Zašto headlera gubi lišće?

Biljka scheffler ( Schefflera ) popularna je sobna biljka s karakterističnim sjajnim listovima u obliku prsta raspoređenim u obliku kišobrana. Iako je biljka otporna na nepovoljne uvjete, događa se da glava počne na neprirodan način gubiti lišće . Za nekoliko dana od lijepog stabla može ostati samo goli trupac. Zašto headlera tako brzo gubi lišće ? Evo najčešćih uzroka opadanja lišća glave i djelotvornih načina da se to spriječi!

zašto bosslera gubi lišće

Zašto headlera gubi lišće?

1. Szeflera gubi lišće kao rezultat pretjeranog zalijevanja

Najčešći uzrok odbacivanja lišća glavom je previše vlage u podlozi. Dugotrajna vlaga u tlu uzrokuje gušenje i kasnije zagrijavanje korijenja. Korijeni koji se nalaze u ovom stanju nisu u stanju uzimati vodu i minerale, što dovodi prvo do uvenuća, zatim požutjelosti i pada lišća - često cijelih kišobrana. Da biste spasili biljku koja umire, podlogu malo osušite i uklonite mrtve grančice. Ako biljka nije prevelika, možete je ponovno zasaditi na svježu podlogu. Zalijevanje biljke ograničavamo na jednom tjedno. Na dnu posude trebale bi biti rupe kako bi se odlijevala višak vode.

2. Headlera gubi lišće zbog propuha i niske temperature

Sljedeći čest uzrok pada lišća glave je izloženost propuhu i niskim temperaturama. Propuh je posebno opasan. Bossler reagira na njih tako što odmah spusti lišće . Kuharski lonac ne smije se stavljati ispred često otvaranih prozora, posebno u hladnom vremenu, i u hodnicima gdje se vrata često otvaraju.

Headlera dobro djeluje u sobama s temperaturama koje dosežu 12 ° C. Kratkotrajni padovi temperature ispod 12-10 ° C nisu opasni za ovu biljku. Međutim, temperatura ispod 12 ° C koja dugo traje, dovodi do pada glave glave , a u kombinaciji s vlažnom podlogom može prouzročiti razvoj bolesti korijena i dna izdanka.

3. Headlera gubi lišće zbog suhog zraka

Suhi zrak može biti i drugi uzrok odbacivanja lišća . To se najčešće događa kada se lonac s glavom kuhara zimi postavi u neposrednoj blizini radijatora. Odmaknite lonac od radijatora, a pored lonca stavite posudu napunjenu vodom koja će vlaženjem zraka navlažiti isparavanje. Listovi se također mogu jednom dnevno prskati vodom.

4. Bossler gubi lišće jer je lonac pretijesan

Ako, unatoč pravilnoj njezi, kuhar izgubi lišće, to može značiti da ga treba presaditi u veći lonac. Provjerite da korijenje ne prolazi kroz rupe na dnu posude ili da ne probija vrh podloge. Ako se to dogodi, to je signal za pretjerivanje s chefflyjem . Mlade biljke presađuju se svakog proljeća. Kad dosegnu velike veličine, ne presadimo ih, već u lonac dodamo samo svježe tlo.

5. Szeflera gubi lišće kao rezultat bolesti

Šef koji gubi lišće može biti posljedica bakterijske infekcije . Bakterijska smeđa pjegavost lišća ( Pseudomonas cichorii ) najčešća je kuharska bolest . Očituje se malim, smeđim mrljama na lišću koje brzo rastu. U uvjetima povećane vlažnosti zraka, lišće počinje padati 3 dana nakon zaraze. Na izbojcima se može primijetiti i curenje tekućine s bakterijama u sebi. Kad primijetimo prve simptome bolesti, uklanjamo sve bolesne listove i uništavamo ih . Biljku treba prskati Biosept Active.

Mag. Agnieszka Lach