Prskanje grožđa. Kada i čime prskati grožđe?

Ispravno izvedeno prskanje grožđa jamči zdrave i obilne usjeve. Vrlo je važno pravilno odabrati pripravak i datum njegove upotrebe. Savjetujemo kada i čime prskati grožđe kako bi se izbjegle bolesti i štetnici. Također smo pripremili praktični stol za prskanje grožđa koji će vam pomoći da odaberete pravi datum pripreme i prskanja.

prskanje grožđa

Prskanje grožđa

Fotografija depositphotos.com

Kada trebam prskati grožđe?

Grožđe prskajte preventivno od početka vegetacije ili kada se pojave prvi simptomi bolesti ili štetnika. Najveći rizik od gljivičnih bolesti pojavljuje se u vlažnom i toplom vremenu, tijekom razdoblja intenzivnog rasta lišća i grozda, tj. U lipnju i srpnju. Tada bismo također trebali promatrati grožđe i prskati ga u slučaju zaraze.

U slučaju da se koristi organsko prskanje grožđa, tretmani se mogu izvoditi tijekom cijele sezone, nisu štetni za biljke, pa čak i jačaju grmlje i štite ih od patogena.

Grmlje osjetljive vinove loze treba preventivno prskati neposredno prije početka cvjetanja i nakon njegovog završetka .

Kako prskati grožđe?

Za prskanje grožđa možete koristiti :

  • kemijska sredstva za zaštitu bilja,
  • gotovi pripravci na bazi prirodnih sastojaka,
  • dekocije korova i bilja koje ćemo sami pripremiti.

U amaterskom vinogradarstvu u vrtu preporučujemo prskanje prirodnim i ekološkim pripravcima koji su sigurni za okoliš i nas same. Ekološko prskanje grožđa može se obaviti pripravcima od preslice, koprive, luka ili češnjaka. Od njih možemo raditi dekocije ili tekući gnoj. Pokazuju učinak jačanja. Izvarak poljske preslice pomaže u borbi protiv pepelnice, a ekstrakti iz luka ili češnjaka riješit će se lisnih uši.

Ako nismo u mogućnosti pripremiti takve pripravke, u borbi protiv plijesni vinove loze možemo posegnuti za gotovim proizvodima na bazi prirodnih sastojaka :

  • Lecitec - sadrži lecetin, koji jača staničnu membranu vinove loze, smanjujući tako prodor patogenih patogena. Preparat koristimo preventivno tijekom vegetacije vinove loze svakih 10 dana, a također i kao intervenciju. Doziramo Lecitec za prskanje vinove loze u omjeru 25 ml pripravka na 8 litara vode,

  • Evasiol - pripravak na bazi preslice. Evasiol njeguje, jača, liječi i imunizira grožđe, a istovremeno je potpuno siguran. Dovoljno je otopiti 50 ml sredstva u 5 litara vode i koristiti ga preventivno od početka vegetacije i terapijski u razmacima od 10 dana.

Zauzvrat se uši i pauka možemo riješiti prskanjem vinove loze prirodnim pripravkom Emulpar 940 EC , koji sadrži kupinovo ulje. Prskanje se izvodi preventivno u rano proljeće, kako bi se uništile faze zimovanja štetnika, te u vegetacijskoj sezoni, nakon uočavanja hranjenja štetnika. Emulpar 940 EC dozira se u količini od 90-120 ml pripravka na 10 litara vode.

Ako odlučimo koristiti kemijske pesticide za prskanje vinove loze, trebali bismo se sjetiti pravilnog odabira pripravka, korištenja u pravoj koncentraciji, držeći poček (interval između prskanja i datuma berbe grožđa).

Odabir prikladnih pripravaka i datuma prskanja olakšat će vam tablica za prskanje grožđa koja uključuje kemijska sredstva za zaštitu bilja, kao i prirodne i ekološke pripravke. Ispod tablice nalazi se veza za preuzimanje tablice u verziji za ispis :-)

prskanje grožđa

Preuzmite ovu tablicu u verziji za ispis:

  • Stol za prskanje grožđa (PDF)

Mag. Joanna Białowąs