Bolesti i štetnici jagoda - simptomi, fotografije, suzbijanje

Jagode su vrlo popularno voće. Ove biljke mogu se uzgajati u vrtovima, ali i u posudama na balkonima i terasama. Stoga ne čudi što smo toliko željni odlučiti sami uzgajati jagode. Međutim, vrijedi upoznati bolesti i štetnike jagoda koji nam mogu stvarati probleme. Pogledajte koji su simptomi bolesti i štetnika jagode i kako se boriti protiv njih. Evo provjerenih načina za izradu zdravih jagoda!

bolesti i štetnici jagoda

Malčiranje tla ispod jagoda slamom se suprotstavlja

korova i pomaže u održavanju ploda čistim

Gljivične bolesti jagoda

Jagoda siva plijesan - bolest se javlja na svim organima nadzemnog dijela biljaka, ali najčešće na cvjetovima i plodovima jagoda. Zaraženi dijelovi cvjetova brzo potamne i osuše se. S druge strane, plodovi pupoljci postaju smeđi. Na zrelom plodu nalaze se mekane truležne mrlje prekrivene prašnjavim slojem. Jagoda je zaražena sivom plijesni kad jagode cvjetaju, a posljedice bolesti primjećujemo tek u berbi, ali prekasno je za borbu protiv bolesti.

Da bi se spriječila ova bolest, jagode treba dobro provjetravati (odgovarajuća udaljenost između biljaka). Također je važno ograničiti gnojidbu dušikom (prekomjerna gnojidba dušikom potiče razvoj sive plijesni na jagodi), uklanjanjem starih, zaraženih lišća u proljeće i zaraženih plodova tijekom berbe. Nasade jagoda navodnjavati treba samo ujutro, jer će tada izlazeće sunce biljke brzo osušiti. U područjima gdje je na jagodama prisutna siva plijesan, potrebno je uzgajati otporne sorte.

Što se tiče prirodnih metoda zaštite jagoda od sive plijesni , vrijedi spomenuti i sadnju luka i češnjaka uz jagode. Tvari koje proizvodi ovo povrće pomažu u smanjenju zaraze sivim plijesnima. Luk i češnjak mogu se saditi i oko perimetra kreveta s jagodama i između redova.

Što saditi uz jagodeŠto posaditi pored jagoda?

Određeno povrće i začinsko bilje koje se uzgaja zajedno s jagodama čini da jagode bolje rode i da je manje vjerojatno da će biti napadnute bolestima. Drugi pak poboljšavaju okus i aromu jagoda. Pogledajte što saditi uz jagode kako bi bolje rasle i urodile. Više...

Kako se boriti protiv sive plijesni jagode? Kada uzgajamo jagode na parceli na kojoj obično želimo izbjeći potrebu korištenja kemijskih pesticida, prije cvatnje vrijedi zalijevati jagode gnojem od preslice ili ljuskom od ljuske luka. Otprilike dva tjedna nakon berbe ploda, na dvogodišnjim i starijim nasadima, lišće se mora odrezati nekoliko centimetara iznad mjesta rasta i ukloniti s gredica.

bolesti jagoda - siva plijesan

Bolesti jagoda - siva plijesan

Kemijska kontrola sive plijesni na jagodama provodi se prskanjem 3 puta uzastopno kako se cvjetovi razvijaju. Prvo prskanje na početku cvatnje, drugo na punom cvijetu, a treće na kraju cvatnje. Prohladno i vlažno vrijeme značajno produžuje cvatnju jagoda, tada će možda biti potrebno dodatno prskanje. Za prskanje se može koristiti fungicid Teldor 500 SC. Trenutno je, međutim, bolje odabrati nedavno dostupni biološki pripravak Polyversum WP, koji donosi izvrsne rezultate u zaštiti jagoda od sive plijesni.

Kako se boriti protiv biljnih gljivičnih bolesti bez upotrebe kemikalija?

Siva plijesan na voću i cvijeću, pepelnica, mrlje lišća, travnjaci koji umiru, fitoftoroza koja uzrokuje umiranje rododendrona i četinjača - samo su neke od biljnih bolesti koje nas drže budnima. Srećom, danas ne moramo dovoditi cijelo topništvo kemijskih sredstava za zaštitu bilja protiv ovih problema. Upravo sam otkrio koliko nov, potpuno prirodan način zaštite biljaka može biti učinkovit. Više...

Siva plijesan - simptomi, prirodna kontrola, prskanjeSiva plijesan - simptomi, prirodna kontrola, prskanje

Siva plijesan jedna je od najčešćih gljivičnih bolesti kod biljaka. U vrtu se brzo širi. Zato je vrijedno znati kako se boriti protiv sive plijesni i što učiniti kada na našim biljkama vidimo prve simptome ove bolesti. Više...

Pepelnica jagoda je još jedna bolest jagoda koju uzrokuju gljivice. Ozbiljnost simptoma bolesti ovisi o vremenskim uvjetima. Ova se bolest javlja na svim zračnim organima jagoda, ali lišće i zeleni pupoljci voća najviše su pogođeni. Na donjoj strani lišća jagode možete vidjeti cvjetajuću, bjelkastu prevlaku, zaraženi cvjetovi i mladi voćni pupoljci umiru, a plod prekriven premazom gubi svoju prehrambenu vrijednost.

Kako bi se spriječila pojava ove bolesti, jagode treba saditi samo sa zdravim sadnim materijalom i ne dopustiti da nasad postane pregust i korov. Treba uzgajati samo sorte otporne na plijesan i ograničiti prihranu dušikom. U borbi protiv pepelnice, jagode se prskaju sumpornim pripravcima tijekom razdoblja cvatnje i, ako je potrebno, nakon berbe ploda.

Crveni korijen jagode - uzrokuje Phytophthora fragariae . Njegovom razvoju pogoduju teška, polako zagrijavajuća i vlažna tla. Tu ova bolest jagoda pronalazi optimalne uvjete za razvoj - visoku vlažnost i prilično nisku temperaturu (10-15 ° C). U jesen i proljeće to omogućava gljivicama da se šire sporama. Zaraženi korijeni jagoda prvo prestaju rasti. Kasnije trunu bočni korijeni i vrhovi glavnih korijena. Kao rezultat toga, korijenski sustav bolesne biljke sastoji se gotovo u potpunosti od glavnih korijena. Ti su korijeni tamniji od zdravih. Crvena trulež korijena jagoderazvija se prilično sporo, pa se vidljivi simptomi i gubici povećavaju u drugoj godini života plantaže. Napadnute biljke prvo rastu manje i imaju manje i svjetlije (plavkaste) listove. Tada najstariji listovi postaju žuti i suhi, a na kraju i cijele biljke umiru, često i prije berbe ploda. Nažalost, riječ je o bolesti jagoda koju je teško eliminirati.

crvena trulež korijena jagode

Bolesti jagoda - truljenje crvenih korijena jagoda

Phytophthora fragariae je gljiva visoke biološke fleksibilnosti i lako proizvodi nove pasmine. To otežava uzgoj otpornih sorti, kao i kemijsku kontrolu. Preporučuje se biljke prije sadnje namočiti u otopini fungicida poput Aliette ili Ridomil.

Vertikloza jagoda - bolest je koja pogađa mnoge uzgajane i ukrasne biljke, uključujući jagode. Ova bolest gljiva jagode prodire u korijenje kroz korijenove dlake ili mehanički oštećena područja. Kasnije zahvaća vaskularne snopove koji se začepe. Kao rezultat toga, provodljivost je oslabljena. Gljiva najbolje uspijeva pri visokoj vlazi i temperaturi oko 20 ° C. U vlažnim godinama može biti asimptomatsko. Simptomi se, pak, pojavljuju u vrućini i suši. To je uvenuće biljaka, počevši od najstarijih unutarnjih listova, a zatim pokrivajući cijele biljke. Najveća šteta bilježi se u prvoj godini života plantaže. U borbi protiv bolesti vertikilija važno je redovito uklanjati napadnute biljke kako bi se spriječilo širenje ove bolesti na jagode. Prije sadnje i u proljeće preporučuje se biljke zalijevati fungicidima, npr. Topsin M 500 SC.

Antraknoza jagode.  Simptomi, prskanje, borbaAntraknoza jagode. Simptomi, prskanje, borba

Antraknoza jagoda opasna je bolest koja uzrokuje udubljene, trule mrlje na plodu jagode. Pogledajte koji su još simptomi antrakoze jagode, kako se boriti protiv ove bolesti u slučaju uzgoja vrta i koja su preporučena prskanja protiv antraknoze. Više...

Virusne bolesti jagoda

Mrlja lišća jagode - virusna je bolest. Samo biološki test omogućuje potpuno izvjesnu infekciju ovim virusom, jer ne pokazuje tipične simptome na biljkama. Sekundarni simptom je smanjenje voća i pad uroda, a taj je učinak najizraženiji samo u četverogodišnjim i starijim nasadima jagoda.

Listovi jagode žutih rubova - Intenzitet i tipičnost simptoma ove virusne bolesti jagode ovisi o sezoni. Bolje su vidljivi u proljeće i jesen. Kontrolirane biljke imaju tendenciju da se smanjuju. Listovi i kraće peteljke, osobito mladih listova, manji su. Na rubovima lišća nalaze se klorotske mrlje s jasno definiranim rubovima.

Nabor lišća jagode - simptomi nabora listova već se mogu vidjeti na najmlađim listovima. To su klorotske mrlje - bilo duž lisnog živca ili preko cijele površine lamele. Obojeno tkivo prolazi kroz nekrozu, otuda i promjene u obliku rastućih škrga: nabiranje, neravnomjeran rast, pa čak i cijepanje lišća. Zaražene biljke rastu slabije i puno gore rađaju.

Kako se boriti protiv virusnih bolesti jagoda? Nakon dijagnosticiranja bolesti, prije svega uklonite i uništite (izgorite) sve zaražene biljke kako biste spriječili daljnje širenje virusa. Ako postoje uši koje mogu biti prenositelji virusa, treba ih tretirati insekticidom. Da biste cvijetnjake zasadili jagodama, trebali biste kupiti certificirane biljke od pouzdanog prodavača i odabrati sorte otporne na virus.

lignje u jagodamaJagodni lignje - borba

Listovi jagoda oštećuju korijenje biljaka, što dovodi do uvenuća jagoda i slabijeg ploda, a u ekstremnim slučajevima čak i uništenja cijelog usjeva. Pogledajte kako prepoznati lišće u jagodama, kako spriječiti njihovu pojavu i kako se boriti protiv grinja u jagodama tijekom uzgoja na parceli. Više...

Štetnici jagoda

Puževi su štetnici koji često napadaju jagode . Obično su to puževi poput: puža, sline, pomerana. Šteta koju uzrokuju su rupe izdubljene u lišću jagode i grickanom voću . Čak se događa da puževi mogu pojesti cijelo voće sve do peteljke. Ručno hvatanje puževa obično je nedovoljno, ali u amaterskim usjevima ne preporučujemo kemijska sredstva za puževe koji su otrovni i opasni za okoliš. Ako iz vlastitog uzgoja želimo dobiti zdrave i ekološke jagode, preporučujemo upotrebu prirodnog bazaltnog brašna za zaštitu od puževa .

Bazaltni obrok je ekološko gnojivo izrađeno od mljevene bazaltne stijene. Bazaltno brašno posipa se po krevetima okolo i stavlja u međuredove tako da stvara prepreke kroz koje puževi neće proći. Također možete posuti cijele biljke. Nakon kiše, tretman se mora ponoviti.

Obrok od bazalta u trgovini vodiča

Štetan podloga ( Pratylenchus penetrans ) - a nematoda s tipičnim cilindričnog oblika i duljine od oko 0,5 mm. Ima je u Poljskoj i smatra se vrlo štetnom vrstom. Njegova pojava jedan je od uzroka tzv zamor tla. Može živjeti u tlu i na korijenju jagode. Sav se razvoj može odvijati u korijenu korijena, koji je hrana nematoda. Izravna šteta sastoji se u umiranju korijena kose, uslijed čega je biljka slabo opskrbljena vodom i hranjivim sastojcima. Neizravna šteta je prijenos virusnih bolesti i olakšavanje zaraze gljivama u tlu koje uzrokuju bolesti korijenskog sustava.

Kako bi se spriječio razvoj ove nematode , jagode bi trebalo uzgajati nakon dobrih predusjeva (npr. Repice, senfa). Nije poželjno osnivati ​​novu plantažu na mjestu jagoda ili u voćnjaku.

Upozorenje!

Gotovo potpuno uklanjanje zemaljskih nematoda osigurava se uzgojem tagetesa kao predusjeva prije jagode.

Za borbu protiv nematoda u jagodama, vrijedi koristiti biopreparat P-Drakol. Ograničava razvoj nematoda i drugih štetnika u tlu na potpuno prirodan i ekološki siguran način. Uz to, podržava rast jagoda i ubrzava regeneraciju oštećenih korijena. Zahvaljujući tome, jagode će brzo povratiti snagu!

Tlo nematode.  Tučnjava.  Kakva priprema za nematode?Tlo nematode. Tučnjava. Kakva priprema za nematode?

Tlo nematode su štetnici koji žive u zemlji. Iako su toliko mali da ih ne možemo vidjeti golim okom, mogu ozbiljno oštetiti korijenje biljaka, što dovodi do bolesti i odumiranja. Saznajte kako se boriti protiv zemaljskih nematoda i saznajte koji su pripravci od nematoda najbolji! Više...

Jagoda obol ( Steneotarsonemus fragariae ) - ženski ovog jagoda štetnika je puno veći, do 2 mm duge, žute ili smeđe, a muškarac je mnogo manji - oko 0,15 mm.

Ženke ove štetočine jagode hiberniraju u raznim skrovištima u blizini krune jagode. Zimovalište obično napuštaju u ožujku. Razvoj započinje na 10-12 ° C i 80-90% vlažnosti zraka. Ženke mogu položiti jaja bez oplodnje. Iz takvih se jaja izlegu samo ženke, a njih je uvijek više. Grinje isisavaju sok iz lišća, cvjetnih pupova i cvjetova. Oni se više vole hraniti mladim, još ne potpuno razvijenim lišćem jagode. Šteta je posljedica hlađenja biljaka, koje hiberniraju na gore i urode gore sljedeće godine. Starije plantaže obično su više pod kontrolom. Mnogi plodovi su slabo razvijeni zbog slabog oprašivanja svladanih plodova.

štetnici jagoda - grinja jagoda

Štetnici jagoda - grinja od jagoda

a) žensko s trbušne strane, b) muško s trbušne strane

Da bi se smanjio rizik od ovog štetnika, vrijedi saditi sorte tamo gdje se rijetko pojavljuje, poput 'Senga Sengana', 'Dukat', 'Marmolada' i 'Redguantlet'.

Kemijska suzbijanje grinja od jagoda otežana je zbog načina života štetnika koji se skriva među najmlađim lišćem. Prskanje se vrši u proljeće, neposredno prije nego što jagoda procvjeta, ili ljeti - nakon berbe ploda. Vrlo je važno da se radna tekućina pažljivo nanosi na najmlađe lišće jagode, gdje se skriva štetnik. Ako se planira košenje starog lišća nakon žetve, ovaj postupak treba biti prije prskanja suzbijanjem grinja. Od pomoći će biti sredstva poput: Ortus 05 SC, Sanmite 20 WP.

Štetnici jagoda - moljac od jagode

Štetnici jagoda - moljac od jagode

Otophyllum ( Otiorhynchus sulcatus ) - oni su mali žižaci, od kojih je najopasniji jagodni žižak. Njezine hranljive ličinke uništavaju korijenje različitih biljaka, a odrasli kornjaši izgrizaju lišće, pupoljke, cvjetove, pa čak i koru na tankim grančicama, što dovodi do njihovog uvenuća. Edem crvenih nogu uzrokuje sličnu štetu. Opuchlaki su prilično česti štetnici jagoda i malina. Također često napadaju azaleje i rododendrone. Kad se pojave u skupinama, u "gnijezdima", jagode uvenu, a zatim se osuše. Lišće, peteljke i kora na izbojcima jagoda i malina oštećeni hranjenjem buba. Nepravilni ugrizi na rubovima lišća.

U slučaju masovne pojave kornjaša, potrebno je kemijski boriti se protiv ovih štetnika jagoda . Prskanje se vrši tek nakon berbe ploda, biljke i površinu tla ispod njih treba temeljito poprskati Dursban 480 EC. Liječenje treba ponoviti dva puta svakih 14 dana.

Opuchlaki - štetnici koji izgrizaju rupe u lišću

Tijekom vegetacije u našim vrtovima i na terasama možemo vidjeti ovalne rupe na lišću. Njihovi počinitelji mogu biti natečeni kornjaši koji se hrane raznim biljkama, ali najčešće biljkama s debelim listovima. Često se edemi mogu primijetiti na tisi, azaleji i rododendronima. Ličinke ovih kornjaša mogu oštetiti korijenje biljaka. Kako se nositi s tim biljnim štetnicima? Više...

Jagodna nematoda ( Aphelenchoides fragariae ) i krizantema ( Aphelenchoides ritzemabosi ) - tijelo obje vrste nematoda je cilindrično, nalik na crva. Mužjaci su manji, stražnji kraj tijela im je savijen. Maglica krizantema je veća: ženka je duga 0,7 - 1,2 mm, a mužjak 0,7 - 0,9 mm. Ženka luffine nematode duga je 0,5 - 0,8 mm, a muška 0,5 - 0,7 mm. Obje vrste su višejede i mogu se naći na brojnim korovima. Obično hiberniraju unutar nadzemnog dijela jagoda. Razvoj se može odvijati i izvana i iznutra. Optimalni uvjeti za nematode su visoka vlažnost zraka i umjerena temperatura. Razvoju jedne generacije nematoda treba oko 2 tjedna.

Izravna štetnost ovih štetnika jagoda sastoji se u isisavanju sokova iz novih pupova i lišća. Zahvaćeni dijelovi biljke su deformirani i zakržljali, što se najlakše uočava tijekom cvatnje jagoda i kasnije u jesen. Neizravnu štetu uzrokuje prisutnost bakterija u biljkama koje nematode prenose. Ova bakterija proizvodi simptom nazvan cvjetača jagode . Nastaje skraćivanjem svih stabljika tako da zaražena biljka pomalo nalikuje cvjetači. Takve biljke daju manje plodova.

Kako bi se spriječila pojava nematoda, neophodno je redovito uklanjati korov i saditi zdrav biljni materijal.