Crveno lišće borovnice. Zašto listovi borovnice postaju crveni?

Crveni listovi američke borovnice mogu biti znak bolesti, rezultat su pogrešaka koje činimo u skrbi ili znače prirodne procese koji se odvijaju u borovnicama. Pa kad bi se crveni listovi američke borovnice trebali ticati nas? Evo 4 uobičajena razloga zašto lišće borovnice pocrveni i nekoliko praktičnih savjeta kako se nositi s njima.

Crveno lišće borovnice

Crveno lišće borovnice

Listovi borovnice su crveni zbog loše oplodnje

Američka borovnica biljka je s visokim zahtjevima za tlo i gnojidbu . Iz tog razloga borovnice su često simptomi nedostatka hranjivih sastojaka, što je posljedica pogrešaka u gnojidbi. Prije svega, borovnica zahtijeva redovitu upotrebu gnojiva koja zakiseljavaju supstrat, poput amonijevog sulfata ili specijaliziranih gnojiva za zakiseljavanje borovnica.

Na kiselim tlima probavljivost fosfora je smanjena. Stoga borovnici može nedostajati ove hranjive tvari. Fosfor, između ostalog, odgovara za razvoj korijenskog sustava, a kad ga nema dovoljno, borovnica slabo raste i listovi su joj karakteristično crveni .

Nedostatak fosfora u borovnicama može se nadoknaditi uporabom fosfornih gnojiva, npr. Superfosfata ili prirodnih gnojiva poput komposta ili stajskog gnoja, bogatih fosforom. Fosfor u obliku koji biljke dobro apsorbiraju sadrži specijalizirano fosforno gnojivo Microstar PZ.

Lišće borovnice je crveno zbog gljivične bolesti

Crveni listovi američke borovnice mogu značiti gljivičnu bolest . Ovi simptomi su indikativni za truljenje korijena. Napadnuti grmovi slabo rastu, lišće je sitno i obezbojeno crveno . Nakon što je korijenski vrat izložen, vidljivo je truljenje tkiva. Korijena je malo i oni umiru.

Nećemo naći odgovarajuće sredstvo za zaštitu bilja za truljenje korijena borovnice. Stoga je pravilno odabran položaj u uzgoju borovnica vrlo važan. Borovnica preferira sunčani položaj, kiselo tlo s visokim sadržajem humusa. Također biste trebali odabrati zdrave sadnice iz certificiranih rasadnika za sadnju i izbjegavajte preduboku sadnju borovnica . Sadite borovnicu na istoj dubini kao što je rasla u loncu.

Nakon sadnje borovnica, vrijedi posipati grm borovom korom. Međutim, izbjegavajmo previše kore. Idealno bi bilo da leglo bude oko 4 cm debljine.

Biljka se može zaštititi od gljivičnih bolesti tla podrijetlom zalijevanjem biološkim pripravkom Polyversum WP. Uklanja neke gljivice koje napadaju korijenje borovnice, uključujući sprečava fitoftoru.

Bolesti borovniceBolesti borovnice

Bolesti borovnice mogu pridonijeti smanjenju prinosa ili potpunom nedostatku ploda, slabljenju cvjetanja, stvaranju mrlja na lišću, odumiranju izdanaka, pa čak i cijelim grmovima borovnice. Pogledajte kako prepoznati bolesti borovnica, koji su njihovi simptomi i metode borbe. Više...

Listovi borovnice crveni su zbog virusne bolesti

Crveni listovi američke borovnice mogu ukazivati ​​na prisutnost virusne bolesti . Nažalost, ne možemo liječiti virusne bolesti, što ih čini izuzetno opasnima. Nakon što primijetite uznemirujuće simptome i identificirate bolest, borovnicu treba ukloniti.

Ako se na gornjoj strani lišća borovnice pojave crvene mrlje u obliku prstena, to može biti znak crvene prstenaste mrlje. S druge strane, crveni listovi borovnice, koji su također mali i deformirani , nalik na lišće vrbe, mogu biti simptom niti na niti.

Virusne bolesti prenose lisne uši. Stoga je vrijedno promatrati grmlje i boriti se s njima odmah nakon pojave štetnika.

Listovi borovnice postaju crveni jer je došla jesen

U jesen, kada temperatura padne ispod 0 ° C, lišće borovnice počinje mijenjati boju. Crveni listovi američke borovnice u jesen normalna su pojava koja nas ne bi trebala brinuti. Listovi borovnice mijenjaju boju, ali sam grm ne pokazuje uznemirujuće simptome, a fenomen se javlja prirodno. Novi listovi koji se pojave u proljeće trebali bi ponovno biti zeleni.

Mag. Joanna Białowąs