Domaća juka - njega, reprodukcija, bolesti

Kuća yucca jedna je od lončanica koje se najčešće uzgajaju u našim domovima. Ukrašen je krutim stabljikama koje završavaju rozetom uskih šiljastih listova, zahvaljujući čemu je izgled biljke vrlo egzotičan. Osim toga, domaća juka relativno je nezahtjevna i lako se uzgaja. Pogledajte kako izgleda njega domaće juke uzgojene u loncu, je li moguće reproducirati domaću juku u amaterskim uvjetima i mogu li vaše biljke ugroziti neke domaće bolesti juke .

Domaća juka

Domaća juka

Kao yucca dom se najviše uzgaja yucca słoniostopa ( Yucca elephantipes ). To je sobna biljka koja stvara nakupine šiljastih listova koji rastu iz debelog debla različitih visina. Tupozeleni listovi poput vrpce više su ili manje kruti. Mladi listovi su uspravni i kasnije se mogu saviti. Yucca je vrlo izdržljiva biljka, ali vrijedi znati kako se za nju brinuti kako bi dugo godina izgledala lijepo.

Domaća juka - njega

Domaća juka pojavila se u našim stanovima nedavno, jer 1970-ih podsjeća na palmu i egzotičan je naglasak kod kuće. Domaća juka prilično je jednostavna za njegu, ali moramo se pobrinuti da ima dovoljno svjetlosti i da zalijevanje ne bude preobilno. To su dva najčešća uzroka oštećenja biljaka. Ljeti juku možete držati vani, na primjer na terasi, štiteći je od izravne sunčeve svjetlosti.

Domaćoj juki treba svjež zrak. Gužve u sobama treba izbjegavati. Kada se brinete za domaću juku , ne zaboravite je redovito zalijevati. Zemlja mora biti vlažna, ali nikako mokra. Dovoljno je zalijevati juku svakih 10 dana, dopuštajući da se gornji sloj zemlje osuši između zalijevanja. Domaća juka dobro podnosi visoke temperature, čak i iznad 20 ° C. Samo zimi vrijedi biljci osigurati malo nižu temperaturu - oko 15 ° C (ali pripazimo da temperatura nikada ne padne ispod 10 ° C!). Tada također možete ograničiti učestalost zalijevanja - svakih 15 dana. Na početku vegetacijske sezone juku možete hraniti s dozom složenog gnojiva za lončanice.

Je li yucca otrovnaJe li juka otrovna?

Yucca su vrlo popularne ukrasne biljke koje je lako uzgajati. Mnogi se ljudi, međutim, pitaju je li juka otrovna i je li djeci i kućnim ljubimcima sigurno imati ovu biljku. Tako smo provjerili koja su otrovna, alergena ili druga opasna svojstva yucce. Više...

Domaća juka - razmnožavanje

Razmnožavanje domaće juke sastoji se u uzimanju reznica izbojaka s matične biljke. Drugim riječima - odrezati mladu lisnatu rozetu od drvenastog debla. Ovaj tretman je najbolje učiniti u proljeće. Oštrim nožem odrežite reznice, a izrezanu ranu na matičnoj biljci namažite ugljenom. S sadnice uklanjamo donje lišće i kraj sadnice umočimo u alat za ukorjenjivanje. Zatim sadnicu stavimo u rupu pripremljenu u supstratu sadnice, lagano je umijesimo. Lonac treba napuniti mješavinom supstrata od treseta i pijeska (2: 1).

Dalje, razmnoženu juku stavljamo na umjereno osvijetljeno mjesto, dalje od izravnog sunca, osiguravajući toplu temperaturu (iznad 20 ° C). Vrijedno je zapamtiti svježe zasađenu biljku pružiti puno vlage, npr. Neprestano je posipati ili prekriti folijskim šatorom. Nakon 1 - 1,5 mjeseca ukorijenjene reznice mogu se presaditi u veće posude napunjene zemljom za palme, yuccu i dracaenu.

Reznice domaće juke također se mogu ukorijeniti potapanjem njihovih krajeva u posudu s vodom i posaditi u zemlju kad niknu. Ako imate biljku s vrlo visokim deblom, možete je izrezati na komade od 10 cm, tako da svaki od njih sadrži barem jedan pupoljak (iz kojeg će izrasti lišće). Gornji dio svakog fragmenta debla namažite ugljenom, a donji umočite u biljku za korijenje i stavite je u zemlju. Kao što vidite, postoji nekoliko različitih načina reprodukcije domaće juke .

Domaća juka - bolesti

U uzgoju juke ponekad se pojave određeni problemi koji mogu ukazivati ​​na prisutnost domaćih bolesti juke . Pokušajmo razlikovati prirodne fiziološke promjene i bolesti gljivičnog ili bakterijskog podrijetla. Pogrešna dijagnoza i uporaba pogrešnog pripravka mogu ubrzati odumiranje biljaka. Kada kupujete juku, trebali biste obratiti pažnju jesu li joj listovi dobro razvijeni, zdravi i bez promjene boje.

Ako lišće domaće juke požuti na dnu perjanice, suši se i pada jedno po jedno, to može ukazivati ​​na normalan fenomen stvaranja stabljike. Međutim, ako je ovaj fenomen vrlo intenzivan, to znači da biljku pretjerano zalijevamo i ne pružamo joj dovoljno svjetlosti. Kao rezultat, lišće je obezbojeno i opušteno. S druge strane, previsoka temperatura u sobi, a istodobno preniska vlažnost zraka uzrokuju da krajevi lišća juke posmeđe i uvenu .

Od zaraznih bolesti yucca, meka bakterijska trulež yucca vrlo je opasna . Kod ove bolesti lišće postaje smeđe od korijena do vrha, tkiva omekšavaju i oslobađa se neugodan miris. Ulomci cjepanice također omekšavaju. Na žalost, zaraženu biljku nije moguće spasiti, ona se mora baciti, a drugu juku koja raste u blizini treba 2-3 puta pošpricati Biosept Active, izmjenjujući je s Miedzian 50 WP.

Trulež korijena Yucca također može imati gljivičnu osnovu. U tom slučaju, trupac potamni u korijenu, a lezija se pomiče prema gore. Kora se počinje lako ljuštiti s drveta. Ponekad možete vidjeti i smećkaste hife micelija. Biljci se može pomoći prskanjem i zalijevanjem tla Topsin M 500 SC. Ako smo prekasno primijetili simptome bolesti, biljku ne možemo spasiti.

Okrugle ili duguljaste mrlje na lišću juke , u početku sive ili smeđe, koje s vremenom potamne, mogu ukazivati ​​na pjegavost lišća juke ili antraknozu. Ne trebamo naučiti razlikovati ove dvije bolesti, jer se s njima rješava identično. Zaraženi listovi moraju se ukloniti i biljka se prskati Biosept Active naizmjenično s ranije spomenutim fungicidom Score 250 EC ili Topsin M 500 SC. Ukupno je potrebno napraviti 3 spreja u intervalima od oko 10 dana.

Zapamtite da tijekom prskanja biljku morate iznijeti izvan dnevnih boravaka.

Mag. Joanna Białowąs