Trputac - svojstva i ljekovita primjena

Trputac ( Plantago major ), koji se naziva i veći ili širokolisni trputac, blizak je srodnik trputca. Za mnoge od nas obični trputac uobičajeni je korov koji raste na cestama, pustarama i livadama, ali ga njegova svojstva čine poznatom po ljekovitoj upotrebi. Pogledajte kako iskoristiti dragocjena svojstva trputca i iskoristiti njegov puni potencijal.

Trputac

Trputac - Plantago major

Fotografija AnRo0002, CC0, Wikimedia Commons

Trputac je trajnica s prizemnom rozetom lišća, koju karakteriziraju dugačka peteljka i široko jajasta lisna ploha. Upravo to karakteristično, široko lišće razlikuje zajedničkog trputca od ostalih vrsta plantaga . Obični trputac čini cvat u obliku gustog klasja. Ljeti promatramo obilan pelud trputca , što je izuzetno problematično za alergičare, jer je njegov pelud snažni alergen.

Trputac - svojstva

Trputac ima ljekovita svojstva , uključujući antibakterijski ili antioksidans, koji su rezultat djelovanja njegovih biološki aktivnih sastojaka.

Listovi su ljekovita sirovina trputca . Sadrže iridoidne glikozide i flavonoide, tanine, brojne organske kiseline, sluzne tvari i pektine. Biljka je dobar izvor fibrina, koji se naziva dijetalna vlakna.

Zanimljiva je činjenica da se mladi listovi trputca mogu koristiti za pripremu proljetnih salata koje sadrže relativno veliku količinu vitamina. Čajevi od trputca također su popularni, a mogu se kupiti u biljnoj trgovini za 6-10 PLN.

U usporedbi s crnim čajem, čajevi od trputca sadrže malo slobodnih radikala, imaju antioksidativna svojstva, ali su puno slabiji od zelenih listova koji nisu obrađeni.

Trputac - ljekovita uporaba

Trputac je tradicionalna sirovina koja se koristi od pamtivijeka do danas u raznim zemljama, kako u Europi, tako i u Aziji. Svježi listovi trputca ili njihov sok nanose se na ugrize insekata i na odrgnjenja kože .

Trputac je koristan u liječenju krvožilnog, dišnog, probavnog i mokraćnog sustava, kao i kod raznih kožnih bolesti, očnih bolesti i raka.

Trputac

Trputac - Plantago major

Fotografija AnRo0002, CC0, Wikimedia Commons

Od trputca možete pripremiti vodene ekstrakte, infuzije i dekocije lišća ili bilja. U mnogim se zemljama vodeni ekstrakti trputca koriste za liječenje hipertenzije, dijabetesa ili proljeva .

Priprema lišća trputca preporučuje se kod katara i čira na želucu i dvanaesniku. U poljskoj narodnoj medicini lišće trputca koristi se za ubrzavanje stvaranja epiderme i zacjeljivanje rana. Od trputca se može napraviti dekocija koja se koristi kod katara gornjih dišnih putova, kašlja, katara i proljeva. Da biste pripremili odvar, trebate pola žlice lišća trputca, koje prelijete čašom kipuće vode (oko 3/4 šalice) i kuhate pet minuta. Zatim ostavite uvarak petnaest minuta, procijedite, a zatim ga popijte još toplog.

Mag. Joanna Białowąs