Kalifornijske gliste - uzgoj u komposteru

Kalifornijske gliste vrlo su cijenjeni proizvođači vermikomposta ili biohumusa koji je vrlo vrijedno prirodno gnojivo. U uvjetima kućnog ili dodijeljenog vrta uzgoj kalifornijske gliste može se provesti u komposteru, zahvaljujući čemu se skraćuje vrijeme kompostiranja, a rezultirajuće gnojivo je mnogo vrjednije od običnog komposta. Pogledajte kakve će vam blagodati donijeti uzgoj kalifornijskih glista , kao i čime hraniti gliste i koji uvjeti moraju biti osigurani za njih!

Kalifornijske gliste

Kalifornijske gliste - veliki proizvođači vermikomposta

Kalifornijske gliste u komposteru - prednosti

1. Dobivamo kvalitetnije gnojivo

Kalifornijske gliste hrane se organskom tvari namijenjenom kompostiranju. Njihova hrana u osnovi mogu biti svi ostaci koje obično stavljamo u kompost. Pojedeni organski ostaci izlučuju se u obliku tzv koproliti, koji su vrlo vrijedno gnojivo - vermikompost, inače poznat i kao biohumus. Tako poboljšavaju kvalitetu gnojiva dobivenog iz kompostera, a također ubrzavaju postupak kompostiranja.

Vermikompost dobiven kalifornijskim glistama u usporedbi s tradicionalnim kompostom ima bolji učinak na svojstva tla koja stvaraju prinos i povećava njegovu biološku aktivnost. Takvo gnojivo koje se koristi u vrtu bolje ublažava stres kod presađivanja biljaka, sprječava štetu uzrokovanu biljnim bolestima i štetnicima i poboljšava kvalitetu usjeva.

2. Ubrzavamo postupak kompostiranja

Ako nemamo termokomposter koji ubrzava kompostiranje, potrebno je do dvije godine da se kompost dobije s obične hrpe. Zbog prisutnosti kalifornijskih glista u komposteru , ovo se vrijeme može smanjiti na 1 godinu.

I zašto su kalifornijske gliste bolje od ostalih vrsta glista koje se prirodno javljaju u našim vrtovima? Prije svega, nisu izbirljivi u hrani, jedu puno i brzo se množe, zahvaljujući čemu su njihovi učinci u komposteru puno bolji nego u slučaju ostalih glista. Osim toga, mnoge druge vrste prirodnih glista radije traže nešto za jesti u vrtnom tlu i brzo pobjegnu iz kompostera. Bacanje običnih glista uhvaćenih u vrtu u komposter stoga je često sizifovski posao. U slučaju kalifornijskih glista , drukčije je, jer se najbolje nalaze u gomili komposta i odatle neće pobjeći.

Vrijedno znati!

Naša čitateljica, gospođa Władysława, na Facebooku je dala recept kako potaknuti gliste da ostanu u komposteru . Riječ je o prirodnim glistama, zahvaljujući kojima ćemo izbjeći potrebu za uvozom kalifornijskih glista, a pomoći će nam vrlo čest korov. Prema receptu, cijele biljke maslačka (maslačak) prekriju se mlakom vodom (približno 40 ° C) i ostave do sljedećeg dana. Pripremljeni macerat prelijemo preko gomile komposta. Vrijedno je to raditi nekoliko puta u sezoni.

Maslačak - opis, primjena, svojstva, receptiMaslačak - opis, primjena, svojstva, recepti

Maslačak je biljka koju mnogi smatraju korovom. U međuvremenu ima mnoštvo korisnih svojstava koja možemo koristiti kod kuće i u vrtu. Maslačak se godinama široko koristi u medicini i biljnoj medicini, a vrtlari ga koriste za pripremu pripravaka koji pomažu u zaštiti biljaka od štetnika. Naučite tajnu upotrebe ove biljke, koja se čini samo korovom! Više...

Uzgoj kalifornijskih glista u komposteru

Odlučujući se uzgajati kalifornijske gliste u komposteru, prije svega moramo se sjetiti oko 3 elementa - osiguravajući im odgovarajuću kvalitetu hrane, temperaturu i vlažnost.

1. Kako hraniti kalifornijske gliste?

Kad je hrana u pitanju, kalifornijske gliste jedu sve što je pogodno za kompostiranje - otpad od povrtnjaka, sitne grančice i strugotine od mljevenja većih biljnih grana, lišća i izbojaka, neiskorištene dijelove voća i povrća, suhu travu od košnje travnjaka i kuhinjski otpad kao što su ljuske jaja ili talog čaja. Moramo se samo sjetiti da je visok sadržaj celuloze u kompostiranom materijalu također vrlo važan, jer je ova komponenta bitna u reproduktivnom procesu kalifornijske gliste.(celuloza je potrebna za izgradnju čahura s mladim glistama). Izvori celuloze mogu biti kompakti od jaja, izrezani karton ili papir. Međutim, treba imati na umu da to ne može biti novinski papir prekriven tiskarskom tintom, jer je vrlo otrovan za gliste!

Upozorenje!

Lišće oraha, borove iglice i veće količine kiselog otpada, kao i masti i ostaci mesa, ne smiju se dodavati u kompost kalifornijske gliste.

Temperatura u kulturi kalifornijske gliste

Sljedeći element je temperatura. Ovdje se u našem podneblju pojavljuje određeni nedostatak kalifornijske gliste , koja nije u stanju preživjeti zimu na temperaturama smrzavanja. Zahvaljujući tome, međutim, također ne predstavlja prijetnju okolišu, nema straha da će se proširiti bez kontrole. Optimalna temperatura da bi se kalifornijske gliste najbolje osjećale je oko 20 ° C. Za zimu možemo premjestiti malu posudu s kompostiranim materijalom i malo glista u sobu zaštićenu od mraza, ili u proljeće jednostavno kupiti novu seriju glista kako bismo napunili naš komposter. Potonje je prilično jednostavno jer su kalifornijske gliste široko dostupnekao mamac koji koriste ribolovci, a cijena im nije pretjerana - 100 glista može se kupiti za oko 10 PLN, a oko 500 (150 g) za 40 PLN. U kompost ih možemo pustiti od ožujka, kada se unutrašnjost gomile komposta već dovoljno zagrijava.

Ako imamo veliki komposter, također možemo pokušati prezimiti gliste u komposteru tako što ćemo ga prekriti slojem slame i piljevine. To stvara šansu da temperatura unutar hrpe ostane pozitivna, što omogućava preživljavanje glista. Međutim, puno ovisi o tome koliko je zima hladna.

Vlaga koja je potrebna glistama

Posljednji element važan za uzgoj kalifornijskih glista je održavanje kontinuirane vlage. To je važno jer gliste hranu mogu jesti samo u polutekućem obliku. Stoga kompostirani materijal treba redovito poškropiti vodom, a komposter staviti u hlad kako se kompost ne bi sušio zbog sunčevog zagrijavanja.

Upozorenje! Dobro održavana gomila komposta trebala bi davati blagi miris svježe zemlje. Ako miriše na amonijak ili pokvarena jaja, prozračite kompost što je prije moguće okrećući ga, npr. Vilicom.

Kakav komposter za uzgoj kalifornijskih glista

Ako želimo uzgajati kalifornijske gliste u komposteru , moramo se sjetiti da bi dno kompostera trebalo odvojiti od tla barem metalnom mrežom, tako da naše gliste neće moći dobiti madeže. Također je vrijedno pokrivati ​​komposter s vrha mrežom kako ptice ne bi pojele gliste.

Dvokomorni komposter vrlo je koristan za uzgoj kalifornijskih glista . Prvo, kad je pregrada zatvorena, jedan od dijelova napunite otpadom za kompostiranje i pustite tamo gliste. Kada se materijal već kompostira, započinjemo s punjenjem drugog dijela kompostera, a zatim pregradu otvaramo otprilike tjedan dana kako bi se gliste mogle preseliti prema novom izvoru hrane. Kad prođu, zatvorimo pregradu i dobiveni kompost možemo slobodno koristiti. U međuvremenu, u drugom odjeljku, gliste i dalje proizvode još jedan dio dragocjenog gnojiva.