3 ekološka spreja od rajčice. Što prskati rajčice na parceli?

Rajčica je biljka s visokim prehrambenim potrebama i osjetljiva na gljivične bolesti. Zato je tako važna redovita gnojidba i upotreba preventivnog prskanja na rajčici. Međutim, na rajčici bismo trebali koristiti samo ekološko prskanje kako bi te biljke ne samo zdravo rasle, već i predstavljale zdravu hranu za nas. Pogledajte čime prskati rajčice kako bi bile ukusne i zdrave!

ekološko prskanje rajčice

Ekološki sprejevi za rajčicu mogu se pripremiti od koprive, gaveza i preslice

1. Prskanje rajčice gnojnicom od koprive

Obična kopriva ( Urtica dioica ) biljka je bogata dušikom, kalijem, magnezijem, kao i željezom, kalcijem, silicijem i cinkom. Tako visok sadržaj vrijednih sastojaka znači da uporaba ekoloških sprejeva na bazi koprive intenzivno pospješuje rast i razvoj rajčice . Kao rezultat, daju ukusnije i zdravije voće. Pripremite tekući gnoj od koprive, razrijedite ga jedan po jedan i nanesite u obliku ekološkog spreja na rajčicu .

Da bi se pripremilo ovo ekološko prskanje lisnatih rajčica, stabljike koprive moraju se ubrati prije sjemena i usitniti. Stavite 1 kg svježe koprive (ili 200 g suhe koprive) u 10 litara vode i ostavite 2-4 tjedna. Fermentacija će biti gotova kad se tekućina prestane pjeniti. Da biste omogućili izmjenu zraka, ali da biste se zaštitili od ulaska zagađivača, tijekom fermentacije posudu s gnojnicom prekrijte gazom.

Prije upotrebe, gnojnicu treba ocijediti i razrijediti 1: 5 (jedna litra kaše za pet litara vode). Prskanje rajčice gnojnicom od koprive pomoći će im u borbi protiv bolesti, a pomoći će i u borbi protiv lisnih uši. Također je vrijedno koristiti kašu za zalijevanje rajčice.

Vrijedno znati!

Gnoj koprive pripremljen na jesen može se preko zime čuvati na hladnom i koristiti u proljeće. Jedini nedostatak je taj što tijekom skladištenja gubi puno dušika. Međutim, i dalje će sadržavati druge vrijedne tvari.

Gnojivo od koprive za rajčice.  Kako napraviti i koristiti rajčicu da raste kao ludo?Gnojivo od koprive za rajčice. Kako napraviti i koristiti rajčicu da raste kao ludo?

Kopriva i rajčica neugledan su dvojac, ali koristeći gnojivo od koprive za rajčicu postići ćemo nevjerojatne rezultate! Pogledajte kako napraviti i primijeniti gnojivo od koprive kako bi rajčica rasla kao luda! Više ...

Za gnojidbu rajčice ne moramo pripremati gnoj od koprive. Gotovi pripravci od koprive u obliku fermentiranog ekstrakta, tj. Tekućeg gnoja , već su se pojavili u vrtlarskim trgovinama . Kako bismo olakšali pristup ovim pripravcima, uveli smo ih u trgovinu našeg vodiča. Da biste saznali više, kliknite na donju sliku :-)

cilj stimulatora rasta koprive

2. Poprskajte rajčicu uvarom od preslice

Bilj preslice ( Equisetum arvense ) sadrži kalij, fosfor, željezo i mangan, kao i puno silicijeve kiseline, koja sprječava pojavu gljivičnih bolesti poput krumpirove plamenje ili pepelnice, a također smanjuje i lisne uši. Zato vrijedi redovito koristiti ekološko prskanje rajčice izvarom preslice .

Za pripremu dekocije preslice trebat će nam 1 kg svježih biljaka ili 200 g suhih biljaka, koje ulijemo 10 litara vode i ostavimo 24 sata, a zatim kuhamo 30 minuta. Ekološko prskanje na rajčici vrši se nakon razrjeđivanja temeljca vodom u omjeru 1: 3.

Poljska preslica - ljekovita svojstva i upotreba u vrtlarstvuPoljska preslica - ljekovita svojstva i upotreba u vrtlarstvu

Za mnoge vrtlare preslica je prvenstveno čest i teško suzbijan korov. Ali ono u što se jedni zaklinju i bore, za druge je blagoslov. Izbojci preslice dragocjeni su biljni materijal, koji se koristi i u hortikulturi. Više...

Također u ovom slučaju, ne moramo sami pripremati pripremu. 2018. godine u prodaji se pojavio gotov pripravak od poljske preslice nazvan Evasiol. Uspješno se može koristiti za prskanje rajčice protiv bolesti, bez potrebe za sakupljanjem biljaka preslice, sušenjem i kuhanjem macerata. Evasiol se koristi i u uzgoju krastavaca, vinove loze i voćaka.

Evasiol prskanje preslicom

3. Prskanje rajčice gustim gnojnicom

Gavez od gomolja ( Symphytum officinale ) jedna je od najmoćnijih kaša i rastvorina koja potiče rast za upotrebu u uzgoju mnogih biljaka, izvrsnih u uzgoju rajčica .

Gusta oraščić bogata je mineralnim solima, ali manje bogata dušikom od gnojevke koprive. Jača rajčicu u borbi protiv bolesti i parazita . Gavez gavez sadrži i veliku količinu kalija i ugljika.

Da biste pripremili kašu od gavez , pomiješajte 1 kg gavez sa 10 litara vode, ostavite ga oko 10-15 dana, a zatim procijedite. Svakih 15 dana sadnice rajčice treba zalijevati 5% -tnom otopinom gnojiva (0,5 litara tekućeg gnoja na 10 litara vode). Gaj od gaveza savršen je kao ekološki sprej za rajčicu , poboljšavajući njihovo stanje i cvatnju, što prelazi u količinu dobivenog ploda.

Mag. Joanna Białowąs