Aglaonema Silver Queen - briga

Aglaonema 'Silver Queen' možda je jedna od najpoznatijih sorti vrste Aglaonema commutatum . Ima vrlo lijepe listove sa srebrnom bojom. To je lončani cvijet koji je prilično jednostavan za uzgoj ako udovoljavate nekoliko osnovnih zahtjeva. Pogledajte kako izgleda njega aglaoneme i na što sve morate pripaziti kada ga uzgajate kod kuće!

Srebrna kraljica Aglaoneme

Aglaonema 'Srebrna kraljica'

Aglaonema 'Srebrna kraljica' - karakteristike

Varijabla Aglaonema ( Aglaonema commutatum ) biljka je porodice Araceae , porijeklom iz tropske jugoistočne Azije. Kao saksijsko cvijeće u našim stanovima uzgajaju se brojne sorte varijabilne aglaoneme, obično grmolike navike i ne narastu više od 80 cm. Ove biljke cijene se zbog ukrasnih listova - velikih, ovalnih, izduženih sa svijetlim mrljama, sličnih lišću difenbahije.

Aglaonema 'Silver Queen' ima zelene listove samo na rubovima i duž glavnih žila, a preostali dijelovi lišća su srebrnasto bijele ili krem ​​boje. Mogu biti dugačke i do 15 cm. U starijih biljaka donji listovi mogu otpasti, a u podnožju biljke pojavit će se stabljika nalik panju.

Također je vrijedno znati da ova biljka može cvjetati, što se obično događa ljeti ili u jesen. Cvjetovi Aglaoneme prilično su neugledni, rastu na kratkom izbojku koji završava lisnatim omotačem. Ovakva struktura cvijeća karakteristična je za sve biljke iz porodice slika.

Upozorenje! Svi dijelovi biljke su vrlo otrovni. Posebno biste trebali paziti na sok koji teče iz oštećenih dijelova biljke i vrlo otrovne bobice koje se mogu pojaviti nakon cvatnje. Stoga je najbolje sve poslove na njezi aglaoneme raditi u rukavicama i ne obrađivati ​​ih ako kod kuće ima male djece.

Otrovne sobne biljkeOtrovne sobne biljke. Imate li ih kod kuće?

Mnoge popularne biljke u saksijama, kojima se divimo zbog lijepog lišća i cvijeća, nažalost su i otrovne za ljude. Evo 10 najčešćih otrovnih biljaka u saksijama u našim domovima koje nam mogu ugroziti. Provjerite imate li kod kuće biljku s ovog popisa! Više...

Aglaonema 'Srebrna kraljica' - njega

Aglaonema 'Silver Queen' dobro uspijeva u difuznom svjetlu. Soba bi trebala biti svijetla, ali ne izravna sunčeva svjetlost. Mnogo sam puta vidio aglaonemu postavljenu na prozorsku dasku, ali to je loša ideja, listovi joj tada požute. Pri umjerenom svjetlu biljka dobiva svoju punu boju. Također se nosi s relativno visokom hladovinom, što je karakteristično obilježje svih biljaka aglaoneme.

Aglaonema jako voli toplinu. Optimalna temperatura zraka za aglaomene ljeti je 20-24 ° C. Zimi bi temperatura trebala biti nešto niža, tj. 18-22 ° C. Nikada se ne smije spustiti ispod 15 ° C. Hladan propuh vrlo će brzo oštetiti lišće aglaoneme, što će rezultirati njihovim smeđom bojom. To se često opaža na novim biljkama, kupljenim po hladnom vremenu. Takve lišće treba brzo rezati.

U njezi aglaoneme vrlo je važno da biljka bude pravilno zalijevana. Ljeti aglaonemu zalijevamo dva puta tjedno, zimi jednom, ponekad čak i rjeđe kad primijetimo da joj listovi požute. Za zalijevanje treba koristiti samo meku, propadlu vodu.

Tijekom razdoblja rasta (od proljeća do jeseni) dodajte preporučenu dozu topivog gnojiva u vodu za zalijevanje svaka dva tjedna. Posebno gnojivo za zelene biljke s niskim udjelom kalcija savršeno je za gnojidbu aglaoneme . To je zato što aglaonema treba vrlo kiselo tlo, s pH od samo 4,0-4,5. Stoga se ne smije primjenjivati ​​s kalcijevim gnojivima koja povećavaju pH tla.

gnojidba lončanicaGnojidba lončanica

Gnojidba lončanica važan je postupak njege koji utječe na obilje cvatnje, boju lišća i brzinu rasta biljaka, kao i na njihovo zdravlje i opće stanje. Kada se gnoje biljke u saksiji, kako dozirati gnojiva i koja su najbolja? Evo svega što trebate znati o gnojenju sobnih biljaka. Više...

Kad se dogodi da se listovi aglaoneme osuše , to znači premalo vlažnosti zraka. Ako lišće visi, to je zbog hladnog propuha ili previše zbijenog tla koje ne propušta vodu u korijenje. Zatim biste štapom trebali napraviti rupe u zemlji, a zatim izliti vodu, a zatim pokušati opustiti zemlju ili jednostavno zasaditi biljku.

Obično su svi nedostaci u obojenosti uzrokovani nedovoljnim hranjivim tvarima, a tada biste, naravno, trebali početi gnojidbu. Žutilo donjih listova aglaoneme , tzv kloroza je obično povezana s previsokim pH tla (tada biljka ne može apsorbirati hranjive sastojke sadržane u supstratu) ili preobilnim zalijevanjem.

Ako lišće aglaoneme požuti i otpadne , a na donjoj strani lišća, duž njihovih žila, možete vidjeti nešto što izgleda poput sitne dlačice vune, znak je da su aglaonema napale mušice, prilično česti štetnici biljaka u saksiji. Nakon što primijetite, aglaonem treba poprskati Provado Plus AE, po mogućnosti prskanjem 2-3 puta svaka dva tjedna. Stavite insekticidne štapiće u zemlju.

Aglaonema 'Silver Queen' najbolje uspijeva u prilično malom loncu tako da korijenje nema previše prostora. Pretjerujemo kad biljka očito više ne stane u posudu ili kad vidimo da je tlo sivo, rastresito, što ukazuje na sterilizaciju supstrata. To se obično događa svake dvije godine. Presađujemo u lagano, humusno tlo. Najbolje je ako je to kompostna zemlja, kiseli treset i šljunak, pomiješani u omjeru 2: 1: 1.

Ako se pridržavamo ovih pravila, aglaonema će nam se sigurno odužiti lijepim izgledom. Za dvije godine mogu iz malih biljaka prerasti u lijepe zdrave primjerke :-)

Natalia Oniszczuk