Jagode nakon berbe - njega, gnojidba, prskanje

Jagode nakon berbe zahtijevaju brojne njege kao što su uklanjanje korova, obrezivanje, gnojidba i prskanje. Zahvaljujući tome, jagode će se pripremiti za preživljavanje zime , kao i stvoriti nove listove i cvjetne pupove, što će utjecati na prinos u sljedećoj godini . Također ćemo spriječiti razvoj gljivičnih bolesti i štetnika jagoda. Saznajte o detaljima pravilne njege jagoda nakon berbe .

jagode nakon berbe

Jagode nakon berbe - njega, gnojidba, prskanje jagoda nakon berbe

Njega jagoda nakon berbe

Jagode su već završile s plodom, ali to ne znači da ih možemo prestati uzgajati. Daljnje stanje i zdravlje biljaka, kao i zimski opstanak i plod u sljedećoj godini, ovise o radovima izvedenim na gredici jagode nakon berbe ploda .

Stoga, nakon berbe jagoda, još uvijek korovimo i uklanjamo preostalo trulo voće i lišće sa simptomima gljivične bolesti.

Borba protiv korova u jagodamaBorba protiv korova u jagodama

Suzbijanje korova u jagodama neophodan je postupak, jer korovi predstavljaju jaku konkurenciju jagodama za vodu i hranjive sastojke u tlu, značajno slabeći rast jagoda i njezin prinos. Pogledajte kako izvršiti suzbijanje korova u jagodama u amaterskom uzgoju na parceli i je li moguće kemijsko prskanje korova u jagodama. Više...

Treba ukloniti i trkače u nastajanju kako ne bi oslabili matičnu biljku. Ako želimo dobiti nove reznice jagoda, neke od stolona možemo ostaviti da se ukorjenjuju (bliže jeseni mogu se odrezati i presaditi na novo mjesto). U suprotnom uklanjamo sve trkače. Također je vrijedno nježnog opuštanja tla između redova jagoda . Ako gredice jagodama malčirate slamom, gornji sloj zemlje možete pomiješati s preostalim malčem, koji će postupno raspadati i oploditi tlo.

U praksi se stari listovi uklanjaju otprilike 2-3 tjedna nakon berbe jagoda (obično na prijelazu srpnja i kolovoza) obrezivanjem svih biljaka do visine od oko 5 cm. Izrezani lišće i ostale ostatke treba razbarušiti s kreveta i ukloniti. Ovaj tretman ne treba odgađati kako bi jagode imale dovoljno vremena za stvaranje novih listova i pupova prije početka zime.

Takav je rez napravljen za jagode stare 2 i 3 godine . Od njega treba napustiti mlade, jednogodišnje jagode, a kod četverogodišnjih i starijih biljaka vrijedi razmisliti o uklanjanju uzgoja i sadnji novih sadnica jagoda (jagode dobro rađaju najviše 4 godine).

Upozorenje! Ne obrezujemo sve izbojke u slučaju ponovljenih plodnih jagoda, jer će one na trenutnim izbojcima roditi do jeseni. Ovdje uklanjamo samo trkače, izbojke i plodove sa simptomima bolesti te uklanjamo tlo između biljaka.

Penjačka jagoda - uzgoj, njega, sorte

Da biste sami uzgajali jagode, ne treba vam vlastiti vrt. Jagoda penjačica, savršena za uzgoj saksija, hit je na balkonima i terasama - plodna je i plodna do kasne jeseni. Pogledajte kako izgleda uzgoj jagoda za penjanje u loncima i koje su sorte jagoda za penjanje najbolje za balkonski uzgoj u našem podneblju. Više...

Gnojidba jagoda nakon berbe

Razdoblje nakon berbe jagoda pogodno je vrijeme za primjenu sljedeće doze gnojiva . Posebno je važno nadopunjavati prvenstveno dušik i kalij, kao i fosfor, kalcij i magnezij. Gnojidbom jagoda nakon berbe olakšat će biljkama stvaranje novih izboja i lišća nakon obrezivanja, kao i novih cvjetnih pupova, što ima velik utjecaj na plodovanje sljedeće godine. Mogu se koristiti kompost ili mineralna gnojiva. Kada se odlučujemo za mineralnu gnojidbu, odaberite posebno multikomponentno gnojivo za jagode. Azofoska se također može široko koristiti. U slučaju potonjeg, obično je dovoljna doza od 10 g / m². Ne zaboravite završiti gnojidbu jagoda gnojivima koja sadrže dušik najkasnije do sredine kolovoza. Kasnije primijenjena dušična gnojiva nepotrebno će potaknuti biljke na rast i otežati odmor tijekom zime.

U jesen se pak mogu koristiti gnojiva bez dušika koja tlo obogaćuju fosforom i kalijem (ti elementi poboljšavaju otpornost na mraz i biljkama olakšavaju pripremu za zimu), kao i mikroelementima. Ovdje je preporučljivo gnojivo bazaltno brašno prirodnog podrijetla. Ovo ekološko gnojivo, osim bogatog mineralnog sastava, sadrži puno silicijevog dioksida koji jača biljke i čini ih otpornima na bolesti. Po prvi puta upotrijebite brašno u količini od 1,5 - 3 kg na 10 m2. Sljedećih godina uzgoja, doza bazaltnog brašna može se smanjiti na 200-300g po 10m².

uzgoj jagoda na parceliUzgoj jagoda na parceli

Jagode su niske zeljaste trajnice koje se mogu uzgajati u većini vrtova, kako u tlu, tako i u posudama. Voće se može jesti sirovo, a također je savršeno za smrznute obroke, džemove i konzerve. Pogledajte kako izgleda uzgoj jagoda na parceli i koje su sorte jagoda najprikladnije za amaterski uzgoj. Više...

Prskanje jagoda nakon berbe

U zaštiti jagoda od bolesti i štetnika posebno je važno spomenuto rezanje lišća oko 2-3 tjedna nakon berbe. To definitivno pomaže u smanjenju pojave bolesti i štetnika na jagodama i u amaterskim usjevima obično je dovoljno, pogotovo ako su tijekom razdoblja cvatnje i sazrijevanja plodova biljke zaštićene biološkim pripravkom Polywersum WP, o čijoj smo upotrebi, među ostalim, već napisali u članku o borbi protiv sive plijesni. samo na jagodama.

Međutim, ako su se bolesti pojavile unatoč upotrebi zaštitnih postupaka, sprej Polyversum WP također treba primijeniti nakon berbe ploda i rezanja lišća jagode. Ovaj je lijek koristan protiv mnogih bolesti jagoda, poput sive plijesni, kožne truleži plodova, pepelnice, bijele lisnate pjegavosti, crvene lisnate pjegavosti jagode.

Odlučujući se za upotrebu Polyversum WP-a, imajte na umu da se prema oznaci proizvoda preporuča prskanje jagoda ne više od 3 tijekom vegetacijske sezone. Ako smo već koristili ovu granicu, vrijedi odabrati jedan od snažnijih "kemijskih" fungicida za prskanje nakon berbe. To je posebno važno ako plod masovno truli i pljesni (siva plijesan) ili ako na listovima postoje mrlje, što ukazuje na bijele ili crvene mrlje na lišću jagode. U slučaju amaterskih usjeva u domaćim vrtovima i na parcelama, u tu se svrhu najčešće koristi dobro poznati Topsin M 500 SC. U uzgoju jagoda, samo jedno prskanje Topsinom godišnje (preporučujem nakon berbe, kada kemikalija neće naštetiti plodu) uporabom u količini od 15 ml sredstva otopljenog u 5-9 l vode,što je dovoljno za prskanje 100m² uzgoja jagode.

Drugi pripravak koji se može koristiti protiv bolesti jagoda je Signum 33 WG. Ovaj je lijek vrlo učinkovit protiv širokog spektra bolesti jagoda. Možemo ga koristiti i za sivu plijesan, bijelu pjegavost lišća i pepelnicu. Signum 33WG koristi se na jagodama u količini od 18g otopljenog u 5-7,5 l vode, što je dovoljno za prskanje 100m² gredica s jagodama.

Ako su nam jagode oštetile štetnici , poput grinja jagode, koja isisava sok iz lišća, cvjetnih pupova i cvjetova, također vrijedi prskati protiv ovog štetnika. U tu svrhu možemo koristiti Ortus 05 SC ili Sanmite 20 WP. Ako su jagode oštetile natečene žlijezde koje su izgrizale rubove lišća ili smo jednostavno primijetili prisutnost kornjaša među biljkama, poprskajte Dursban 480 EC ili Pyrinex 480 EC. Ovim prskanjem uništavaju se lišća u jagodama (ličinke kornjaša koje se u tlu hrane korijenjem jagode). I biljke i tlo oko njih se prskaju. Prskanje treba ponoviti nakon 14 dana.

Nažalost, trenutno gore spomenute insekticide mogu koristiti samo profesionalni korisnici (poljoprivrednici i uzgajivači). Stoga se u uzgoju parcela i kućnih vrtova moramo ograničiti na prirodne pripravke. Da ne bismo previše upotrebljavali kemikalije za borbu protiv lišaja u jagodama , možemo koristiti prirodni pripravak P-Drakol. Sadrži mikroorganizme koji ometaju postojanje štetnika u tlu, doprinoseći na taj način smanjenju problema poput nematoda i lišćara . Izvrsno djeluje na travnjacima, kao i u uzgoju jagoda.

Gnojiva i sredstva za zaštitu bilja preporučena u članku možete naručiti u našoj trgovini. Jamčimo proizvode visoke kvalitete, niske cijene i brzu dostavu.