Violina jorgovan - borba, preporučeno prskanje

Ljiljana-of-the-doline ( Lilioceris lilii ) je najčešći štetnik na ljiljanima. Njegov plijen uglavnom pada na lišće i pupoljke ljiljana, u kojima violina izgriza brojne rupe . Biljku mogu hraniti odrasli kornjaši, kao i ličinke violine, a s donje strane lišća možemo pronaći i njena jaja. Pogledajte kako se boriti protiv jorgovana u vrtovima, koji su preporučeni sprejevi za lisičarku i postoje li domaće metode borbe protiv lisičarke koje će se učinkovito riješiti ovog štetnika!

lila violina

Šimpanza jorgovan - odrasli kornjaši na ugriženom listu

Fotografija Tadek, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Kako prepoznati jorgovan violinu?

Himen jorgovana obično se opaža na biljkama od početka travnja do kraja lipnja . Provede 2-3 generacije godišnje. Ovaj se štetnik uglavnom hrani ljiljanima, ali može ga se naći i na drugim biljkama - šahovnicama, đurđici i pijetlu. Pričinjena šteta bile su izdubljene rupe na lišću i cvjetnim pupoljcima. Ponekad i u samom cvijeću.

Izgled violine lila vrlo je osebujan. Tijelo mu može biti dugačko 6 do 8 mm, što je jasno vidljivo na donjoj fotografiji. Kukac ima svijetlocrvene pokrivače i pred utrobu, dok su glava i noge crne. Te boje učinkovito uplašuju većinu potencijalnih neprijatelja vrištača. Srećom, pomažu nam da uočimo ovu štetočinu među lišćem ljiljana. Zbog svog prepoznatljivog izgleda, manje iskusni vrtlari himen često opisuju jednostavno kao crvene crve na ljiljanima.

lila violina

Violina jorgovan. Buba na kockastom limu od 5 mm

Fotografija forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Suočavajući se s opasnošću, ova buba trlja zadnja tri segmenta trbuha o pokrivače, proizvodeći zvuk sličan škripanju. Ova neobična značajka obilježje je lila violine .

Ženke kornjaša polažu crvena ili svijetlosmeđa jaja s donje strane lišća. Jajašca lila violine mala su , dugačka oko 1 mm, ali su savijena u skupine i zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj boji mogu se lako pronaći pogledom ispod lišća.

lila jaja

Jaja himena jorgovana

Fotografija forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Ličinke se izlegu iz jaja i hrane se ispod pokrivača crne, ljepljive sluzi. Odvratni su i jako unakažavaju biljke. Nažalost, ličinke đurđevka vrlo su proždrljive i ugrožavaju biljke čak i više od odraslih kornjaša.

ličinke jorgovana

Ličinke jorgovana jorgovana

Fotografija forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Borba s jorgovanom violinom

Borba protiv jorgovana u kućnim i dodijeljenim vrtovima sastoji se prije svega u ručnom sakupljanju jaja, ličinki i odraslih kornjaša . Da bismo pronašli štetnika, gledamo ljiljane s početka travnja, tražeći duguljaste crvene jajašce s donje strane lišća, a na gornjem dijelu ljepljive ličinke i crvene kornjaše. Jaja luk aronije možete lako zdrobiti. Ličinke također, ali kontakt s njima je neugodan, pa učinimo to s rukavicom. Međutim, uloviti bubu može biti teško. Međutim, nakon nekoliko pokušaja, trenirat ćemo. Kada je to učinjeno, najbolje je zgaziti kukca.

Redoviti pregled ljiljana i uništavanje svih stadija razvoja lila violine izuzetno je važan, jer ova buba nema prirodnih neprijatelja među kukcima (najviše možemo računati na insektivorne ptice), a kemijsko prskanje protiv ljiljana-himena nije baš učinkovito. Međutim, započnemo li loviti ovog štetnika u travnju, postoji šansa da se neće pretjerano razmnožavati.

Nažalost, osim ručnog hvatanja kornjaša, ne postoje dokazani domaći lijekovi za himen jorgovana .

simptomi hranjenja lila preslice

Rupe koje je izgrizao jorgovan cvrkut

Fotografija forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Prskanje lila aristokrata

Ako ima puno kornjaša, a mi ih ne uspijemo uloviti, potrebno je prskati protiv jorgovane violine . Moramo se, međutim, sjetiti da čak ni kemijski insekticidi nisu u stanju u potpunosti eliminirati lila jorgovanke. Stoga, čak i ako smo prskali, ne bismo trebali odustati od sakupljanja jaja, ličinki i hvatanja kornjaša .

Poteškoće u suzbijanju đurđevka prskanjem posljedica su činjenice da biljke mogu istodobno imati različite faze razvoja. Jaja su praktički neosjetljiva na prskanje. Ličinke se hrane pod pokrovom ljepljive sluzi kroz koju insekticid teško prodire. S druge strane, suzbijanje odraslih kornjaša je učinkovito, ali preostala jaja uskoro će se izleći u sljedećim generacijama štetnika.

Stoga se prskanje mora ponoviti nekoliko puta u razmacima od 2 tjedna. Najbolje ih je raditi u večernjim satima, kada su kornjaši najaktivniji.

Za prskanje protiv jorgovane violine na ukrasnim biljkama mogu se koristiti sljedeći pripravci: Decis 2,5 EC, Decis Ogród 0,15 EW, Karate Gold, Mospilan 20 SP, Polysect 005 SL. Posljednja dva bit će najučinkovitija, jer osim kontaktnog djelovanja na površinu biljke, ta sredstva prodiru i u njezina tkiva te ih usisavaju štetnici zajedno sa sokovima (sistemsko djelovanje). Dakle, kontroliraju štetnika čak i ako tekućina nije fizički došla do štetnika tijekom prskanja.

Ako nemamo iskustva u pripremi otopina za prskanje, bojimo se toga ili jednostavno nemamo vrtnu prskalicu, možemo posegnuti za gotovim insekticidima u limenkama s raspršivačem, kao što su: Karate sprej, Decis AL, Polysect Aerozol.