7,0 .

Detaljan popis zahtjeva za pH povrća povrća predstavljen je u donjoj tablici. Ispod tablice pronaći ćete vezu za preuzimanje verzije za ispis!

kakav pH tla za povrće

Preuzmite verziju zahtjeva povrća za tlo za tlo za ispis:

  • Koji pH tla za povrće - tablica (PDF)

Mag. Joanna Białowąs