Drveni lonci za balkon i terasu - kako napraviti impregnirane i izolirane

Drveni lonci raditi će na svakom balkonu i terasi, sve dok ih pravilno osiguravamo. Evo popisa alata i materijala potrebnih za izradu drvenih posuda za terasu ili balkon te detaljnih uputa kako napraviti impregnirane drvene posude , koje će također biti izolirane, kako bi biljke u njima mogle prezimiti vani. Pogledajte - sve točno prikazano na slikama!

drvene posude za balkon i terasu

Drveni lonci za balkon i terasu - potrebni materijali i gotova impregnirana i izolirana posuda

Osnovna prednost drvenih saksija za cvijeće za balkone i terase je njihov prirodan izgled. U pravilu su i lakši od keramičkih posuda i ne lome se, što je važno ako biljke zimi premještate u zatvoreni prostor. Iako je drvo osjetljivo na utjecaje vremenskih uvjeta poput vlage i promjena temperature, može se nabubriti, deformirati, ispucati i prekriti plijesni ili mahovinom. Međutim, ako drvo impregniramo, lonac ćemo pouzdano izraditi i zaštititi od vlage - služit će nam dugi niz godina. A ako dodatno izolirate posudu i odaberete prave zimzelene biljke - ukrasit će vaš balkon ili terasu tijekom cijele godine, također zimi. Zato je vrijedno napraviti impregnirane i izolirane drvene posude .

Drveni lonci - koji lonac kupiti

Prije nego što kupite drvene posude za balkon ili terasu , pokušajte isplanirati kako bi sve trebalo izgledati na vašem balkonu ili terasi. Razmislite koliko prostora možete imati za posude s biljkama i koje ćete biljke u njih posaditi. Razmislite koliko lonci trebaju biti veliki i koliko će ih stati.

Imajte na umu da u posudi mora biti dovoljno mjesta za korijenje zasađenih biljaka, koje će, uostalom, rasti (volumen tla u posudi trebao bi biti najmanje dvostruko veći od korijenove kuglice biljaka). Na dnu posude mora biti sloj drenaže od nekoliko centimetara. A ako ga odlučite izolirati iznutra (to će zaštititi korijenje biljaka od smrzavanja) - u njega mora stati dodatni sloj polistirena debljine 2 do 3 cm. S druge strane, imajte na umu da lonac ne može zauzimati previše prostora na balkonu, a što je veći to će vam trebati više zemlje i što će biti teže (za biljke dovedene u prostorije za zimu vrijedi odabrati što manje lonaca). Ako ostavite nekoliko manjih lonaca, u budućnosti će biti lakše nešto preurediti.U nekoliko posuda možete uzgajati i biljke s različitim potrebama tla, što u jednom velikom spremniku neće biti moguće.

Primjeri veličina drvenih lonaca koji su dostupni na tržištu su, na primjer, 80x40x30 cm ili manji kvadrat 40x40x30 cm. Također možete dobiti drvene posude oblika sličnog trokutu (savršeno za postavljanje u kut balkona ili terase) ili šesterokutne.

drvene posude za balkon i terasu

Drveni lonac dimenzija 40 x 40 x 30 cm

Pri odabiru drvenih lonaca za balkon, pripazite jesu li čvrsti. Bolje je ako su bili uvrnuti vijcima za drvo. Lonci prikovani čavlima manje su izdržljivi. Također provjerite jesu li to impregnirane posude za drvo - ako nisu (ili je zaštita nedovoljna) - dodatno kupite prikladnu impregnaciju za drvo vani. Odabirom ukrasne impregnacije loncu možete dati drugu boju. Drveni lonci za terasu također će zahtijevati brtvljenje iznutra (obloga folijom) i izolaciju (obloga polistirenom).

Kako sami napraviti drveni lonac

1. korak - izradite projekt i prikupite potrebne materijale

Drveni lonci za balkon ili terasu nažalost su prilično skupi i nisu uvijek dostupni u dimenzijama koje tražimo. Stoga je ponekad bolje napraviti drveni lonac sami . Da biste to učinili, prvo izradite projekt na papiru i točno izračunajte koji će materijali i u kojim količinama biti potrebni.

Materijali potrebni za zaštitu drvene posude :

  • obrijane daske,
  • metalni kutovi (nužno nehrđajući) ili kutne trake,
  • vijci od nehrđajućeg drveta,
  • impregnacija za drvo za vanjsku upotrebu.

Prva stvar je kupiti prave ploče . Ako idete na tržište obnove i gradnje, potražite prikladne blanjane ploče u građevinskom odjelu (ploče koje se koriste za izradu konstrukcija ili namještaja za unutrašnjost stana nisu prikladne za vanjsku upotrebu). Najbolje je kupiti ploče koje su već impregnirane . Također imajte na umu da su prodane ploče prilično dugačke (obično 2,5 ili 3 m). Ako nemate dovoljno velik automobil - odaberite trgovinu u kojoj je moguće obrezati daske na mjestu.

drvene posude za balkon i terasu

Drvene posude za balkon i terasu - primjer dizajna lonaca

Korak 2 - obrežite i pripremite ploče

Prema prethodno pripremljenom dizajnu drvenog lonca na listu, obrežite kupljene ploče. Površine i rubovi koji će biti vidljivi, obrusite ih pijeskom. Zatim drvo obojite impregnantom namijenjenim vanjskoj upotrebi. Ako daske ne želite lakirati, nanesite dekorativnu impregnaciju koja drvu daje specifičnu boju i pruža dovoljnu zaštitu od vanjskih čimbenika, a ne zahtijeva dodatno lakiranje. Možda će biti potrebno nanijeti 2 ili 3 sloja impregnacije. Kad se impregnacija osuši (što može potrajati od nekoliko do nekoliko sati), možete početi uvijati ploče.

Korak 3 - povezujemo ploče

Daske namijenjene zidovima drvenog lonca povezane su pod pravim kutom metalnim uglovima ili drvenim letvicama (slika 1). Mi ih uvrćemo vijcima od nehrđajućeg drveta.

Upozorenje! Duljina kutne trake mora biti manja od visine bočnog zida za debljinu dna posude.

Korak 4 - sastavljanje dna posude

Nakon spajanja stranica kutije, možete nastaviti s montažom njenog dna. Daske namijenjene dnu lonca spojite prečkama od dasaka koje će služiti kao noge kutije. Te bi ploče trebale viriti preko dna sa svake strane za debljinu stijenki kutije. Donje daske moraju se smjestiti unutar kutije, između dasaka koje čine bočne strane, a bočne strane moraju počivati ​​na poprečnim daskama koje čine noge (slika 2). Na dnu kutije izbušite odvodne rupe.

Drvena kutija za cvijeće - kako napraviti što saditi u kutiji

Drvena cvjetna kutija lijep je element dizajna za vrt, terasu ili balkon. Drvo izgleda prirodno i odgovara većini biljaka, a pravilno osigurana drvena kutija služit će nam dugi niz godina. Pogledajte kako napraviti cvjetnu kutiju i kako je lijepo zasaditi biljkama. Više...

Kako napraviti izolirane drvene posude

Preporučljivo je izolirati posudu kako se biljni korijeni ne bi smrzli . Vanjske površine posude možete prekriti izolacijskim materijalom svake godine prije početka zime - ali vrijedi uštedjeti svoj rad i jednom izolirati posudu iznutra. Zahvaljujući tome, drveni izolirani lonac zadržat će dekorativni učinak zimi.

Stoga preporučam izolirati unutrašnjost posude polistirenom . Ovdje biste trebali koristiti polistirenske ploče debljine 2 do 3 cm, od kojih se izrezuju komadi koji odgovaraju unutarnjim dimenzijama stranica i dna kutije. Polistiren se lako reže (možete koristiti oštri kuhinjski nož ili rezač tapeta), ali nažalost i puno se mrvi. Stoga je poželjno ne razbijati polistirenske ploče i napraviti rez na mjestu gdje možete malo zabrljati

drvene posude za balkon i terasu

Drveni lonci za balkon i terasu - priprema i rezanje polistirena

Da bi se polistiren dobro prianjao uz bok posude, možete ga zakucati čavlima (sa širokim glavama). Drugi način je spajanje rubova između dijelova polistirena termalnim ljepilom, zahvaljujući čemu će izolacija biti vrlo tijesna. Na dnu posude, obložene polistirenom, izbušite odvodne rupe tako da se podudaraju s rupama izbušenim u pločama koje čine dno.

drvene posude za balkon i terasu

Drveni lonci za balkon i terasu - polistirenska izolacija

Nakon izolacije lonca polistirenom, njegovu unutrašnjost prekrijte vrtnom ili građevinskom folijom (debljine 0,3 do 0,5 mm), koja će zaštititi posudu od vlage i huminskih kiselina iz zemlje. Pričvrstite foliju na stranice sanduka pomoću pištolja za klamericu. Ako nemate takvu opremu - igle ili čavli su dovoljni. U foliji također napravite rupe za odvod u liniji s rupama na dnu kutije.

drvene posude za balkon i terasu

Gotov lonac je izoliran i zatvoren folijom

Sad je lonac pogodan za sadnju :-) Ako još uvijek ima malo savjeta, pozivam vas da pogledate film u kojem ću pokazati kako sam pripremao posudu za sadnju biljaka na balkonu.