Dugo cvjetajuće cvijeće na kamenjaru

Kad tražite biljke za kamenjar, vrijedi odabrati one koje dugo cvjetaju i dobro izgledaju i izvan razdoblja cvatnje. Zahvaljujući tome, vaš će kamenjar biti atraktivan tijekom cijele sezone, od proljeća do jeseni. Evo dugo cvjetajućeg cvijeća za kamenjare , koje će vas oduševljavati svojom ljepotom dugi niz mjeseci. Ovih 10 biljaka učinit će vaš kamenjar punim cvijeća!

Dugo cvjetajuće cvijeće na kamenjaru

Dugo cvjetajuće cvijeće na kamenjaru

1. Valerijana dugog vrata ( Phuopsis stylosa )

Dugogrla kolica je trajnica koja naraste do 20 cm visoko, s preklapajućim izbojcima. Kozłówka ima kopljaste listove i zanimljive, mirisne, ljubičasto-ružičaste cvjetove okupljene u glavicama na vrhovima izbojaka. Divokoza s dugim vratom dugo je cvjetajući cvijet kamenjara koji ukrašava vrt od svibnja do kolovoza. Vrijedno je zasaditi 9 pijeska na 1 m², uz manje pretpostavke možete ga posaditi pojedinačno ili 2 u grupi.

2. Lepnica Szafta ( Silene schafta )

Lepnica Szafta je dugocvjetaći cvijet kamenjara koji tvori rastresitu travu visoku 15 cm. Lepnica Szafta cvjeta ružičasto od lipnja do kolovoza. Ovaj dugocvjetaći cvijet kamenjara lako je uzgajati i nezahtjevan. Kada sadite ljepilo na kamenjar, najbolje je uzeti u obzir 11 biljaka na 1m².

3. Dalmatinski zvonik ( Campanula portenschlagiana )

Dalmatinski zvonik dugo je cvjetajući cvijet kamenjara, savršen za sadnju zidova, jer je nezahtjevan i podnosi lagano zasjenjenje i sušu. Zvonoliki, plavkasto-ljubičasti cvjetovi pojavljuju se od svibnja do srpnja. Dalmatinsko zvono ima oblik jastuka koji doseže visinu od 10 cm. Najbolje je posaditi dalmatinska zvona u količini od 11 komada po 1m².

Dugo cvjetajuće cvijeće na kamenjaru

Cvijeće za dugocvjetaće kamenjare: (1) Divokoze s dugim vratom, (2) Lepnica Szafta, (3) dalmatinski zvončić, (4) Cymbalaria blusczykowata, (5) žuta buba

4. Cymbalaria bluszczykowata ( Cymbalaria muralis )

Bršljan cymbalaria je kratka, puzajuća trajnica s brzo ukorjenjujućim izbojcima. Cymbalaria ima zanimljive sitne listove, s donje strane ljubičaste, a cvate lila od svibnja do kolovoza. Cimbalariju u kamenjaru možete saditi pojedinačno ili u skupinama od 7 komada po 1m².

5. Žuta zlatica ( Corydalis lutea )

Još jedan dugocvjetaći cvijet kamenjara je žuta potkornjak. Kokorycz karakteriziraju lijepi, mali, plavozeleni listovi. Ova trajnica naraste do 30 cm visine, a žuto cvjeta od svibnja do rujna. Najbolje uspijeva u sjenovitom položaju, u tlu koje sadrži kalcij. Za sadnju u kamenjarima preporučljivo je osigurati 25 biljaka po 1 m².

6. Himalajski geranij ( Geranium himalayense )

Himalajska pelargonija je brzorastuća trajnica koja doseže 40 cm visine. Prednost pelargonije je činjenica da njezino lišće mijenja boju u jesen, a svijetloljubičasti cvjetovi pojavljuju se u svibnju i traju do kolovoza. Vrijedno je saditi 7 himalajskih pelargonija na 1 m2.

7. Ružičasta padina ( Coreopsis rosea ) 'Američki san'

Ružičasta sklonost 'American dream' niski je cvijet dug 30 cm za kamenjar s uskim zelenim lišćem. Cvate kako samo ime govori ružičasto. Zahtijeva propusno tlo i podnosi povremeni nedostatak vlage. Vrijedno je saditi 11 komada ružičaste padine po 1m².

Dugo cvjetajuće cvijeće na kamenjaru

Cvijeće za dugocvjetaće kamenjare: (6) himalajski geranij, (7) ružičasta padina, (8) noćur, (9) morska brava, (10) planinske livade

8. Jaglac ( Oenothera speciosa )

Večernji jaglac je trajnica koja stvara podzemne stolone, dugo cvjeta u bijeloj boji koja, dok blijedi, postaje ružičasta. Dodatna prednost noćurka je činjenica da ova trajnica ima jak miris. Vrijedno je saditi 9 komada za sadnju kamenjara. Večernji jaglac na 1m².

9. Obalni savez ( Armeria maritima )

Primorska veza je zimzelena trajnica koja doseže 10 cm visine. Isprepletenost ima atraktivne travnate listove i zanimljive ljubičaste cvjetove koji su sabrani u glavatim cvatovima na peteljkama bez lišća. Obalno područje cvjeta od svibnja do rujna. Dolazi u mnogim zanimljivim sortama, zahvaljujući kojima možemo upoznati cvijeće u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji. Ovaj dugocvjetaći cvijet kamenjara najbolje uspijeva u pjeskovitom tlu na sunčanom položaju.

Obalna padina, Armeria maritima - uzgoj, sorte, razmnožavanjeObalna padina, Armeria maritima - uzgoj, sorte, razmnožavanje

Primorska praćka je zimski izdržljiva trajnica u obliku jastuka koja voli sunce, idealna za uređivanje manjih površina i sadnju u kamenjarima. Zanimljive sorte obalnog područja kolektori često traže. Više...

10. Gorski vretenac ( Alyssum montanum )

Planina Smagliczka dugo je cvjetao za kamenjare, visok samo 5 cm. Ima brojne rozete sivog lišća i male šarmantne cvjetove skupljene u cvatove visine 20 cm. Smagliczka cvate od travnja do lipnja. Najbolje uspijeva na sunčanom položaju, također se nosi s lošijim tlom. Najbolje je saditi 9 komada po 1 m².

Mag. Joanna Białowąs