Bolesti lišća kruške - simptomi, fotografije, suzbijanje

Svake godine u nasadima krušaka uočavaju se razne bolesti i štetnici koji napadaju lišće krušaka. Te su vrste patogena opasne jer se često šire s lista na plod ili druge dijelove stabla kruške. Bolesti lišća kruške također negativno utječu na cjelokupni izgled biljke i znatno je oslabljuju. Naučite kako pravilno prepoznati bolesti lišća kruške , kako se učinkovito boriti protiv njih i kada ih prskati.

bolesti lišća kruške - krastavost kruške

Bolesti lišća kruške. Tamne mrlje na lišću

može ukazivati ​​na to da je biljku napala krastavost kruške.

Kruška krasta

Krastu kruške uzrokuju gljivice. Simptomi kraste kruške nalaze se na lišću, plodovima i izbojcima, a to je najčešća bolest lišća kruške . Na listovima kruške, na njihovoj donjoj strani, duž glavne žile, pojavljuju se maslinastosmeđe mrlje koje s vremenom potamne dok ne pocrne. Lišće prerano umire i pada. Na plodovima se pojavljuju i mrlje koje s vremenom postaju suhe i plutaste. Na gornjim dijelovima izbojaka pojavljuju se i kraste.

Izvor bolesti je micelij koji hibernira na lišću kruške i zaraženim izbojcima. Suzbijanje krastavosti kruške prvenstveno je uklanjanje zaraženih listova i plodova. Uklonjeni listovi moraju se izgorjeti ili duboko zakopati, nisu pogodni za kompost.

Prskanje krastavom krušom započinje nicanjem zelenih češera lišća i ponavlja se svakih 10-14 dana. Također možete koristiti fungicide, jednake onima s kojima se suzbija krasta jabuke. U početnom su razdoblju korišteni fungicidi na površini bakra (npr. Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC) i oni koji sadrže kaptan (Kaptan Zawiesionowy 50 WP, Captan 50 WP, Merpan 80 WG). Koliko god je to moguće, u amaterskom uzgoju treba ga ograničiti na bakar (pripravak je dopušten za ekološki uzgoj). Ako je potrebno, iz faze bijelih pupova primjenjuje se duboko i sistemsko prskanje kruške, kao npr. Dithane NeoTec 75 WG, Syllit 65 WP, Zato 50 WG, Score 250 EC.

Kruška krasta - prskanje i ekološka kontrolaKruška krasta - prskanje i ekološka kontrola

Krastavost kruške je gljivična bolest čiji se simptomi najčešće opažaju na lišću i plodu kruške. Ovaj opis i fotografije pomoći će vam prepoznati simptome kraste kruške. Predlažemo najučinkovitije metode prskanja i ekološke metode suzbijanja krastavosti na stablima krušaka uzgajanih u kućnim i dodijeljenim vrtovima. Više...

Mrlja od lista kruške bijela

Pjegavost na kruškinom lišću je gljivična bolest koja pogađa samo lišće kruške. Gljiva uzrokuje okrugle ili nepravilne mrlje promjera 3-5 mm i svijetlosmeđe boje na lišću. Kako bolest napreduje, mrlje se povećavaju, što dovodi do preranog lišća. Patogen hibernira na otpalom, zaraženom lišću.

Liječenje bijele mrlje na lišću kruške je, kao u slučaju kraste, uklanjanje napadnutog lišća. Fungicidi od krastavih krušaka također su učinkoviti protiv bijele mrlje na lišću kruške. Lukasówka i Faworytka su sorte koje su posebno osjetljive na bijelu mrlju lišća kruške. Izbjegavajte sadnju ovih sorti ako je u vašem vrtu već bilo bijele mrlje na lišćima krušaka .

kruška hrđa

Bolesti lišća kruške. Kruška hrđa očituje se narančastim mrljama.

Konusne nakupine spora gljiva pojavljuju se ispod mrlja.

Hrđa stabala krušaka

Kruška hrđa jedna je od najkarakterističnijih i najprepoznatljivijih bolesti lišća kruške. Kruška hrđa posebno je ranjiva kada raste u blizini kleke sabine, jer je ova vrsta posredni domaćin gljive koja uzrokuje krušinu hrđu. Svijetle crvene mrlje na lišću kruške prisutne su od proljeća. Listovi se na tim mjestima zadebljavaju i ukoče. Ljeti se na donjoj strani lišća pojavljuju i žute, stožaste i uzdignute grozdaste nakupine promjera približno 1 cm i visoke 3-4 mm.

Suzbijanje krušine hrđe uglavnom uključuje uklanjanje zaraženog lišća s drveća i izrezivanje kleke koja raste u blizini. Pogotovo ako možete vidjeti znakove hrđe kleke. Kruška hrđa prska se sredstvima protiv kraste.

Ako simptomi oštećenja koje smo primijetili na našim stablima ne ukazuju na gore opisane bolesti lišća kruške , vrijedi provjeriti jesu li štete uzrokovane štetočinama lišća kruške .