Kalijev vrtni sapun - primjena u zaštiti bilja

Naši se vrtovi svake godine nose s brojnim bolestima i štetnicima biljaka. Da bi olakšali ovu borbu, mnogi ljudi koriste pesticide koji su nažalost štetni za okoliš oko nas, a često i za nas same. U međuvremenu, zaboravljamo na uobičajeno dostupna, sigurna sredstva odobrena za uporabu u organskom uzgoju. Jedan od takvih pripravaka je vrtni kalijev sapun koji nas može podržati u zaštiti biljaka od mnogih bolesti i štetnika biljaka.

Kalijev sapun

Kalijev sapun (sivi sapun) u baru

Kalijev sapun (ili jednostavno sivi tekući sapun) je kalijeva sol masnih kiselina. Uvršten je na popis tvari odobrenih za uporabu u Europskoj uniji u organskom uzgoju, kao i za zaštitu od štetnika i biljnih bolesti.

Oprema za kalijev sapun za zaštitu bilja može se koristiti prvenstveno kao pomoćno sredstvo ili dodatak koji olakšava djelovanje zaštitne mjere. U ekološkoj zaštiti prvenstveno je sredstvo za poticanje djelovanja biljnih ekstrakata i dekocija. Hortikulturni sapun dodan ovim pripravcima stvara film na površinama prskanih biljaka, olakšavajući prianjanje i dulji rad zaštitnog sredstva.

Zapamtiti!

Da biste povećali učinkovitost prskanja biljnim pripravcima, dodajte kalijev sapun u količini 10-20 g po litri vode . Najbolje je sapun staviti u lagano zagrijanu vodu, a nakon otapanja sapuna vodu ohladiti i zatim dodati biljni macerat u pravom omjeru. Ako koristite komad sivog sapuna, dobro ga je prvo naribati kako bi se brže otopio. Hortikulturni tekući kalijev sapun otapa se puno lakše .

Vrtni sapun od kalija

Vrtni sapun od kalija. Fotografija Cilj

Međutim, kalijev sapun nije samo aditiv koji podupire sredstva za zaštitu bilja. Sama po sebi je smrtonosna za mnoge insekte, blokirajući usta zračnih kanala na površini tijela insekata i isušujući im kožu. Na primjer, komercijalno dostupan kalijev sapun s mirisom češnjaka učinkovit je protiv lisnih uši i njihov ih miris odvraća, sprječavajući njihovo ponovno pojavljivanje. Zbog svog dezinficirajućeg učinka, kalijev sapun također pomaže u uklanjanju brojnih bakterijskih i gljivičnih bolesti. Osim što se koristi u zaštiti bilja, kalijev sapun savršen je za čišćenje alata, kutija i staklenika .

U zaštiti bilja koristi se kalijev sapun u koncentraciji od 1% do 3% (od 100 do 300 ml sapuna na 10 litara vode). U slučaju tvrde vode, dobro je dati malo duha ili denaturiranog alkohola prije dodavanja sapuna. Nakon otapanja sapuna možete dodati biljne ekstrakte ili dekocije, ovisno o patogenu protiv kojeg se borite.