Sadnja ruža. Kako i kada saditi ruže u vrt?

Sadnja ruža važan je postupak koji određuje daljnji uspjeh u uzgoju ovih grmova. Ispravno posađene ruže imat će veće šanse da ih sustignu nakon sadnje, a zatim zdravo rastu u našem vrtu i lijepo cvjetaju. Na žalost, mnogi ljudi čine brojne pogreške kada sade ruže u vrt . Pa kako sadite ruže, koje su aktivnosti najvažnije i kada je najbolje vrijeme za sadnju ruža u vašem vrtu ?

sadnja ruža

Sadnja ruža. Rupa za ružu trebala bi biti dovoljno velika da spriječi kovrčanje korijenja

Kada saditi ruže?

Sadnja ruža obično se vrši u jesen . Grmovi zasađeni u ovo doba godine lakše puštaju korijenje i bit će nam lakše podrezati ih. U proljeće se preporučuje sadnja samo matičnih ruža, jer su zasađene u jesen potrebne prilično problematične procedure vezane uz njihovu zaštitu od mraza. Tijekom cijele godine ruže uzgojene u kontejnerima mogu se saditi kompaktnom korijenovom kuglicom koja je manje osjetljiva od golog korijena.

Kako kupiti sadnju ruža?

Ukorijenjene ruže

Pri odabiru ruža za sadnju u vrtnoj trgovini vrijedi obratiti pažnju na nekoliko elemenata. Ruža bi trebala imati najmanje dva jaka, neoštećena, olovka debela izdanka. Korijeni bi trebali biti jaki i imati mnogo finih dlačica. Korijenov vrat s kojeg odlaze izdanci trebao bi biti debeo najmanje 16 mm. Pogledajmo pomno izbojke - sive ili smeđe mrlje na izbojcima mogu biti znak bolesti. Bijeli, slabi izbojci koji niču ruže u plastičnoj ambalaži brzo će uginuti na otvorenom - takvi grmovi neće nam donijeti puno radosti.

Ruže u loncima

Kada kupujemo kontejnerske ruže, odnosno koje se prodaju u posudama, pogledajmo površinu zemlje u kojoj se nalazi grm. Ako na površini zemlje nema mahovine, to obično znači da je grm nedavno stavljen u posudu i da nema tipična svojstva ruža koje se prodaju u kontejnerima. Takav grm možda nije prikladan za sadnju u bilo koje doba godine. Obratimo pažnju i na dno posude. Korijenje koje se gura kroz dno svjedoči o dobrom ukorjenjivanju grma. Ruže dobrih proizvođača uvijek će imati etikete s kojih ćemo učiti o svojstvima i zahtjevima sorte koju kupujete.

U koje tlo treba saditi ruže?

Preporučeni pH tla za ruže je 6,5. Ako je tlo u našem vrtu previše kiselo, prije sadnje ruža zemlju vapnite vapnom ili kredom. Pretpostavlja se da će unošenje oko 0,5 kg krede po 1m² sloja podići pH vrijednost tla za 0,5 do 1,0.

Da bi se poboljšala struktura tla, preporučljivo je dodavati razne organske materijale , poput vrtnog treseta, borove kore, lignita i stajskog gnoja. Treset pomiješan s laganim tlom zadržat će u sebi vodu i minerale. Ako je tlo prečvrsto, ilovasto, možemo ga rahljati kompostiranom borovom korom. Čestice kore će se prilično dugo raspadati u tlu, obogaćujući ga humusom i kisikom do četiri godine. Preporučena doza kore je od 20 do 40 litara po m². Dodavanje kore u tlo zahtijeva istovremeno dodavanje dušika.

Lignit, koji dodajemo u sličnim količinama kao kora, pohranit će hranjive sastojke i spriječiti njihovo ispiranje. Stajski gnoj obogatit će tlo humusom, mineralima i enzimima. Kada koristite stajski gnoj, ne zaboravite pripremiti tlo nekoliko tjedana prije sadnje grmlja, jer korijenje ruža ne bi trebalo doći u kontakt sa svježim gnojem.

sadnja ruža

Sadnja ruža. Mjesto pupanja prekriveno je humkom zemlje kako izbojci zimi ne bi smrznuli

Uz dodavanje pravih organskih sastojaka, tlo za ruže također treba opustiti . Ruže pripadaju biljkama koje korijene prilično duboko, pa tlo rahljamo na dubini od 60 cm. Iznimka su lagana, pjeskovita tla - nemojte ih kopati toliko duboko, jer će se voda prebrzo upiti u donje slojeve.

Na laganim i suhim tlima TerraCottem će biti vrlo koristan kod sadnje ruža . Ovaj proizvod sadrži hidrogel, čiji zrnca imaju sposobnost akumuliranja prilično puno vode. Nakon kiše ili obilnog zalijevanja, hidrogel bubri skupljajući vodu. Hidrogelske granule za to vrijeme mogu povećati svoj volumen i do 400 puta. Tada, kada se zemlja osuši i biljka ostane bez vode, hidrogel u TerraCottemu ispušta tu vodu u tlo.

Zahvaljujući tome, tlo je stalno vlažno, a biljke imaju stalan pristup vodi . To je posebno važno u slučaju novosađenih ruža, koje su vrlo osjetljive na presušivanje u prvom razdoblju nakon sadnje. Nakon miješanja tla s TerraCottom, biljke se mogu rjeđe zalijevati, dok se štedi voda koja se koristi za zalijevanje. Dakle, ne samo da osigurava bolje uvjete za rast ruža, već donosi i značajne uštede.

Uz hidrogel, TerraCottem sadrži i početnu dozu gnojiva i komade vulkanske stijene koji rahle tlo oko biljaka. To omogućuje da se korijeni novosađenih ruža lako šire.

Kako pripremiti ruže za sadnju

Prije sadnje ruža uklonite slomljene dijelove korijenja, skratite preostale korijene grma na duljinu od oko 25 cm i namočite ih u vodi s dodatkom fungicida. Namočite grm oko 20 minuta. Nakon uklanjanja iz žbuke, ružu treba što prije posaditi. U slučaju jesenske sadnje, u studenom, ako grm i dalje ima lišće, moramo ih ukloniti.

sadnja ruža

Sadnja ruža. Na kraju čvrsto pritisnite tlo oko grma i zalijevajte biljku

Sadnja ruža u vrt

Rupa u koju ćemo posaditi grm mora biti dovoljno duboka da korijenje u njemu visi gotovo okomito. Korijenje treba ravnomjerno rasporediti. Tijekom zatrpavanja korijena grm se malo povlači prema gore, što će osigurati bolje prianjanje tla za korijenje. Nakon punjenja nagazite zemlju oko grma . Grm mora biti zasađen na takvoj dubini da, nakon gaženja tla i zalijevanja vodom, točka pupanja na korijenovom vratu bude neposredno iznad površine tla.

Kad se voda upije, napravite humku visoku od 20 do 30 cm oko biljke kako biste zaštitili izbojke od smrzavanja. Uz to, u prosincu, nakon većih mrazeva, vrijedi nanositi sloj kore i četinarskih grančica na humke tla oko grmlja.