Njega jagoda u proljeće - uklanjanje korova, prihrana, prskanje

Pravilna njega jagoda u proljeće od najveće je važnosti za početak pravilnog rasta biljaka u novoj vegetacijskoj sezoni. Proljetne tretmane jagodama započinjemo oko sredine ožujka i započinjemo uklanjanjem debelog sloja slame koji je biljke zaštitio od mraza. Što još treba učiniti? Pogledajte kako izgleda njega jagoda u proljeće i što učiniti.

Njega jagoda u proljeće

Njega jagoda u proljeće - cvjetanje jagoda

Sredinom ožujka jagode oživljavaju, što se prepoznaje po tome što iz središta krošnje počinju nicati novi listovi. Dakle, vrijeme je da se pobrinemo za njih.

Njega jagoda započinje u proljeće uklanjanjem zimskog pokrova, koji je obično debeli sloj slame. Zatim skupite i uklonite stare listove koji su štitili korijenov vrat od smrzavanja. Na taj način uklanjamo patogene koji bi mogli prezimiti na tim listovima.

Korenje jagoda u proljeće

Nakon što to učinite, uzmite motiku ili malu grabulju i opustite tlo, koreći jagode u proljeće .

Suzbijanje korova u jagodama vrlo je važno od ranog proljeća kako bi se spriječilo da korov guši jagode. To radimo pažljivo kako ne bismo oštetili nježne korijene jagoda. Otpuštanje se može obaviti na dubini od 2-3 cm, ne više. Korov, međutim, treba vrlo pažljivo uklanjati, i to višegodišnjim, iščupanjem. Ne treba ih sve baciti. Primjerice, maslačak dobiven na ovaj način izvrstan je materijal za pripremu ekstrakta ili tekućeg gnoja za prskanje ili zalijevanje biljaka protiv bolesti i štetnika.

Gnojidba jagoda u proljeće

Gnojidba jagoda u proljeće također je važan tretman . Ovdje možemo koristiti višekomponentna mineralna gnojiva, dostupna u vrtnim trgovinama, po mogućnosti posebna gnojiva za jagode koja koristimo u skladu s uputama na pakiranju. Primjeri takvih gnojiva su Florovit gnojivo za jagode i voćno grmlje i Fructus za jagode, šumske jagode i maline . Pri odabiru preparata za gnojidbu jagoda u proljeće , obratite pažnju na to da osim osnovne NPK formule, tj. Dušika, fosfora i kalija, gnojivo sadrži i druge makro- i mikrohranjive sastojke potrebne jagodama, tj. Magnezij, sumpor, kalcij, bor, bakar, željezo, mangan, molibden i cink.

Višekomponentna mineralna gnojiva primjenjuju se na jedan od dva načina. Prvo je primijeniti cijelu dozu gnojiva odjednom u proljeće. U slučaju Florovita za jagode i voćne grmove , navedenog kao primjer , to će biti 0,25 kg gnojiva po 10 m2 gredice. Drugi način oplodnje jagoda , po mom mišljenju korisniji, je razbijanje gnojidbe u dvije doze. Prva, veća, daje se na proljeće, a druga, nešto manja, nakon završetka berbe voća. Tada se, u slučaju gore spomenutog Florovita , u proljeće unosi 0,15 kg gnojiva na 10 m² gredica jagoda, a nakon berbe - preostalih 0,10 kg po 10 m².

Ako izbjegavate koristiti mineralna gnojiva na parceli, jagode se također mogu zalijevati vermikompostom razrijeđenim vodom (prema uputama na pakiranju) ili između biljaka posipati granule gvana.

Gnojidba jagoda.  Kako i čime gnojiti jagode?Gnojidba jagoda. Kako i čime gnojiti jagode?

Gnojidba jagoda ima velik utjecaj na rast biljaka, prinose i okus voća. Međutim, treba imati na umu da jagoda nema vrlo visoke zahtjeve za gnojidbom, stoga bi gnojidba jagoda trebala biti umjerena, a gnojiva treba dozirati u odgovarajuće vrijeme. Pogledajte kako oploditi jagode na parceli, koji su najbolji datumi za prihranu jagoda i koje će gnojivo za jagode najbolje ispuniti svoj zadatak. Više...

Prskanje jagoda u proljeće

Jedna od najčešćih bolesti jagoda u amaterskom uzgoju je siva plijesan. Ova se bolest može pojaviti u obliku mrlja mrke truleži na cvjetnim pupovima i cvjetovima u proljeće. Kasnije uzrokuje velike gubitke u plodovima koji se masivno deformiraju, postaju smeđi i trule, a na njihovoj površini pojavljuje se siva obloga za prašinu. U uzgoju na parceli, gdje izbjegavamo uporabu kemijskih pesticida, možemo sigurno koristiti biološki pripravak Polyversum WP za borbu protiv sive plijesni u jagodama. Dostupan je u malim amaterskim pakiranjima, koja sadrže 5 g sredstva i filtarsku krpu potrebnu za pripremu radne tekućine.

Polyversum WP

Prskanje jagoda protiv sive plijesni u proljeće vrši se kada se primijete prvi simptomi bolesti, koji se obično javljaju u razdoblju cvatnje. Ako je bolest bila teška prethodnih godina, prskanje jagoda u proljeće Polyversumom WP može se učiniti preventivno na početku cvatnje, posebno ako je postalo toplo (siva plijesan se brzo razvija na temperaturama iznad 18 ° C) i došlo je do padalina. Naravno, samo prskanje treba obaviti po suhom kišnom danu, tako da tekućina za prskanje ima priliku pravilno prekriti biljke i kiša ih ne isprati prebrzo. Polyversum WP na jagodama koristi se u dozi od 1g pripravka otopljenog u 3-6 litara vode, što je dovoljno za prskanje 100m² gredica s jagodama.

Bolesti i štetnici jagoda - simptomi, fotografije, suzbijanje

Jagode su vrlo popularno voće. Ove biljke mogu se uzgajati u vrtovima, ali i u posudama na balkonima i terasama. Stoga ne čudi što smo toliko željni odlučiti sami uzgajati jagode. Međutim, vrijedi upoznati bolesti i štetnike jagoda koji nam mogu stvarati probleme. Pogledajte koji su simptomi bolesti i štetnika jagode i kako se boriti protiv njih. Evo provjerenih načina za izradu zdravih jagoda! Više...

Prskanje jagoda u proljeće Polyversum WP također pomaže smanjiti bolesti poput pepelnice i pjegavosti bijelog i crvenog jagoda. Obično se prskanje Polyversum WP mora ponoviti, s 2 do 3 prskanja po sezoni. Ako ih koristimo naizmjenično s fungicidima, kao što je Signum 33 WG, treba održavati stanku od najmanje 7 dana između uzastopnih prskanja.

Signum 33 WG ovdje dajem ne slučajno, jer poput Polyversum WP ima širok spektar djelovanja protiv bolesti jagoda - omogućuje vam borbu protiv sive plijesni, pepelnice i bijele mrlje lišća jagode. Pripravak je dostupan u malim pakiranjima, koja sadrže 10 g sredstva, savršeno za amatersku upotrebu. Na jagodama se koristi Signum 33 WG u omjeru 18 g na 5-7,5 litara vode. Ova količina dovoljna je za prskanje 100m² biljaka jagoda.

U nekoliko slučajeva morat ćemo posegnuti za širim rasponom sredstava za prskanje jagoda. Ako smo posljednjih godina na plodu primijetili udubljena, suha mjesta tamne sjene, to je znak da je biljke napala antraknoza jagode. To zahtijeva preventivno prskanje antraknozom Switch 62,5 WG ili Scorpion 325 SC tijekom cvatnje.

Ako, međutim, odlučimo prskati jagode u proljeće , potičem vas da se zaustavite na Polyversum WP u amaterskim usjevima na parcelama i da ne koristite mjere kemijske zaštite. Napokon, to je značenje vašeg vlastitog uzgoja jagoda, da bi se voće uzgajalo prirodno i bez svih "kemikalija".