Biljke koje odbijaju krpelja

Krpelji nisu voljena grinja, koja parazitira na ljudima i životinjama, šireći zarazne bolesti. Iako uglavnom žive u šumama i divljim šikarama, također sve češće naseljavaju vrtne površine. Da biste obeshrabrili krpelja da se naseli u našim vrtovima, vrijedi saditi biljke koje odbijaju krpelja . Pogledajte koje biljke odbijaju krpelja i zašto. Evo top 5 biljaka koje krpelji mrze!

biljke protiv krpelja

Biljke koje odbijaju krpelja

Joanna Białowąs

Popis biljaka koje odbijaju krpelje pripremila nam je Joanna Białowąs, diplomirana vrtlarka i pejzažna arhitektura, koja je upravljala timom u vrtnom centru i pomagala klijentima u uređenju i brizi za njihove zelene površine. Autor mnogih zanimljivih članaka o vrtu i stručnjak za vrtlarski forum.

Od krpelja se najčešće branimo pomoću sprejeva. Mnogi od njih temelje se na prirodnim sastojcima. Proizvode se na bazi biljnih ekstrakata koji sadrže tvari koje odbijaju krpelja . Neke od ovih biljaka mogu se uspješno zasaditi u vrtu!

Među vrtnim biljkama koje odbijaju krpelja možemo pronaći pouzdanu peticu koja će lučenjem određenih tvari, najčešće eteričnih ulja, dugotrajno plašiti insekte!

1. Tansy

Prva izuzetno učinkovita biljka koja odbija krpelja je tansy . Neki ljudi tansy smatraju samo korovom kraj puta, vrijedi znati da je našla široku primjenu u vrtlarstvu. Djeluje dobro kao alternativa kemijskim pesticidima, pomažući u borbi protiv gljivičnih bolesti.

Međutim, upotreba tansy u vrtu prvenstveno je suzbijanje štetočina. Tansy uglavnom djeluje zbog svog mirisa sličnog kamforu. Kao rezultat toga, učinkovito odbija krpelja i druge insekte iz naših vrtova . Tansy najbolje uspijeva na glinovitim tlima, bogatim hranjivim tvarima, na sunčanom položaju.

Tansy - upotreba u vrtuTansy - upotreba u vrtu

Tansy je trajnica iz porodice Asteraceae, česta u Poljskoj u blizini polja i cesta. Korištenje tansy u vrtu prvenstveno je suzbijanje štetočina, iako vrijedi znati da tansy ima i ukrasne sorte. Pogledajte kako napraviti gnojnicu, ekstrakt i odvar tansije, te kako ih primijeniti i koristiti za suzbijanje štetnika. Više...

2. Faassenova mačja metvica

Još jedna biljka koja odbija krpelja je Faassenova mačja metvica . To je kratka, do 40 cm duga trajnica s blago preklapajućim izbojcima. Mačja meta ukrašava vrt cvijećem nalik lavandi od srpnja do rujna. Intenzivan miris mačje metvice odbija krpelja . Eterično ulje sadržano u cvatovima u svom sastavu ima neptalakton - spoj koji je netolerantan na krpelje i kojeg mačke vole. Uz to, mačju metu izuzetno je lako uzgajati i nezahtjevna je.

Faassen mačja metvica - uzgoj, sorte, razmnožavanjeFaassen mačja metvica - uzgoj, sorte, razmnožavanje

Mačja metvica Faassena je trajnica koja se lako uzgaja i koja odbija komarce i krpelja, a vole je mačke i pčele. Pogledajte kako izgleda uzgoj mačje trave u vrtu, odaberite najbolje sorte ove biljke za cvjetnjake i naučite reproducirati mačju metvicu zahvaljujući kojoj ćete učinkovito povećati broj primjeraka koje imate! Više...

3. Lavanda uskog lista

Uskolisna lavanda zimzelena je biljka koja odbija krpelja . Ima srebrno-sive listove i cvjetove koji su izuzetno ukrasni ovisno o sorti: ljubičastoj, ružičastoj ili bijeloj. Intenzivno mirisni cvjetovi lavande odbijaju krpelja . Sadrže esencijalno ulje čiji su, između ostalih, glavni sastojci. linalool acetat, linalool ili ocimeni. Krpelji ih ne podnose. Zahvaljujući ovom sastojku, lavanda je također izvrsna biljka koja odbija muhe i komarce :-)

Uskolisna lavanda preferira sunčani položaj, s laganim, dobro dreniranim, alkalnim tlom, po mogućnosti s pH 6,5 - 7,5. Uskolisna lavanda biljka je protiv krpelja i komaraca koju vrijedi posaditi u vrt jer nije zahtjevna i dobro podnosi sušu. Vrijedno je prisjetiti se njegovog godišnjeg proljetnog rezanja, zahvaljujući kojem će zadržati lijepu, kompaktnu naviku.

Lavanda - svojstva, uzgoj u vrtu, rezanje, razmnožavanjeLavanda - svojstva, uzgoj u vrtu, rezanje, razmnožavanje

Lavanda je zimzeleni grm porijeklom iz Mediterana. Zahvaljujući šarmantnom plavom cvijeću, divnoj aromi i dostupnosti zanimljivih ukrasnih sorti lavande, ova se biljka sve češće nalazi u našim vrtovima. Pogledajte koja svojstva ima lavanda, za što se može koristiti i kako se lavanda uzgaja u vrtu. Više...

4. Ljekoviti ružmarin

Ljekoviti ružmarin je još jedna nezahtjevna biljka koja odbija krpelja i ima vrijedna ljekovita svojstva. Kukci ne vole miris ružmarina. Ružmarin se najbolje osjeća na sunčanom položaju, na dobro dreniranom tlu koje se lako zagrijava i ima neutralni pH. Ružmarin je izvrstan za uzgoj u posudama, na terasama i balkonima. Ne može prezimiti u vrtu, jer čak i blagi padovi temperature oštećuju biljku.

Ljekoviti ružmarin - svojstva, uzgoj u vrtuLjekoviti ružmarin - svojstva, uzgoj u vrtu

Ružmarin je jedno od najpopularnijih mediteranskih biljaka koje se koriste u kulinarstvu i medicini, jedan od najvažnijih sastojaka aromatične mješavine provansalskog bilja. Zbog širokog spektra svojstava vrijedi uzgajati ružmarin u vrtu ili čak u posudi na prozorskoj dasci. Pogledajte kako izgleda uzgoj ružmarina i koja su svojstva i mogućnosti korištenja ove biljke. Više...

5. Dalmatinska krizantema

Dalmatinski buhač je biljka koja odbija krpelja, a sadrži cinerin i piretrin - tvari otrovne za insekte. Imaju "šok efekt", paralizirajući živčani i mišićni sustav insekata. Dalmatinska krizantema cvate od lipnja do kraja kolovoza, tvoreći kuglaste, bijele i žute košare. Buhač se najbolje osjeća na sunčanom položaju i dobro dreniranom, plodnom tlu.

Mag. Joanna Białowąs