Uobičajeni put - primjena i uzgoj u vrtu

Obična ruta ( Ruta graveolens ) je biljna biljka koja se lako uzgaja i koristi se široko. U Poljskoj se dugo uzgaja u seoskim vrtovima kao svadbena svečana biljka i na biljnim plantažama. Ljekovita svojstva uobičajene rute značila su da se ova biljka koristila ne samo u medicini već i u kozmetici. Pogledajte kako izgleda uzgoj rute i saznajte kakva uporaba biljke rute može biti u vašem vrtu!

rue ruta graveolens

Obična ruta - Ruta graveolens

Fotografija depositphotos.com

Rue - svojstva

Obična ruta je visoka trajnica (naraste do oko 100 cm visine) s razgranatom drvenastom stabljikom na dnu, prekrivenom perastim lišćem. Kada pogledamo lišće rute odozdo, naspram svjetlosti, ispada da se lišće pokazuje poput rupa. To je zbog prisutnosti spremnika za ulje. Zelenkastožuti cvjetovi obične rue cvjetaju na vrhovima izbojaka od lipnja do srpnja, a plod je smeđa vrećica. Cijela biljka prekrivena je plavičastim cvatom i daje mošusni miris. Ljekovita svojstva rute , zbog sadržaja mnogih različitih alkaloida i esencijalnog ulja u biljci rue , govore o uzgoju ove biljke kao biljke .

Biljka rute ( Rutae herba ) i njezini listovi ( Rutae folium ) koriste se kao ljekovita sirovina . Vrhovi biljaka beru se prije cvatnje, a zatim suše na prozračenom mjestu. Biljka rue sadrži takve aktivne tvari kao što su:

 • alkaloidi (čak 39 alkaloida iz različitih kemijskih skupina, uključujući kinolin, furokinolin i akridinske alkaloide),
 • esencijalno ulje koje sadrži monoterpenske spojeve, uključujući limonen, mentol, linalool te α i β-pinen,
 • kumarini i njihovi metilni i hidroksilni derivati,
 • flavonoidi (rutin, kvercetin, kempferol),
 • fenolne kiseline (klorogenska, ferulinska, protokatehička, p-hidroksibenzojeva, p-kumarska),
 • kao i vrlo malo lignana, polisaharida i lipida.

rue ruta graveolens

Obična rue - lišće

Fotografija Dinkum, CC0, Wikimedia Commons

Ljekoviti učinak rutine koristio se prije stoljeća, kada su mu pripisivana dijastolična i diuretička svojstva, sposobnost poboljšanja vida i detoksikacije tijela, kao i abortivni učinci. Također je vrijedno uzeti u obzir blagotvorne učinke rute na krvožilni sustav , mogućnost njegove primjene u liječenju proširenih vena i prevenciji ateroskleroze ili za ublažavanje simptoma psorijaze. Trenutno se provode istraživanja rutinskih svojstava protiv raka i mogućnosti korištenja njezine biljke u liječenju multiple skleroze.

Vrijedno znati!

Obična ruta dala je ime kemikaliji zvanoj rutin, koja je u kombinaciji s vitaminom C dio mnogih lijekova protiv prehlade i imunosti. To je opravdano jer rutina usporava oksidaciju vitamina C. Rutin također ima protuupalna i antioksidativna svojstva, jača krvne žile, ima antikoagulantni učinak i može smanjiti alergijske smetnje.

Obična rue - prijava

Obična rue koristi se u medicini, kulinarstvu i kozmetologiji . U srednjem vijeku smatran je afrodizijakom.

Ponekad se ekstrakti rue koriste u migrenskim glavoboljama i bolnim menstruacijama.

Pripravci od rue preporučuju se za upotrebu kod ateroskleroze i hipertenzije, te u slučaju visoke propusnosti krvnih žila. Eterično ulje sadržano u biljci i lišću rute koristi se za parfimiranje sapuna i krema.

Nakon što smo osušili začinsko bilje , možemo ga koristiti kod kuće na 3 načina:

 1. infuzija (2 žlice biljaka preliju se čašom kipuće vode i ostave na sat, a zatim filtriraju i koriste za pranje, ispiranje i obloge),
 2. uljni ekstrakt (pola čaše rute prelije se s 200 ml ulja na 60 ° C, zatvori u staklenku i ostavi 10 dana da se probavi, nakon filtriranja možete utrljati u kožu na ulceriranim mjestima, s gnojnim lezijama, modricama, proširenim venama ili košnicama ),
 3. tinktura (pola šalice biljke rue prelijte s 300 ml 40% alkohola, ostavite 2 tjedna, a zatim filtrirajte i izvana koristite za trljanje i pranje).

U kuhinji se uobičajeni postupak može koristiti za aromatiziranje votki i likera. Svježi i suhi listovi rue koriste se kao začini. U njemačkoj kuhinji rue se dodaje ribi, siru i divljači, dok se u Italiji dodaje vinu i koktelima, kao i biljnom octu.

Ruta se može miješati s biljem poput estragona, kadulje, ljubičice i mažurana kako bi se stvorila aromatična mješavina bilja . Bit će to izvrstan dodatak salatama, umacima od mesa i vegetarijanskim jelima.

Da bismo pripremili aromatičnu smjesu bilja , trebat će nam: 1-2 vrha rute, 2 izdanka estragona, 1 izdanak kadulje, 1 list ljubice i vrh izdanka mažurana. Bilje treba sitno nasjeckati, pomiješati i dodati jelima.

Ruta se u vrtu koristi i kao biljka koja odbija mačke (ne vole miris rute) i kao medonosna biljka koja privlači korisne pčele.

rue ruta graveolens

Rue u vrtu

Fotografija I.Sáček, stariji, CC0, Wikimedia Commons

Obična rue - kontraindikacije

Unatoč vrijednim ljekovitim svojstvima rue , treba imati na umu da postoje i brojne kontraindikacije za upotrebu rue . Evo najvažnijih od njih:

 1. Dodirivanje svježe biljke rute može kod osjetljivih osoba izazvati bulozni dermatitis . Stoga budite oprezni ako ćete bilje prvi put ubirati. Također je najbolje nositi zaštitne rukavice.
 2. Biljka rue sadrži furanokumarine koji kožu senzibiliziraju na sunce (fotosenzibilizacija) . Stoga tijekom rutinskog tretmana izbjegavajte sunce i UV zračenje iz drugih izvora. Također bismo trebali imati na umu da se fotosenzibilizacija javlja najčešće u proljeće i ljeto, pa je u tom razdoblju bolje izbjegavati upotrebu rutinskih pripravaka.
 3. Ženama se ne preporučuje korištenje većih doza ekstrakata rute , jer to može uzrokovati prekomjerne kontrakcije maternice i prekomjerno krvarenje, a u trudnica čak i pobačaj. U prošlosti se rue koristilo samo kao mjera pobačaja. Stoga trudnice ne bi trebale koristiti nikakve rutinske pripravke .
 4. Običnu biljku repice ne bi trebali koristiti muškarci koji pokušavaju donijeti dijete , jer ova biljka može oslabiti pokretljivost sperme.

rutinska alergija

Bulozni dermatitis nakon kontakta s rutenijem

Fotografija Vincent, CC0, Wikimedia Commons

Uobičajena smjer - uzgoj u vrtu

Uobičajeni put može se uzgajati na pjeskovitim i pjeskovitim ilovastim tlima, iako na plodnim tlima daje mnogo bolje prinose. Preferira tlo s visokim udjelom kalcija. Preporučeni pH tla je 6,6 - 7,2. Ruta se najbolje osjeća na suncu. Kamenjar ili biljno korito, popraćeno ostalim biljem, bit će idealno mjesto za uzgoj rutine . Rue raste posebno dobro uz kadulju i timijan . Međutim, ne zaboravite da ruonu ne sadite uz mažuran, jer oni štete jedni drugima.

Za uspjeh uzgoja važno je pravilno paziti na rutinu , a prije svega je obrezati. Rezidba uobičajenog puta izvodi se u proljeće, rezanjem izbojaka biljke do drvenastih stabljika. Ako navika biljke postane pretjerano labav, možete i skratiti izbojke nakon cvatnje. Pretjerano glomazne rute također se mogu podijeliti u proljeće , a nove biljke mogu se saditi na svakih 30 cm.

Ne preporučuje se gnojidba rute , jer će na pretjerano obogaćenom tlu ova biljka proizvesti puno nedrvenastih izbojaka koji će se zimi smrzavati. Ako izbjegnemo ovu pogrešku, dugo ćemo godina uživati ​​u uobičajenoj rutini. Trebali bismo se samo sjetiti da je poželjno zimu prekriti jelom, suhim tresetom ili slamom, posebno ako je mjesto na kojem se uzgaja uobičajena ruba izloženo naletima mraznog vjetra. Na zaštićenim i zabačenim mjestima, rue zimi prilično dobro bez pokrivača.

rue ruta graveolens

Neobrađena silovanje poprima pretjerano labav oblik

Fotografija pixabay.com

Obično nije potrebno ni zalijevati rutinu , jer ova biljka vrlo dobro prolazi na suhim tlima. Zahvaljujući tome, može se saditi na suhim padinama, u blizini vrtnih zidova i na drugim sunčanim mjestima gdje nedostaje vlage.

Uobičajena ruta se razmnožava iz sjemena koje se sije u proljeće (u travnju) radi pregleda ili gredice. Pojava nastaje nakon 2-3 tjedna. Sadnice se trajno sade krajem svibnja ili početkom lipnja, razmaknute 40x40 cm. Biljke će roditi lisnu rozetu samo u prvoj godini, a cvjetat će tek sljedeće godine.

Običnu rutinu također se može razmnožavati u proljeće dijeljenjem, što sam spomenuo trenutak ranije, kao i rezanjem izbojaka. Radi toga se dijelom lignified reznice uzimaju krajem ljeta i ukorjenjuju u hladnom pregledu. Dobra podloga bit će kompostno tlo pomiješano s krupnim pijeskom i sitnim šljunkom.

Berba i sušenje biljaka rute

Biljna sirovina je lišće i biljka rute . Bere se dva puta u lipnju / srpnju i krajem kolovoza, rezanje biljaka visokih 10-15 cm. Sušenje sirovine treba provoditi na temperaturi koja ne prelazi 35 ° C, na prozračnim i zasjenjenim mjestima.

Mag. Joanna Białowąs

Na temelju:

1. Enciklopedija biljne medicine i biljne medicine , Poljski znanstveni izdavači PWN, str. 494; Lewkowicz-Mosiej T., Leksikon ljekovitih biljaka , Izdavačka kuća Świat Książki, str. 248;

2. Wielka Ilustrowa o enciklopediji vrtnih biljaka, kolektivni rad, Reader's Digest, Varšava 2004., str. 591;

3. A. i S. Bruns, Prirodni vrt, izdavačka kuća KOS, Katowice 2009, str. 91;

4. A. Szewczyk, W. Paździora, Ruta uobičajena - farmakološka svojstva , znanstveni članak u: Gazeta Farmaceutyczna, br. 9/2015.