Mahovina u vrtu. Kako da se riješim mahovine?

Mahovina u vrtu pojavljuje se najčešće kada je tlo kiselo, vlažno i zbijeno. Najčešće je problem mahovina na travnjaku, ali događa se i da mahovinu promatramo u povrtnjaku i na pločniku ili kolnom prilazu od popločanog kamena. Vrtlari se često žale i da mahovina raste na drveću i grmlju , kvareći izgled izbojaka i grana. Srećom, postoje rješenja za sve ove probleme. Pogledajte kako se riješiti mahovine iz vrta i koje mjere primijeniti u borbi protiv mahovine.

mahovina u vrtu

Mahovina u vrtu

Fotografija depositphotos.com

Je li mahovina u vrtu problem?

Mahovina voli vlagu i hlad . Najbolje se osjeća u kiselom tlu i jako zbijenom tlu. Pojavljuje se na pločnicima za popločavanje, u povrtnjaku, na drveću i grmlju, ali najčešće napada travnjak. S vremenom može stvoriti „tepih“ kroz koji trava neće imati priliku proći. Ako mahovina ostane do kasno u jesen, a mi ne poduzmemo ništa da je se riješimo, u proljeće će biti još teže.

Vrijedno se riješiti mahovine ne samo zato što oštećuje travnjak. Drugdje u vrtu može nam signalizirati da je tlo prevlažno ili kiselo. A takvi uvjeti mogu biti nepovoljni za usjeve. Stoga je uvijek vrijedno utvrditi uzrok njegove pojave na početku borbe s mahovinom .

Mahovina na travnjaku

Mahovina na travnjaku najčešće se pojavljuje zbog prevlažnog, teškog ili pretjerano kiselog tla. Stoga je prilikom borbe protiv mahovine na vašem travnjaku vrlo važno redovito provjetravati u kombinaciji s pjeskarenjem. Prozračivanje travnjaka uključuje duboko probijanje tla vilicom, cipelama sa šiljcima ili uređajem koji se naziva aerator. Šiljci aeratora kopaju se u zemlju, popuštajući je i dovodeći zrak do korijena trave. Prozračivanje uvijek treba provoditi u proljeće i po potrebi ponoviti ljeti.

mahovina u vrtu

Prozračivanje sprječava stvaranje mahovine

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Nakon takvog popuštanja tla, vrijedi pjeskariti travnjak. U tu svrhu raširimo pijesak po cijeloj površini travnjaka i rasporedimo ga grabljama. Na taj će način pretjerano zbijeno i mokro tlo postati rahlije i trava će imati bolje uvjete za rast. Mahovina bi s vremenom trebala uvenuti i nestati .

Ako na travnjaku ima mahovine, također vrijedi paziti da tlo nije previše kiselo. U tu svrhu mjeri se pH tla. Ako korišteni mjerač tla pokazuje pH ispod 6,0, vrijedi vapniti travnjak. U tu svrhu koriste se kalcijeva gnojiva, kao što je npr. Dolomit. Najbolje vrijeme za krečenje travnjaka je kasna jesen .

Pomoći će i gnojiva za travnjake koji se bore protiv mahovine. Obično sadrže željezo, zahvaljujući kojem mahovina na travnjaku postaje smeđa i lako se uklanja . Međutim, treba imati na umu da ta gnojiva mogu uzrokovati smeđe mrlje na betonskim, keramičkim i kamenim elementima. Stoga, ako se gnojivo prolije na nepoželjno mjesto, treba ga odmah prikupiti, a ostatak isprati vodom.

Mahovina u povrtnjaku

Mahovina u povrtnjaku je, kao na travnjaku, pokazatelj kiselog tla. Za precizno određivanje pH, pH tla treba provjeriti mjeračem kiseline. Ako rezultat mjerenja pokazuje pH tla niži od 6,5, vapnenje tla je također jedino ispravno rješenje. Mogu se napraviti kalcijevim karbonatnim ili oksidnim gnojivima. Opet, gore spomenuti dolomit bit će izvrstan izbor. Vapnenje gredica s povrćem najbolje je provesti na jesen , kada je berba gotova i biljke miruju. Ako želite brže povisiti pH vrijednost, u proljeće možete posegnuti za odkiseljavanjem pH + supstrata. To je pripravak koji se otopi u vodi, prije sjetve ili sadnje biljaka.

sredstvo za ukiseljavanje tla pH + supstrat

Mahovina na drveću i grmlju

Ponekad se mahovina pojavljuje na drveću i grmlju . Točnije, iako ga mnogi vrtlari nazivaju mahovinom, zapravo je lišaj. Lišajevi ne štete drveću i hranu crpe iz zraka. Ako stablo ima ukrasnu koru i želite s njega ukloniti lišaj, to možete učiniti krutom, grubom četkom. Činimo to nježno kako ne bismo oštetili koru stabla.

Iako lišajevi na drveću sami po sebi nisu ništa loše , puno se češće pojavljuju na umirućim drvećima i na mrtvim drvenim tkivima. Ako lišajevi obrastaju staro stablo koje sve manje daje prinose, vrijedi razmisliti treba li ga zamijeniti novom sadnjom.

mahovina na grmlju

Lišajevi na grmlju

Fotografija Iga 51, forum.PoradnikOgrodniczy.pl

Mahovina na pločniku i prilaznom putu

P orosts i mahovine koje raste na kamenju i pločnicima su problem jer je površina postaje skliska i izgleda ružno. U tom ih slučaju možemo mehanički ukloniti krutom metlom ili upotrijebiti pripravke namijenjene uklanjanju mahovine s pločnika.

Prije svega, vrijedi posegnuti za pripravcima za suzbijanje mahovine na bazi prirodnih sastojaka , poput Effect 24H. Djelatna tvar ovog pripravka je pelargonska kiselina (komponenta esencijalnog ulja pelargonija). Ovaj je pripravak također pogodan za suzbijanje korova, a učinci njegovog djelovanja mogu se vidjeti već sljedeći dan. Međutim, prilikom prskanja staza i prilaza s Effect 24H moramo biti oprezni da ne prskamo biljke koje rastu u blizini, jer im to sredstvo može naštetiti.

Također možemo posegnuti za preparatima namijenjenima posebno čišćenju kaldrme , poput Bruker spreja. Ova će mjera biti korisna kada osim mahovine na kaldrmi imamo i razne cvjetove, alge, plijesni i lišajeve. Uz širok spektar djelovanja, važno je i da je ovaj pripravak testiran i testiran posebno za upotrebu na popločanim površinama. Zahvaljujući tome možemo biti sigurni u postignuti učinak i sigurnost korištenja.

Mag. Joanna Białowąs