Čime popuniti padinu? Ovdje su najbolje biljke za sadnju na padinama!

Kako ispuniti padinu tako da bude stabilna, ne klizi dolje i predstavlja atraktivan dio vrta? Odgovor na ovo pitanje pripremila nam je krajobrazna arhitektica Joanna Białowąs. U članku ćete pronaći i praktični popis biljaka koje će se saditi na padinama . Tablicu možete preuzeti i ispisati. Upoznajte najbolje biljke za sadnju na padinama !

što zasaditi kosinu

Što posaditi kosinu u vrtu

Fotografija depositphotos.com

Kako odabrati biljke za padinu?

Sadnju kosine započinjemo analizom stanja staništa. Ovisno o mjestu padine u vrtu, možemo manevrirati odgovarajućim biljnim vrstama koje će izvrsno funkcionirati na ovom mjestu.

Najčešće birane biljke za sadnju padina su biljke travnjaka , poznate i kao pokrovne biljke, koje površine padina pokrivaju na atraktivan način. Preporučene kao biljke pokrivača tla za padine su posebno niske vrste, s vodoravnom raspodjelom izbojaka, nisko granajućim i brzorastućim, a također dugovječne i nezahtjevne. Vrste koje se šire trkačima ili imaju sposobnost korijenja izdanaka u dodiru sa zemljom poželjne su za jačanje površine tla na padinama . Kod sadnje kosine dobro je odabrati veće, ujednačene skupine određenih biljnih vrsta.

Odabir biljaka za padinu trebao bi biti u skladu sa stilom kompozicije, utvrđenom izloženošću i prevladavajućim uvjetima staništa. Morali bismo analizirati tlo, vodu i uvjete osunčanosti na određenom području. Ispravno odabrana vegetacija za padinu smanjit će potrebu za uklanjanjem korova i uklanjanjem korova, kao i broj drugih tretmana održavanja. Većina biljaka na padinama lijepo cvjetaju ili imaju dugotrajne obojene listove , zahvaljujući kojima na tlu stvaraju šarene tepihe.

Što posaditi kosinu u različitim uvjetima sunčeve svjetlosti?

Ako se naša padina nalazi na južnoj izložbi , izravno na suncu, možemo posaditi takve vrste kao što su: kantarion, puzavica i druge niske kleke ili čičak „Hikul“.

Ploča smještena na zapadnoj izložbi svijetla je pozicija s dobrim uvjetima osvjetljenja. Tamo sja sjajno sunce u popodnevnim satima, pa je takva izložba prikladna za biljke kojima je potrebno puno sunca i topline , poput ruža pokrivača tlom ili tavlina od jagoda od semina.

biljke za sadnju na padinama

Biljke zasađene na padini

Fotografija depositphotos.com

Vrste koje preferiraju polusjenu , poput bazge 'Variegatum' ili kanadskog drijena, dobro će se snaći na otkosu smještenom na istočnoj izložbi . Ovo je mjesto idealno za uzgoj biljaka kojima je potrebna blaga i jaka sunčeva svjetlost .

S druge strane, sjeverni je ispupčak polusjenovit i sjenovit položaj, dobro mjesto za biljke s niskom potražnjom svjetla, npr. Svibanjski đurđevak ili obični mahagonij.

Popis biljaka za sadnju na padinama predstavljen je u praktičnoj tablici. Ispod tablice pronaći ćete vezu za preuzimanje verzije za ispis :-)

što posaditi kosinu, biljke za sadnju na padinama

Preuzmite tablicu u verziji za ispis:

  • Biljke za sadnju na padinama (PDF)

Mag. Joanna Białowąs