Kupina maline - uzgoj, cijena sadnica

Plod maline rijedak je voćni grm u našoj zemlji koji se prirodno javlja u šumama Japana. Suprotno općem konceptu, jagode maline nisu križanac maline i jagode, već potpuno odvojena vrsta . Karakterizira ga crveno voće, prilično ukusno i vrlo dekorativno. Pogledajte kako izgleda uzgoj jagoda maline u vrtu , nosi li se ova biljka s poljskim podnebljem i kolika je cijena sadnice jagode maline .

Jagoda maline

Jagoda malina - voće. Fotografija tinca5, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Japanska malina ( Rubus illecebrosus ), inače poznata kao malina, a u engleskoj literaturi "balonova bobica", mali je (30-40 cm visok) grm iz Japana. Karakteristična značajka jagoda maline su velike (4-5 cm), tamnocrvene, sočne i aromatične voćke slatkasto-kiselog okusa, sazrijevaju od kolovoza do rujna. Izgledaju poput šumskih jagoda. Voće maline možete jesti sirovo kao dodatak ljetnim salatama i voćnim desertima, od njih možete pripremiti i prešerve (džemove, kompote).

Jagoda maline daje plod na jednogodišnjim izbojcima . Stabljika ovog grma je malo lignificirana i razgranata. Biljka ima kupolastu naviku. Na grančicama rastu svijetlozeleni perasti listovi koji se sastoje od 3-7 pojedinačnih nazubljenih, šiljastih listova, dugih 3-8 cm. Cvjetovi jagoda maline su bijeli , slični onima jagoda. Zimi zeleni dijelovi biljke umiru, a drvenasti hibernira u zemlji da bi u proljeće dao nove izdanke.

Trava maline uglavnom se uzgaja kao ukrasna biljka - pokrivač tla ili radi stvaranja niskih, neoblikovanih živih ograda. Njegova upotreba kao voćne biljke manje je važna. Plodnost jagoda nije velika, stoga nije od velike važnosti u komercijalnom uzgoju. Plod maline preporučuje se uglavnom za amaterski uzgoj na parcelama i u kućnim vrtovima , gdje oduševljava izvornim plodovima.

Jagoda maline - uzgoj, zahtjevi

U prirodnim uvjetima, malina jagoda raste na šikarama japanskih šuma, bogatih humusnim tlom. U europskoj klimi, također u Poljskoj, jagoda malina lako se prihvaća i može se uspješno uzgajati u vrtovima . Najbolje uspijeva u plodnom, dobro dreniranom i vlažnom glinenom tlu. Međutim, vrlo je tolerantan i može se naći u bilo kojem mediju. Jagoda maline zahtijeva umjereno sunčan ili polusjenovit položaj (vrlo intenzivno sunce je štetno).

Jagoda malina nije u potpunosti otporna na mraz i zimi se može smrznuti u poljskoj klimi. Stoga bi krajem jeseni zimski dio grma trebalo zaštititi od mraza. Jagoda maline ne zahtijeva redovito obrezivanje. U proljeće uklanjamo samo ostatke prošlogodišnjih zelenih izbojaka.

Jagoda maline

Malina - cvijeće. Fotografija tinca5, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Pod dobrim uvjetima uzgoja, malina slobodno raste kroz svoje sisavce korijena , što je može učiniti ekspanzivnom. Stoga nije prikladan za male vrtove ili kamenjare, a vrijedi kopati u korijenske pregrade prije sadnje. Također se može saditi u posude i uzgajati na balkonima i terasama.

Prije sadnje jagoda maline, uronite posudu s sadnicom u posudu s vodom na 10-30 minuta. Jagode, zalijevane na ovaj način, sade se u jame veličine 40x40x40 cm. Na dno rupe ulijeva se kompost ili gnoj slojem debljine 10 cm, a ostatak se puni plodnom zemljom.

Malinotruskawa - cijena sadnice

Jagoda malina malo je poznata uzgajana biljka u Poljskoj. U prodaji se pojavio nedavno, prije nekoliko godina. Međutim, zahvaljujući sve većem broju poljskih proizvođača koji nude prodaju sadnica jagoda maline , zanimanje za ovu biljku polako se povećava, posebno među vrtlarima amaterima.

Maloprodajna cijena sadnice jagode maline je oko 10 PLN. Za ovu cijenu možete kupiti lijepe, već razgranate jagode maline , koje će roditi u prvoj godini nakon sadnje.

Mag. Agnieszka Lach