3 prirodna biljna gnojiva koja bi trebao koristiti svaki vrtlar!

Pri uzgoju povrća najradije koristimo gnojiva prirodnog podrijetla. Prirodna gnojiva za povrće imaju snažan utjecaj na hranjivu vrijednost povrća i omogućuju vam da hranu dobijete bez kemijske kontaminacije. Saznajte više o 3 prirodna biljna gnojiva koja bi svaki vrtlar trebao koristiti. Također ćemo predložiti izvrsne zamjene dostupne u trgovinama. Korištenjem ovih gnojiva uzgajate organsko povrće koje je ukusno i zdravo !

prirodna gnojiva za povrće

Prirodna gnojiva za povrće

Najpopularnija prirodna gnojiva za povrće su: stajski gnoj, kompost i zelena gnojiva. Također je vrijedno koristiti gotove zamjene za ta gnojiva, dostupna u trgovinama . Međutim, važno je kupiti samo 100% prirodna gnojiva organskog podrijetla.

1. Prirodno gnojivo za povrće - stajski gnoj

Gnoj je izvrsno prirodno gnojivo za povrće , koje se u hortikulturnoj proizvodnji koristi od pamtivijeka. Sadrži sve potrebne sastojke potrebne za biljke, poboljšava strukturu tla, kao i biološka i fizikalno-kemijska svojstva, čini lagana tla kompaktnim, a teška tla rahlim.

Gnoj unosimo u jesen u dozi od 50-80 kg na 10 m², miješajući ga s tlom kopanjem na dubini od 20 cm na lakšim i 8-12 cm na težim tlima, ostavljajući tlo u takvom stanju do proljeća. Ovo prirodno gnojivo za povrće možemo koristiti i u proljeće, ali imajte na umu da ga treba dobro zdrobiti, a zemlju duboko kopamo i temeljito grabljamo. Moramo se također sjetiti da se ne može sve povrće uzgajati odmah nakon stajskog gnoja.

stajski gnoj - granulirani, osušeni, primjena, prihrana stajskim gnojemStajski gnoj - granulirani, osušeni, primjena, prihrana stajskim gnojem

Stajski gnoj je organsko gnojivo temeljeno na izmetima domaćih životinja i posteljine, a koristi se u poljoprivredi već dugi niz godina. Trenutno se sve češće pojavljuje i u amaterskim usjevima na parceli. Pogledajte kako izgleda gnojidba stajskim gnojem u vrtnim biljkama, naučite o dozama i datumima primjene stajskog gnoja. Više...

2. Prirodno gnojivo za povrće - kompost

Još jedno vrijedno prirodno gnojivo za povrće je kompost . Sami ga proizvodimo od vrtnog otpada, tako da je u osnovi besplatan. U tu svrhu u vrtu odvajamo komadić zemlje za kompostnu hrpu (hrpu). Mjesto za kompost treba biti zasjenjeno, dakle prikladno mjesto, npr. Pod drvećem.

Kompost se izrađuje od biljnog otpada, lišća drveća i ostalih biljnih ostataka. Može se obogatiti izmetom ptica ili drugim organskim gnojivima. Karakterizira ga visok sadržaj humusa.

Kompost koristimo za povrće u dozi od 20-60 kg na 10 m². Rasipajte gnojivo na iskopanu zemlju i pomiješajte ga grabljama.

Zapamtiti! Kompost ne kopamo, kao što se radi s gnojem, jer bi kao humusno gnojivo trebao ležati u gornjem sloju tla. Nakon raspršivanja, samo ga razgrabite.

Kompostom koristimo gnojidbu tla neposredno prije sjetve ili sadnje biljaka. Biljke poput salate, špinata, krastavca i rotkvice posebno dobro reagiraju na upotrebu ovog prirodnog biljnog gnojiva .

kompostKompost - što je to, kako ga napraviti, primjena

Zahvaljujući kompostiranju, izbjeći ćemo potrebu bacanja ili spaljivanja biljnih ostataka i dobit ćemo vrlo vrijedno gnojivo koje gotovo besplatno obogaćuje tlo organskim tvarima. Pogledajte kako napraviti kompost i koji je vrtni otpad prikladan za kompostiranje. Više...

3. Biljke za zeleno gnojivo

Još jedno prirodno gnojivo za povrće je zeleno gnojivo , koje je napravljeno od biljaka koje su iskopane ili preorane zemljom. Biljke koje brzo rastu i daju velike količine zelene mase posebno su pogodne za zelena gnojiva. To su: žuti lupin, seradela i facelija. Biljke zelenog gnojiva mogu se sijati kako bi se poboljšala struktura i plodnost tla godinu dana prije uzgoja povrća.

Biljke za zelena gnojiva možemo sijati u nekoliko datuma, ali najbolje rezultate postižemo sjetvom na prijelazu srpnja i kolovoza, zatim biljke kopamo u jesen. Za sjetvu u ovo vrijeme preporučuju se sljedeće biljke (na 100 m²), žuti lupin (1,8 kg) sa seradalima (0,35 kg), poljski cvijet (1,5 kg) sa suncokretom (0,17 kg), facelija (0,2 kg) .

Biljke za zeleno gnojivo za povrće također se mogu sijati sredinom rujna (npr. Mješavina zimske graše s ozimom raži). Sredinom svibnja sljedeće godine smjesa će dati veliku količinu zelene mase. Nakon što se iskopa, možete saditi rajčice, na primjer, koje će u takvom položaju obilno roditi.

Biljke uzgajane za zeleno gnojivo, koje je izvrsno prirodno gnojivo za povrće , potrebno je iskopati na dubini od oko 16 cm u grubljim tlima, gdje je raspodjela zelene mase sporija, a na lakšim do 20 cm. Nakon pažljivog iskopavanja biljaka, poravnajte tlo grabljama. U tako pripremljenom sastojinu možemo uzgajati sve vrste povrća!

Zeleno gnojivo - kada sijati, koje biljke za zeleno gnojivo

Zelena gnojiva igraju važnu ulogu u organskom uzgoju, a kao amateri trebali bismo ih koristiti uglavnom u uzgoju povrća na parceli. Sjetvom biljaka za zeleno gnojivo prirodno poboljšavamo strukturu i plodnost tla u vrtu. Pogledajte kada sijati zeleno gnojivo, koje su najbolje biljke za zeleno gnojivo i kada ih sjeći i kopati zemljom. Više...

Pripremljena prirodna gnojiva za povrće

Gore navedena prirodna gnojiva za povrće, međutim, imaju neke nedostatke . Kompost morate sami pravilno nabaviti, a prije toga morate postaviti hrpu komposta ili postaviti komposter. Gnoj se koristi uglavnom u jesen prethodne godine. Slično tome, godinu dana ranije mora se sijati zeleno gnojivo.

Što ako je odluka o uzgoju povrća donesena u proljeće i trebamo prirodno gnojivo u zadnji čas? U ovom će slučaju gotova prirodna gnojiva za povrće dostupna u trgovinama biti spas . Važno je da odaberemo one 100% prirodne, bez dodavanja "kemikalija".

prirodna gnojiva za povrće

Prirodna i ekološka gnojiva za povrće. Fotografija Cilj

Prvi je biohumus. To je 100% organsko gnojivo dobiveno iz komposta glista. Bogato mikroorganizmima u tlu, aktivno potiče biološki život tla i poboljšava njegovu plodnost, bez rizika od oplodnje. To je tekuće gnojivo. Ovisno o potrebama, povrće se zalijeva izravno ispod biljaka biohumusom ili razrijedi vodom u omjeru 1:10.

Slična svojstva ima i organsko tekuće gnojivo za povrće Target , koje koristimo i za zalijevanje povrća, uvijek razrijeđenog vodom u omjeru 1:10. Proizvodi se 100% na bazi organskih tvari.

Ako smo u potrazi za posipanim gnojivom, možemo odabrati Target organsko gnojivo za povrće , koje se koristi u količini od 50g po jednoj biljci. Sva ta gnojiva možete naručiti u trgovini našeg vodiča. Preporučam!

Mag. Joanna Białowąs