Gnojidbe ruže. Kako, kada i čime oploditi ruže?

Gnojidba ruža vrlo je važan postupak u njezi ovih grmova. Nedostatak pravilne gnojidbe vrlo brzo utječe na izgled ruža koje gube lijep izgled, slabo cvjetaju i postaju osjetljive na bolesti. Važno je da odaberemo pravo gnojivo za ruže, ali i da ga koristimo u pravo vrijeme. Pogledajte kako, kada i čime gnojiti ruže kako bi cvjetale i zdravo rasle!

gnojidba ruža

Kako, kada i čime oploditi ruže?

Kako oploditi ruže?

Za oplodnju ruža možemo koristiti organska ili mineralna gnojiva .

1. Organska gnojiva za ruže

Organska gnojiva poput komposta i stajskog gnoja poboljšavaju strukturu tla, stvarajući bolje uvjete za razvoj korisnih mikroorganizama u tlu i održavajući konstantnu razinu humusa u tlu. Posebno se preporučuju za suha, pjeskovita i neplodna tla, kao i zanemarena kao rezultat dugotrajne gnojidbe samo mineralnim gnojivima.

Najbolje organsko gnojivo za ruže je stajski gnoj koji treba kompostirati (najmanje 6 mjeseci) jer svježi stajski gnoj može izgorjeti korijenje grmlja. Ako gnojivo koristimo za gnojidbu ruža, a biljke ne pokazuju nedostatke, možemo potpuno napustiti upotrebu mineralnih gnojiva.

Ako nemamo pristup kompostiranom gnoju, granulirani gnoj možemo kupiti u trgovinama ili odabrati Target organsko gnojivo za ruže, također bogato organskim tvarima. Oba ova gnojiva treba primjenjivati ​​jednom u sezoni u proljeće ili jesen.

gnojidba ruža

Ciljano organsko gnojivo za ruže

2. Mineralna gnojiva za ruže

U situaciji kada u vrtu imamo puno biljaka, a korištena organska gnojiva nisu u stanju zadovoljiti sve svoje potrebe ili jednostavno vidimo da grmlje boluje, vrijedi posegnuti za granuliranim, višekomponentnim mineralnim gnojivima za ruže . Najbolje je koristiti specijalizirana gnojiva za ruže. Također možemo koristiti univerzalna gnojiva za cvjetne vrtne biljke, imajući u vidu da bi optimalni omjer glavnih minerala u gnojivima, tj. Dušika (N), fosfora (P) i kalija (K), trebao biti 2: 1: 3.

Za gnojidbu ruža možemo koristiti gnojiva koja djeluju brzo (npr. Target, Florovit, gnojivo od ruža s mikrohranjivima, gnojivo Biopon za ruže). Mnogo je bolje rješenje, međutim, uporaba gnojiva dugotrajnog djelovanja za ruže , čiji se sastojci postupno ispuštaju u tlo i osiguravaju optimalnu prehranu biljaka tijekom cijele sezone. Možemo birati između dugotrajnog gnojiva tijekom 100 dana (npr. Substralno 100-dnevno gnojivo za ruže, Ciljano gnojivo dugog djelovanja za ruže, Compo gnojivo dugog djelovanja za ruže, Florovit gnojivo dugog djelovanja za ruže i grmlje koje cvjeta 100 dana) ili ekstra dugotrajno gnojivo koje oslobađa hranjive sastojke za 6 mjeseci (Substral Osmocote za ruže).

gnojidba ruža

Mineralna gnojiva za ciljane ruže

Kada oploditi ruže?

Prije sadnje ruža u vrt, tlo se pravilno pripremi, obično gnojem. Stoga u prvoj godini nakon sadnje ruža ne gnojimo. Prva gnojidba provodi se u drugoj uzgojnoj godini nakon proljetne reznice . Ovisno o gnojivu, gnojimo ruže 1 do 3 puta u sezoni:

  1. Gnojimo ruže stajskim gnojem svake 2-3 godine . Koristimo ga samo jednom u sezoni, na dva datuma: u rano proljeće (ožujak) ili u jesen (listopad-studeni), kada beremo ruže za zimu.
  2. Gnojimo kompostom 3 puta u sezoni . Kompostiramo prvi put u ožujku. Sljedeća gnojidba kompostom provodi se u svibnju-lipnju. Kompost zadnji put koristimo u listopadu-studenom za košnju.
  3. Granulirana mineralna gnojiva za ruže koristimo 3 puta u sezoni . Prva gnojidba provodi se početkom travnja. Druga je kada se pojave cvjetni pupoljci, obično u svibnju-lipnju. Treću gnojidbu ruža izvršavamo brzo djelujućim gnojivima najkasnije do 15. srpnja. Naknadna gnojidba odgađa lignifikaciju tkiva i čini grmlje vrlo osjetljivim na niske temperature.
  4. 4. Dugotrajna gnojiva (100 dana) koriste se dva puta u sezoni - krajem ožujka ili početkom travnja i drugi put u svibnju-lipnju.
  5. Gnojiva ekstra dugotrajnog djelovanja koristimo za ruže u rano proljeće (sredinom ožujka) samo jednom u sezoni.

Kako oploditi ruže?

Oko grma ruže rasporedite sloj stajskog gnoja ili komposta i iskopajte ga zemljom na dubini od 15-20 cm . Za 1 m2 koristimo oko 5 kg komposta ili kompostiranog gnoja. Kada se koristi granulirani gnoj, koji je koncentrirano gnojivo, dovoljno je posipati 1-2 šake ispod svakog grma. U jesen koristimo kompost ili stajski gnoj pomiješan sa zemljom za stvaranje humki koje štite ruže od mraza.

Po trupcu grmova ruža posipamo mineralna gnojiva i pomoću grablja miješamo s tlom . Tada grm obilno zalijevamo. Zahvaljujući takvim tretmanima, gnojivo će se brže otopiti u tlu i brže doći do korijena. Tipično je dovoljno 40-50 g gnojiva (oko 1 šaka) za hranjenje jednog grma ruže. Međutim, točnu dozu treba provjeriti na ambalaži gnojiva.

Kada grmlje pokaže snažne nedostatke gnojidbe (npr. Kloroza lišća), ruže treba oploditi folijarnom primjenom . Takva se gnojidba vrši jednom mjesečno, po mogućnosti oblačnog dana ili navečer, kako bi se izbjegle opekline. Za folijarnu gnojidbu koristimo topljiva ili tekuća gnojiva (npr. SUBSTRAL topivo gnojivo za ruže Magiczna Strength, gnojivo za ruže i vrtno cvijeće Pokon). Folijarna gnojidba ruža trebala bi biti završena sredinom srpnja.

Mag. Agnieszka Lach