Odmotavanje biciklista - njega i uzgoj kod kuće

Odmotani biciklista jedna je od najzanimljivijih biljaka koja se može uzgajati u stanovima. U svom izgledu kombinira značajke dlana i paprati, iako nije niti jedno od njih. Ukrašen je perjanicom krutog lišća koje raste na vrhu lukovite, tvrde osnove. Pogledajte kako bi trebao izgledati uzgoj sago kod kuće i koji bi mu trebali biti osigurani uvjeti za zdrav rast. Otkrivamo tajne njege obrnute sage , zahvaljujući kojoj će ova biljka prekrasno rasti dugi niz godina!

Sagowiec je bio razmotan

Cycas revoluta - Cycas revoluta

Fotografija © Rafał Okułowicz

Odmotani kiklop - opis biljke

Cycas revoluta ( Cycas revoluta ) dolazi s juga Japana. Pripada obitelji Cycadaceae , biljkama koje su se pojavile na Zemlji u mezozojskom dobu. To su biljke na granici paprati i četinjača. Neomotani biciklist je dugovječna biljka (u svom prirodnom okruženju doseže starost od nekoliko tisuća godina!) Uz spor rast - godišnje daje 1-2 lista, a nakon 50 godina visok je samo 6-7 m.

Obrnuti biciklista ima izuzetno učinkovite, krute peraste listove koji mogu doseći nevjerojatne veličine. U prirodi narastu do 150 cm duljine, a u kućnom uzgoju dosežu oko 50-60 cm. Pojedinačni listovi su kruti, zašiljeni i uvijeni prema dolje. Donji listovi pretvaraju se u oštre, kukaste bodlje. Listne peteljke duge su približno 10 cm i prekrivene finim bodljama.

Konstrukcija sagovog "trupca" posebno je zanimljiva . S biološkog gledišta, to nije deblo, jer cikasi nisu drveće. Ovo se zove trupac, izrađen od drvenastih lisnih osnova. Kad umru, gornji dijelovi lišća otpadaju, a ukrućeni korijeni ostaju, stvarajući s vremenom tvrdu, cilindričnu ljusku. Što je sago stariji, to je obitelj viša .

Cikade su dvodomne biljke . U divljini ženski primjerci daju impresivne cvjetaste oblike u obliku konusa (visoke do 1 m). U Poljskoj je cvjetanje sago rijetkost, moguća samo u botaničkim vrtovima.

Odmotavanje biciklista - uzgoj i njega

1. Položaj i temperatura uzgoja sago

Obrnuti biciklista treba uzgajati na mjestu s puno sunčeve svjetlosti. Međutim, treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, posebno ljeti, jer uzrokuje sušenje lišća. Kiklop ne smije stajati predaleko od prozora, jer se lišće jako savija prema svjetlu i biljka gubi simetrični izgled. S premalo svjetla, biciklista umire.

Sagowiec je bio razmotan

Neomotan cvijet sago

Fotografija pixabay

Obrnuti biciklista zahtijeva visoku temperaturu zraka . Optimalna temperatura za uzgoj cikasa je do 20-25 ° C. Noću temperatura može biti niža (10-18 ° C). Biciklist je osjetljiv na temperature niže od 8 ° C. Zimi budite vrlo oprezni s propuhom.

Zimi se biciklista može premjestiti u hladniju prostoriju (10-15 ° C), tako da prelazi u stanje mirovanja. U ovom slučaju zalijevanje ograničavamo na minimum, osiguravajući da tlo u posudi nije potpuno suho. Takav odmor u hladnijim uvjetima pozitivno utječe na cjelokupno stanje biljke i potiče je na stvaranje novih listova (obično u svibnju).

2. Supstrat i gnojidba cikasa

Najbolji supstrat za uzgoj obezglavljene sage je lagana smjesa porozne strukture koja se sastoji od lisnatog tla, treseta i grubog pijeska u omjeru 3: 2: 1. Teška podloga u posudi predugo će zadržavati vodu i ometati razvoj korijenskog sustava. PH supstrata trebao bi biti 5-6,5. Na dno posude mora se položiti sloj kamene drenaže.

Kiklope treba uzgajati u plitkim i širokim posudama kako bi se ograničio rast korijena glavne slavine i potaknuo razvoj bočnih korijena. Bočni korijeni žive u simbiozi s cijanobakterijama koje mogu vezati dušik iz zraka. Kao rezultat toga, sago ne zahtijeva čestu gnojidbu i supstrat bogat hranjivim tvarima. Sagowiec se gnoji 1-2 puta godišnje gnojivom s malom količinom dušika i visokim udjelom kalija.

Sagowiec je bio razmotan

Odrasla biljka biciklista koja raste u Egiptu

Fotografija Karelj, Public Domain, Wikimedia Commons

3. Zalijevanje odmotane sage

Zalijevanje sago treba biti umjereno, ali redovito . Ljeti bi podloga trebala biti stalno malo vlažna, a zimi gotovo suha. Dobro rješenje je pokrivanje tla u loncu oko trupca mahovinom koja će zadržati vlagu u podlozi. Previše zalijevanje sago uzrokuje žućenje lišća i truljenje korijena . Nakon zalijevanja sago uklonite vodu koja se nakupila u podnožju. Za zalijevanje koristimo meku vodu, barem propadlu i po mogućnosti prokuhanu.

Svakih nekoliko dana lišće sago treba poškropiti mekom vodom kako bi se spriječilo isušivanje vrhova. Najbolje je navlažiti lišće ujutro, tako da kapljice vode imaju vremena da se osuše prije noći.

4. Presađivanje obrnutog biciklista

Kiklop raste vrlo sporo, tako da ne zahtijeva česte promjene lonca . Mlade biljke presađuju se jednom godišnje u proljeće. Starije biljke ponovno se sade svakih 4-6 godina, kada je korijenje potpuno napunilo posudu. Postupak ponovne sadnje biciklista treba izvoditi vrlo pažljivo, jer su njezini korijeni vrlo osjetljivi . Stavite biljku u novi lonac na malo zasjenjeno mjesto na nekoliko dana kako bi se omogućila aklimatizacija na novu podlogu.

Pri presađivanju starijih cikasa pojavljuju se izdanci oko korijena . Mogu se nježno odvojiti i ukorijeniti u zasebne posude. Ovo je jednostavan način reprodukcije nezamotanih cikasa u domaćem uzgoju.

Upozorenje!

Svi dijelovi sago sadrže paralizirajući naurotoksin koji je opasan za ljude. Stoga zaštitne rukavice treba nositi tijekom bilo kakvih postupaka njege. Posebno velika koncentracija otrova nalazi se u lišću mladih cikasa.

Mag. Agnieszka Lach