Borba protiv korova u jagodama

Suzbijanje korova u jagodama neophodan je postupak, jer korovi predstavljaju jaku konkurenciju jagodama za vodu i hranjive sastojke u tlu, značajno slabeći rast jagoda i njezin prinos. Pogledajte kako izvršiti suzbijanje korova u jagodama u amaterskom uzgoju na parceli i je li moguće kemijsko prskanje korova u jagodama .

Suzbijanje korova u jagodama - malčiranje slame

Suzbijanje korova u jagodama - malčiranje slame

Borbu s korovom u jagodama započinjemo prije uzgoja i sadnje jagoda. U ovoj se fazi sastoji od temeljitog čišćenja gredica od svih korova na njima, tako da se jagode sade u korovito tlo. To možemo mehanički ili s herbicidima.

Na malim parcelama uzgojenim na parceli preporučuje se samo ručno, vrlo pažljivo uklanjanje i uklanjanje korova s ​​gredica . Ako na parcelama jagoda postoje samo jednogodišnje vrste korova, poput kvinoje, noćurka ili krizanteme, dovoljna je pažljiva mehanička obrada tla. Važno je, međutim, ukloniti korov prije nego što se posije njihovo sjeme, iz kojeg bi korovi mogli izrasti sljedeće godine. Dobra metoda suzbijanja korova u jagodamatu je i sjetva za predusjev biljaka konkurentnih korovima, a istovremeno obogaćuje tlo hranjivim tvarima, kao što su, na primjer, senf, lupin, graška ili poljska trava. Neko rano povrće, poput graha, graška, mrkve i luka, također je dobra predokus za jagode.

Zeleno gnojivo - kada sijati, koje biljke za zeleno gnojivo

Zelena gnojiva igraju važnu ulogu u organskom uzgoju, a kao amateri trebali bismo ih koristiti uglavnom u uzgoju povrća na parceli. Sjetvom biljaka za zeleno gnojivo prirodno poboljšavamo strukturu i plodnost tla u vrtu. Pogledajte kada sijati zeleno gnojivo, koje su najbolje biljke za zeleno gnojivo i kada ih sjeći i kopati zemljom. Više...

Herbicidi se mogu koristiti za suzbijanje korova prije sadnje jagoda u velikom uzgoju jagoda gdje ne možemo ručno ukloniti sav korov, a u slučaju teške zaraze korovom višegodišnjim korovima kao što su maslačak, kauč trava i jutarnja slava . U amaterskim usjevima na parcelama i u vrtovima, herbicide bismo trebali koristiti samo u krajnjem slučaju.

Kao sprej na korov u jagodama , izveden prije sadnje, primijenite folijarni herbicid glifosat kao što je Roundup Ultra i njegovi ekvivalenti. Uznemirujući, duboko ukorijenjeni korovi poput maslačka, hrena, kupine, koprive ili repe mogu se tretirati Staranom 260 EW. Važno je prskati zelene i uzgojene (najmanje 15 cm visoke) i sušiti korov jer herbicidi apsorbiraju nadzemni zeleni dijelovi korova.

Upozorenje! Nakon prskanja herbicidom ne vršimo nikakve tretmane u razdoblju od mjesec dana, a jagode možemo saditi tek nakon 1,5 mjeseca od primjene herbicida.

Međutim, želio bih još jednom naglasiti da vas potičem da odustanete od upotrebe herbicida na parcelama i da ručno plijevite gredice za jagode , tim više što su neki sakupljeni korovi, poput maslačka ili koprive, izvrsna sirovina za pripremu tekućeg gnoja, ekstrakata i dekocija koji pomažu u gnojidbi i zaštita bilja od bolesti i štetnika. Stoga dobit od ovog rada može biti dvostruka - prirodno očišćeno polje i biljni materijal dobiven za zaštitne pripravke.

Tekući gnoj, dekocija, infuzija - ekološki proizvodi za zaštitu biljaTekući gnoj, dekocija, infuzija - ekološki proizvodi za zaštitu bilja

Mnoge biljke na parcelama, uključujući uobičajeni korov poput koprive, maslačka ili poljske preslice, mogu se koristiti za samostalnu pripremu kaše i biljnih dekocija, korisnih za gnojidbu i zaštitu bilja. Dobri primjeri su odvar preslice za pepelnicu ili gnoj od koprive za lisne uši. Doznajte o najboljim receptima za ekološka sredstva za zaštitu bilja i prirodnim gnojivima i naučite kako ih koristiti. Više...

Protiv korova u jagodama malč treba postaviti između biljaka i između redova kako bi se smanjila mogućnost rasta korova i mnoge druge koristi, poput smanjenja isparavanja vode iz tla, zaštite ploda od onečišćenja tla i smanjenja rizika od bolesti jagoda poput sive kalup. Slama je najbolji malč za jagode, razvučen slojem debljine 10 cm. Također se može koristiti i borova kora, toliko popularna za malčiranje biljaka stelje.

Malčiranje tla u vrtuMalčiranje tla u vrtu

Malčiranje tla vrlo je važan postupak održavanja u vrtu. Sastoji se u pokrivanju gornjeg sloja tla oko biljaka slojem odgovarajućeg organskog ili anorganskog materijala. Malčiranje tla oko biljaka u vrtu daje nam brojne prednosti. Pogledajte prednosti malčiranja tla ispod biljaka i kako pravilno malčirati zemlju u vrtu. Više...

Praktično rješenje koje potpuno uklanja korov je sadnja jagoda na agrotekstil. U tu svrhu koristi se crna agro-netkana tkanina, tzv za malčiranje, s osnovnom težinom (debljinom) od 50 g / m². Nakon širenja netkanog agrotekstila na krevetu, u njemu se izrežu rupe i tu se sade biljke.

Kako saditi jagode na agrotekstiluKako saditi jagode na agrotekstilu

Posljednjih godina sve je popularnija sadnja jagoda na crni agrotekstil koji djeluje kao malč, olakšava zagrijavanje gredica i zaustavlja rast korova. Ova vrsta sadnje ima brojne prednosti i znatno olakšava uzgoj jagode. Pogledajte kako saditi jagode na agrotekstil i koje su blagodati ove metode uzgoja jagoda. Više...

Ako jagode sadimo bez agrotekstila i malčiramo slamom, potrebno je koriti i uklanjati korov između jagoda tijekom cijele vegetacije. Slama prilično učinkovito štiti jagode od rasta jednogodišnjih korova, ali moramo biti oprezni s višegodišnjim.

Upozorenje! Pri ručnom uklanjanju korova u jagodama, tlo treba opustiti vrlo plitko, tj. Do dubine od 3 cm, kako ne bi oštetili korijenje biljaka. Posljednji uzgoj obavlja se najkasnije u rujnu kako biljke ne bi bile izložene mrazu.

Postoji i prilično velik popis kemijskih sredstava za suzbijanje korova u jagodama, čak i na već sadnim nasadima, ali ne preporučuje se njihova primjena na parcelama. U pravilu su dostupni u prilično velikim pakiranjima, čija je kupnja isplativa samo za uzgajivače. Ako na svojoj parceli želite imati zdrave jagode bez kemikalija i štetnih zagađivača, trebali biste se zaustaviti na malčiranju jagoda i ručnom uklanjanju korova.

U velikim nasadima suzbijanje korova jagoda herbicidima provodi se u proljeće, do cvatnje, zatim nakon berbe i košnje lišća, a zatim u jesen. Herbicidi preporučeni za ranu jesen i jesen su Azotop New 80 WP i Devrinol 450 SC (potonji se mogu plitko miješati s tlom u međuredima). S druge strane, Goltix Compact 90 WG treba primijeniti neposredno prije nicanja korova ili na nove korove (ove pripravke uzimaju i korijenje i lišće korova). Prije upotrebe herbicida na korovu u jagodama, pročitajte program zaštite jagoda za određenu godinu, jer se popis ovlaštenih sredstava može promijeniti.