Meso mrkve - opis, fotografije, ekološka kontrola

Mrkvina zlatica ( Psila rosa ) opasan je štetnik mrkve, uzrokujući grickanje korijena, truljenje i puno gore skladištenje mrkve. Simptomi hranjenja mrkve su izgrižene rupe i uske tubule tamne boje unutar kojih se mogu naći tanke, bjelkasto-žute ličinke. Pogledajte fotografije i detaljan opis sjaja mrkve . Evo načina za borbu protiv peludi i najboljeg spreja protiv mrvica u mrkvi !

šargarepa pečenica

Polisoma mrkve - oštećena ličinka mrkve i štetnika

Blistava mrkva - opis izgleda i nanesene štete

Odrasli oblik peludi mrkve muha je crnog, sjajnog tijela. Ovaj štetnik ima dvije generacije tijekom godine. Prva, nakon zimovanja u tlu, leti u svibnju, posjećujući razne biljke, uglavnom celer, u potrazi za hranom. Pod povoljnim uvjetima leti prema mrkvi i drugim srodnim biljkama da bi u blizini odložio jaja. Od druge polovine svibnja iz ovih se jajašca izlegu ličinke mrkve . Kao rezultat njihove ishrane, lišće mladih biljaka postaje crveno, a zatim postaje žuto.

U srpnju se kukuljice mrkve leoparda, a druga generacija ove muhe izlijeće. Početkom kolovoza ženke polažu jaja u gredice mrkve, a ličinke se oko 3 tjedna hrane bočnim, tankim korijenima mrkve, a da pritom ne naprave veliku štetu.

Šuga od mrkve najveću štetu nanosi u rujnu , kada se ličinke sele do glavnih korijena mrkve, kopajući u njima tunele. Stoga je, kako bi se izbjegle jesenske štete na mrkvi, posebno važno boriti se protiv druge generacije peludi mrkve u srpnju .

Zapamtiti! Budući da se list mrkve hibernira u tlu, vrijedi ga okretati. Nemojte uzgajati mrkvu na istom položaju kao prošle godine ili neposredno nakon drugog korjenastog povrća na kojem se mogla razviti peludna zlatica (peršin, celer ili pastrnjak). Pauza u uzgoju u danom položaju trebala bi biti najmanje 4 godine.

šargarepa pečenica

Poliset mrkve - odrasli kukac

Borba protiv grma mrkve

U velikim usjevima koriste se žute ljepljive ploče kako bi se utvrdila prisutnost štetnika. Zanimljivo je da, ovisno o vremenskim prilikama, oblicima reljefa i prisutnosti nakupina drveća i grmlja u blizini polja, datum pojave muha u usjevima udaljenim 1-2 km može varirati od 7 do 10 dana. Stoga se datum prskanja protiv sjaja mrkve mora nužno odrediti na temelju ulova na ljepljivim pločama. Međutim, to zahtijeva iskustvo ili odgovarajuću obuku.

Iz tog razloga , kemijsko prskanje se ne preporučuje u vrtovima za dodjelu . Za borbu protiv potkoljenice mrkve bolje je koristiti prirodne metode.

U amaterskim uvjetima za borbu protiv svjetlucanja mrkve možemo koristiti ekološka sredstva za zaštitu bilja, pripremljena na bazi biljnih sastojaka. To su ekstrakti češnjaka ili luka i komercijalno dostupan Bioczos tekući pripravak ili Himal kocke. Mirisi luka i češnjaka zbunjuju muhe i otežavaju im pronalazak gredica od mrkve. Bioczos u kockama koristi se u dozi: 2 kocke na 1 litru vode. Prskanje ekstraktima luka i češnjaka ili Bioczosom izvodi se tijekom cvatnje muha, ponavljajući ga tri puta svakih 7 dana.

Gredice od mrkve također bi trebale biti prekrivene runom ili mrežicom s finim mrežicama, što će štetočinama otežati polaganje jaja.

Gore spomenuta spreja protiv svjetlucanja mrkve i prekrivanje gredica mrkve treba provoditi tijekom odlaska prve i druge generacije muhe. Međutim, borba protiv druge generacije posebno je važna jer nanosi najveću štetu mrkvi.

Tijekom odlaska prve generacije muhe, tj. Od pojave mrkve, tri uzastopna tjedna, širimo netkani materijal ili mrežicu i poprskamo je ekstraktima luka ili češnjaka. Zatim to ponavljamo ljeti za borbu protiv druge generacije. U tu svrhu, tijekom razdoblja od 3 tjedna, otprilike od 20. srpnja do 10. kolovoza, pokrivamo krevete i ponovno prskamo svakih 7 dana .

šargarepa pečenica

Slap mrkve - ličinka u oštećenoj mrkvi

Kako se ličinke mrkve tek u rujnu premještaju na glavni korijen mrkve, vrijedi ih predvidjeti i ubrati mrkvu što je ranije moguće . Nakon berbe, vrijedi kopati zemlju u gredici. Na taj će način neki štetnici biti bačeni na površinu tla, gdje će ili umrijeti od niskih temperatura zimi ili ih ptice pojesti.

Sljedećih godina sjetite se mrkve uzgajati naizmjenično, popraćene lukom . Njegov miris otežat će pronalazak mrkve koja raste na krevetima. To će također imati pozitivan učinak na luk, jer će prisutnost mrkve uplašiti svog štetnika, a to je krema od luka. Tako dobivamo prednost za oba povrća!

Još jedno povrće koje vrijedi sijati uz mrkvu je potočarka. Njegov miris također odvraća svjetlucanje mrkve.

Važan je i odgovarajući odabir sorti mrkve . Prije svega, to bi trebale biti rane sorte s najkraćom mogućom sezonom rasta. To će nam omogućiti berbu ranije, prije nego što lisnati list ošteti usjev. Također je vrijedno obratiti pažnju na jedinstvenu raznolikost mrkve, potpuno otpornu na pelud . Ovo je leteća F1 mrkva. Hit je među vrtlarima koji se bore s problemom sjaja mrkve. Ovog štetnika jednostavno ne zanima raznolika mrkva Flyaway F1.

Sjeme za mrkvu otpornu na runo i ostalo povrće otporno na bolesti i štetočine možete pronaći u trgovini našeg vodiča. Preporučujemo vam da se upoznate s ponudom :-)