Puzava kleka - sorte, uzgoj, obrezivanje, razmnožavanje

Puzava smreka vodeća je među crnogoričnim grmljem zasađenim kao pokrovne biljke, na padinama, kamenjarima i u raznim sastavima za podlogu. Niski zahtjevi i veliki izbor sorti puzave kleke čine uzgoj puzave kleke u vrtu sve popularnijim. Pogledajte kako posaditi puzavu kleku, koje sorte odabrati za svoj vrt, kako se brinuti o njima, kako orezivati puzeće kleke i je li moguće samostalno reproducirati puzave kleke koje rastu u našem vrtu.

puzava kleka

Puzava kleka

Puzava smreka ( Juniperus horizontalis ) ima dugačke, ležeće stabljike koje se prilagođavaju različitim površinama, stvarajući guste tepihe koji mogu narasti do 30 cm visine. Plodovi puzave kleke su tamnoplavi češeri promjera 7-9 mm, prekriveni plavom prevlakom.

Puzava kleka - sorte

Puzava smreka jedna je od najčešće uzgajanih vrsta smreke. Njegove sorte omogućuju da se grm uklopi u većinu cvjetnjaka. Puzave kleke izvrsne su biljke za sadnju na padinama, u kamenjarima i na močvarama. Niske sorte izvrsne su kao pokrovne biljke. Upoznajte najpopularnije i vrijedne pažnje sorte klekovine puzavice !

Puzava smreka 'Alpina' - jedna je od najstarijih vrsta puzećih smreka, ali ne manje specifična i originalna. Dostiže promjer 1-2 m nakon 10 godina uzgoja. Jednogodišnji prirast ove vrste smreke je okomit i naraste do 60 cm visine. Sljedećih godina polako se stavljaju pod vlastitu težinu. Igle poprimaju plavkasto-zelenu boju.

Puzava smreka 'Blue Chip' - sorta je puzave smreke srednje jakog rasta, koja nakon 10 godina naraste do 0,2 m visine i 1,5 m širine. Izdanci pužu po zemlji i imaju izbočene krajeve. 'Blue Chip' savršen je kao biljka pokrivača tla kada se sadi u količini od 2-3 komada po 1 m2.

Kleka Blue Chip

Kleka 'Blue Chip'

Puzava smreka 'Golden Carpet' - sorta je s prilično sporim rastom, koja nakon 10 godina doseže samo 0,1 m visine i 1,2 m promjera. Zanimljiva, zlatno-žuta boja ove sorte smreke privlači pažnju. Kao pokrivač tla treba ga saditi po stopi od 2-3 po m².

Puzava smreka 'Plumosa' - sorta je puzave kleke široke navike i uzdignutih izbojaka koji se šire iz središta grma i tvore karakterističnu udubinu. Nakon 10 godina ova sorta doseže 0,4 m visine i 1,2 m širine. Mladi rasti su zeleni, a zimi mijenjaju boju u šljivu.

Puzava smreka 'Variegata' - zanimljiva sorta s ravnom navikom i srednje veličine. Nakon 10 godina ova smreka naraste do 0,3 m visine i 2 metra širine. Izdanci su zelene boje s nepravilnim, kremasto-bijelim promjenama boje.

Puzava smreka 'Wiltonii' - najčešće je odabrana sorta puzave smreke, namijenjena sadnji kao biljka pokrova tla. Naraste do 3 metra širine i 0,1 m visine, imajući zanimljivu plavo-zelenu boju.

Puzava kleka Andora Compact

Puzava smreka 'Andorra Compact'

Puzava kleka - uzgoj

Puzavu kleku najbolje je uzgajati na sunčanom položaju i u suhom, dobro dreniranom tlu. Ova biljka preferira blago kisele u odnosu na alkalne uvjete tla. Puzava kleka savršeno se prilagođava čak i surovim uvjetima okoliša. Ne boji se suše ili zagađenja zraka, također dobro podnosi niske temperature, bez potrebe za pokrivanjem zime. U uzgoju puzave smreke vrijedi koristiti malč od borove kore koji pozitivno utječe na razvoj grma, održavajući ispravnu vlažnost tla i pružajući povoljan humus.

Kao i većina ukrasnih grmova, puzajuće smreke dobro će reagirati na proljetnu dozu gnojiva. U tu se svrhu mogu koristiti posebna višekomponentna mineralna gnojiva za četinjače.

Upozorenje! Puzava smreka ne smije se saditi na travnjaku, jer travnjak može brzo zagušiti njezine puzajuće izbojke. Iz tog razloga, u prvom razdoblju nakon sadnje, preporučljivo je redovito uklanjati korov ispod smreke, a po mogućnosti pokrivati ​​područje oko nje malčirajućim netkanim tekstilom i korom kako bi se spriječio rast korova.

Puzava kleka - rezidba

Suprotno prevladavajućim stereotipima, smreka koja usporava obrezivanje podnosi prilično dobro. Vrijedno je znati da povremeno obrezivanje puzajuće kleke pogoduje zadebljanju grma i poboljšava njegovu naviku. Naravno, treba uzeti u obzir da je većina puzavih sorti kleke sporo rastuća, pa vrijedi ne rezati jako dok biljka ne bude željene veličine. Zanimljivo je da se sorta puzave smreke 'Variegata' učinkovitije mrlje ako se povremeno orezuje! Također treba imati na umu uklanjanje oštećenih, smrznutih i zaraženih grana u kasno proljeće, tj. sanitarno rezanje.

Puzava kleka - razmnožavanje

Odlučujući se za reprodukciju puzave smreke, moramo biti strpljivi, jer se cijeli postupak može pokazati prilično mukotrpnim i dugotrajnim. Ne zaboravite sadnicama osigurati odgovarajuće uvjete, sprječavajući isušivanje supstrata.

U slučaju puzeće smreke, razmnožavanje je najbolje obaviti reznicama izbojaka snimljenim u drugoj polovici ljeta. U tu svrhu krajem kolovoza sakupljamo reznice izbojaka s mladih naraštaja puzave kleke. Sadnica treba biti maksimalno 15 cm duga. Uklonite iglice s donjeg dijela i uronite u akcelerator za ukorjenjivanje, a zatim ga posadite u inspekciju na 18 ° C. Supstrat za sadnju treba biti mješavina pijeska i treseta. Pripremljene sadnice treba prekriti folijom kako bi se održao konstantan sadržaj vlage u podlozi. Sljedeće godine, u travnju, presadimo sadnice puzave kleke u posude ispunjene kvalitetnim tlom.

Puno jednostavnije od neovisne reprodukcije puzeće kleke, može se dogoditi da naručimo kvalitetne reznice u vrtnoj trgovini koju preporučujemo.

Mag. Joanna Białowąs