Herbicidi za travnjake

Kada nam se čini da na travnjaku ima više korova nego same trave i ne možemo se ručno ukloniti, uzgajivači korova za travnjak priskaču u pomoć . Učinkovitost suzbijanja korova prskanjem ovisi, međutim, o odabiru pravog sredstva za određenu vrstu korova, kao i provedbi tretmana u pravo vrijeme i na način. Pogledajte koji se herbicidi mogu koristiti na vašem travnjaku koji raste , te kako i kada ih koristiti. Provjerili smo i cijenu prskanja herbicida po 100m² travnjaka!

Herbicidi Starane i Chwastox Trio za travnjak

Herbicidi za travnjak Starane i Chwastox Trio

Koje herbicide možemo koristiti na travnjaku?

Na već rastućim travnjacima možemo koristiti samo selektivne herbicide , tj. One koji će uništavati korov bez oštećenja trava. To su takvi pripravci kao: Chwastox Trio 540 SL, Mniszek 540 SL ili Starane Trawnki 260 EW. Obično se ove vrste herbicida za travnjake sastoje od nekoliko aktivnih tvari i stoga suzbijaju širok spektar korova.

Na taj način možemo suzbiti dvosupne korove na travnjacima , kako jednogodišnjim, tako i višegodišnjim, kao što su maslačak, poljsko mlijeko, kvinoja, mugwort, trputac, trputac, djetelina, stolisnik ili ptičji dres. S druge strane, izuzetno je teško boriti se protiv monokotih korova, koji su s biološkog gledišta također trave, npr. Kauč trava, metlice, jednostrani korovi.

Upozorenje!

Ukupni (neselektivni) herbicidi ne smiju se koristiti na travnjacima, jer će uništavati ne samo korov nego i travu. Vrlo česta pogreška je primjena Roundupa ili drugog herbicida na bazi glifosata na travnjak. Nakon takvog prskanja ne možete računati na spremanje trave. Stoga uvijek pripazite da herbicid koji kupujete bude namijenjen uporabi na travnjacima. Nikada ne kupujte proizvode od glifosata za svoj travnjak.

Kada prskati travnjak herbicidima?

Na učinkovitost prskanja herbicida na travnjaku ne utječe samo odabir odgovarajućeg sredstva u odnosu na prisutni korov, već i odgovarajuća metoda i datum prskanja korova . Pa, velika većina raspoloživih sredstava za suzbijanje korova u travnjaku djeluje na takav način da nakon prskanja sredstvo upije lišće korova, a zatim dođe do ostatka biljke, uništavajući cijeli korov i korijenje. Da bi se pripravak mogao upiti, korovi moraju razviti odgovarajući broj listova .

Zapamtiti!

Najbolje je ako korovi tijekom prskanja trebaju imati 3-4 lista jasno razvijena . Prskanje se izvodi tijekom vegetacije, kada se korov pravilno uzgaja. Također bi trebao postojati dovoljan razmak između prskanja i košenja trave . Korov nikada ne prskamo odmah nakon košnje travnjaka (jer se također kosi lišće korova i sredstvo se neće upiti), niti kosimo odmah nakon prskanja (sa sljedećom košnjom treba pričekati da se sredstvo za uklanjanje korova upije).

Također je vrlo važno da prije prskanja postane dovoljno toplo. Stoga ne biste smjeli previše žuriti s prskanjem korova. Većina mjera za korov za uzgoj amater najbolje radi u rasponu od 15-20 ° C .

Iznimka od gornjeg pravila je suzbijanje običnog maslačka koji se mora eliminirati prije nego što procvjeta i počne se širiti. To se dogodilo izuzetno rano u posljednjim toplim zimama. U takvim situacijama odabiremo Starane Trawniki 260 EW za suzbijanje dvoniklih korova na travnjacima nakon nicanja, vrlo učinkovite u borbi protiv maslačka. Starane djeluju na temperaturi od 10 ° C, što vam omogućuje upotrebu od travnja .

herbicidi za travnjak - Dniszek 540 SL i gnojivo s korovom

Herbicidi za travnjak - maslačak 540 SL i gnojivo s korovom

Kako mogu primijeniti herbicide na svom travnjaku?

Prije svega, imajte na umu da se prskanje mora izvršiti vrlo precizno , po mogućnosti s tlačnim raspršivačem s kopljem, a sredstvo mora biti ravnomjerno raspoređeno po površini travnjaka . Vrlo je važno dozirati herbicid prema uputama na letku. Štednja se ovdje ne isplati! Ako se koristi manje sredstava, prskanje može biti potpuno neučinkovito. Stoga uvijek treba prskati cijelo sredstvo namijenjeno određenoj površini!

Ne prskajte travnjak zagrijan suncem . Najbolje je odabrati oblačan dan ili sprej u vremenima kada sunce nije tako jako. Ako se kiša dogodi na dan prskanja, sredstvo će se oprati i prskanje se mora ponoviti.

Alternativa prskanju travnjaka protiv korova može biti upotreba granuliranog gnojiva 100 dana s korovom tvrtke SUBSTRAL. Ovo gnojivo je posuto, pa ne trebamo koristiti raspršivač. U jednom tretmanu kombiniramo suzbijanje korova s ​​gnojidbom travnjaka . Još jedna prednost je djelovanje sredstva na niskim temperaturama, od 10 ° C, tako da se gnojivo s korovom može koristiti tijekom cijele sezone od travnja do listopada. Važno je samo da se ovaj pripravak koristi na mokrom travnjaku (nakon kiše ili prije navodnjavanja travnjaka) jer se tada granule gnojiva s herbicidom bolje prianjaju na lišće korova.

Koje su cijene herbicida za travnjake?

Tablica u nastavku prikazuje usporedbu najpopularnijih herbicida za travnjak i cijenu njihove upotrebe na 100 m² travnjaka. Za usporedbu su korištene cijene u trgovini našeg vodiča od 3. veljače 2017. godine. Naravno, cijene se mogu mijenjati, a cijena herbicida po 100 m2 travnjaka ovisit će o veličini paketa koji kupujete.

herbicidi za travnjake

Preuzmite tablicu u verziji za ispis:

  • Pregled herbicida travnjaka (PDF)

Svi herbicidi za travnjake opisani u članku mogu se naručiti u našoj trgovini . Jamčimo visokokvalitetne proizvode, nisku cijenu i brzu dostavu. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.