Australijski Cissus i Rombolistus - njega, bolesti

Australski Cissus i Cissus rombolistny dvije su najčešće vrste biljaka koje pripadaju rodu Cissus u uzgoju u saksiji . Dekorativna vrijednost i relativno lagana skrb za ove penjače učinili su ih popularnima. Upoznajte mogućnosti uzgoja cissusa, saznajte kako se brinuti za cissus u uzgoju lonaca i kako se boriti protiv bolesti koje prijete cissusu.

cissus rombolistny

Cissus rombolistny - Cissus rhombifolia

Cissus - vrste i sorte

Australijski cisus ( Cissus antarctica ) dolazi iz Australije i jedna je od 350 vrsta roda Cissus . To je brzorastuća penjačica koja se može penjati na rešetke i druge potpore tamo gdje je drže ljepljive vitice koje proizvodi ova biljka. Može se uzgajati i u visećim posudama. Listovi ovog cissusa su svijetlozeleni, sjajni, na rubovima nazubljeni. Izbojci dosežu do 3 m duljine.

Cissus rombolistny ( Cissus rhombifolia ) dolazi iz Južne Afrike. Osim australskog cissusa, druga je kultivirana vrsta cissusa. Obično se uzgaja kao biljka penjačica, ali također odlično izgleda i dobro uspijeva u visećim posudama. Ima zanimljiv oblik lišća (otuda i naziv), koji su na vrhu tamnozeleni, a s donje strane crveni, prekriveni nježnim dlačicama. Kada se odlučite za uzgoj ove biljke, vrijedi potražiti sortu cissus 'Ellen Danica', koju odlikuju atraktivni, trolisni listovi.

Ponekad u uzgoju u saksiji postoji i šareni cissus ( Cissus discolor ), s baršunastim, šiljastim listovima srebrno-ružičastog uzorka. Međutim, ovu vrstu ne preporučujem za uzgoj kod kuće, jer je njega vrlo teška, a biljka zahtijeva puno topline i visoku vlažnost zraka, što nećemo moći osigurati u stanu.

Njega cisusa

Položaj, insolacija

Cissus se može uzgajati u svijetlom položaju, ali uz difuzno svjetlo ili u polusjeni. Ova biljka ne voli oštro sunce koliko ni punu hladovinu.

Temperatura

Temperatura zraka u sobi u kojoj raste cissus trebala bi biti u rasponu od 15 - 24 ° C. Zimi cissus voli biti malo hladniji, unutar 10-18 ° C. Minimalna temperatura uzgoja ne smije pasti ispod 7 ° C.

Zalijevanje cisusa

Njega cisusa zahtijeva redovito zalijevanje biljke, ali pripazite da je ne prelije. Kad prekomjerno zalijevamo, listovi cissusa odmah postaju žuti i otpadaju, a biljku možemo na kraju čak i baciti. Najbolje je usvojiti pravilo da se gornji sloj tla mora sušiti između uzastopnih zalijevanja. Držimo se ovog pravila, pogotovo zimi, kada zalijevanje treba malo ograničiti u odnosu na proljetno i ljetno razdoblje. Listove cisa također treba poškropiti mlakom, stajaćom vodom.

Gnojidba cisusa

Gnojidba cissusa odvija se tradicionalno od ožujka do kraja kolovoza. Najbolje je koristiti posebno tekuće gnojivo za zelene biljke, koje dajemo svaka dva tjedna.

gnojidba lončanicaGnojidba lončanica

Gnojidba lončanica važan je postupak njege koji utječe na obilje cvatnje, boju lišća i brzinu rasta biljaka, kao i na njihovo zdravlje i opće stanje. Kada se gnoje biljke u saksiji, kako dozirati gnojiva i koja su najbolja? Evo svega što trebate znati o gnojenju sobnih biljaka. Više...

Presađivanje, zemlja

Cissus se presađuje ovisno o veličini biljke. U roku od nekoliko godina cissus ponekad izraste u veliki primjerak i tada je presađivanje problem, pa zamjenjujemo samo gornji sloj zemlje. Sve dok je biljka mala, sadimo je svako proljeće. Možete koristiti običnu zemlju za lonce u koju se dodaje vrtni treset. A idealno za uzgoj cisusa je tlo sastavljeno od kompostne zemlje, treseta i pijeska pomiješanih u omjeru 4: 1: 1. Tlo za uzgoj cisusa treba imati pH 5,5-6,5 .

Cissus podržava

Cissus se može popeti preko rešetke, mreže ili kolca prekrivenog mahovinom. Oslonci moraju biti čvrsto učvršćeni, tako da se biljke, dok rastu, ne prevrću pod težinom izbojaka i lišća.

Upozorenje! Nakon kupnje cissusa, pružite mu potporu što je prije moguće, prije nego što se izbojci zaplete ili deformiraju.

Obrezivanje izdanaka cisusa

Krajeve izbojaka cisusa treba obrezati kako bi biljka zadržala grmoliki oblik. Kad se stabljike ogole odozdo, potreban je jači rez.

Cissus - bolesti i štetnici

Cissus može patiti i od zaraznih bolesti, uzrokovanih nepravilnom brigom o biljci, i od zaraznih bolesti lončanica na gljivičnoj osnovi.

Bolesti cissusova lišća povezane s nepravilnom njegom očituju se stvaranjem nepravilnih mrlja na lišću, žutilom i odumiranjem lišća. Uzrok takvih simptoma može biti preintenzivna sunčeva svjetlost, pretjerano zalijevanje ili dehidracija biljke, kao i previše suh i topao zrak u stanu. Ako vrhovi lišća postanu smeđi, to jasno ukazuje na presuh zrak. Tada pomaže prskanje.

Međutim, ako su mrlje na listovima cissusa ovalne, s jasnom svjetlosnom granicom, a na njihovoj se površini mogu vidjeti crne nakupine spora gljive, to ukazuje na zaraznu bolest - pjegavost cissusova lišća koju uzrokuju gljivice Cercospora viticola i Phyllosticta cissicola . Zaražene listove treba ukloniti i prskati cijele biljke nekoliko puta, izmjenjujući bio pripravke: Biochikol 020 PC, Bioczos BR, Biosept 33 SL, Pokon Biochitan 020 PC. Ako ovo ne pomogne, trebate koristiti zaštitne mjere kao što su Dithane NeoTec 75 WG i Topsin M 500 SC, imajući u vidu da se ti pripravci ne mogu koristiti u dnevnim boravcima (po mogućnosti ostavite biljke vani tijekom prskanja).

Vodenasta siva mrlja s prašnjavim premazom može ukazivati ​​na to da je biljku napala siva plijesan cissus . Jako zaražene biljke moraju se odbaciti, ali nakon uočavanja prvih simptoma bolesti cisusa vrijedi pokušati spasiti prskanjem biopreparata Biosept 33 SL naizmjenično s fungicidom Kaptan Zawiesinowy 50 WP ili Teldor 500 SC.

plijesan u loncu za cvijećePlijesan u saksiji - borba

Plijesan u loncu uzrokuju gljivice koje ograničavaju pristup vode korijenju, kao i smanjuju privlačnost biljke. Nažalost, plijesan u loncu za cvijeće česta je pojava na našim prozorskim daskama. Stoga biste trebali znati kako se boriti protiv plijesni i što učiniti kako biste je izbjegli. Saznajte više o tome kako se boriti protiv plijesni u saksijama i s kojim drugim problemom se često miješa. Više...

Cissus također može napadati pepelnica i pepelnica. U slučaju peronospore, na gornjoj strani lišća pojavljuju se nepravilne žute mrlje promjera do 3 cm, a na donjoj strani lagani sporulacijski sloj gljiva. S druge strane pepelnica je bijela, praškasta prevlaka na lišću koja s vremenom potamni. U slučaju napada plijesni, neovisno o njenom tipu, možemo koristiti prethodno spomenute bio pripravke: Bioczos BR, Biosept 33 SL ili Pokon Biochitan.

Cissusa također može napadati štetnike saksijskog cvijeća, poput paukovite grinje koja uzrokuje mozaik na lišću, limunske brašnaste biljke onečišćujuće vunenim iscjetkom, lisne uši koje uzrokuju iskrivljenje i promjenu boje mladog lišća, s vidljivim kolonijama insekata smještenim na vrhovima izbojaka i resama. Protiv štetnika trebate odabrati prave insekticidne pripravke. Prirodni lijek Agricolle siguran je za upotrebu kod kuće i dolazi u obliku prikladnog spreja spreman za upotrebu. Može se koristiti za borbu protiv svih gore spomenutih štetnika.