Kompost od trave - kako napraviti što koristiti

Organski otpad nastaje u svakom vrtu. Izrezi trave su jedno od njih. Umjesto da ga bacimo, upotrijebimo ga za kompost od trave . Dobiveno gnojivo za travu je jeftino i ekološko. Može se koristiti za većinu vrtnih biljaka, savršeno poboljšava strukturu tla. Kako kompost od trave mogu učiniti uspješnim? Koja pravila se treba pridržavati? Pogledajte kako napraviti kompost od trave i za što ga možete koristiti.

Sječe trave izvrstan su materijal za kompost od trave

Sječe trave izvrstan su materijal za kompost od trave. Dobiveno gnojivo za travu je jeftino, ekološko i ima mnogo primjena u vrtu.

Kompost je jedno od najboljih i najjeftinijih organskih gnojiva koje se koristi u hortikulturi. Kao izvrstan izvor humusa i hranjivih sastojaka, poboljšava svojstva tla, što zauzvrat pridonosi pravilnom razvoju biljaka. Uz to, održava povoljnu strukturu podloge. Sastojci se oslobađaju postupno, pa nećemo biljke izlagati pretjeranom gnojenju. Može se koristiti bez ograničenja.

kompostKompost - što je to, kako ga napraviti, primjena

Zahvaljujući kompostiranju, izbjeći ćemo potrebu bacanja ili spaljivanja biljnih ostataka i dobit ćemo vrlo vrijedno gnojivo koje gotovo besplatno obogaćuje tlo organskim tvarima. Pogledajte kako napraviti kompost i koji je vrtni otpad prikladan za kompostiranje, koja je razlika između kompostiranja na hrpi i kompostiranja u komposteru, kada znate da je kompost sazrio i spreman te kakva je korist od komposta u vrtu. Više...

Sječe trave idealan je proizvod za kompost. Mogućnost njegovog učestalog dobivanja kosidbom dodatno pozitivno utječe na stanje samog travnjaka. Česta košnja sabija travnjak i pomaže u borbi protiv korova. U visokoj sezoni vrijedi kositi travnjak svaki tjedan, ali ne prekratko. Prikladna duljina trave je 5-10 cm.

Kako napraviti kompost od trave?

Proizvodnju travnatog komposta započinjemo pripremom kompostera. Trebao bi se nalaziti sa strane vrta, na zasjenjenom mjestu, zaštićeno od vjetra, po mogućnosti pod pokrivačem vegetacije. To će osigurati manji gubitak vlage u kompostu. Važno je smjestiti ga na propusnu podlogu, omogućujući slobodno ispuštanje viška vode. Gotove kompostere možete kupiti u vrtlarskim trgovinama ili napraviti sami. Dovoljni su drveni stupovi i žičana mreža.

Dno kompostera trebalo bi biti lako ukloniti - napokon, tu dobivamo gotov kompost. Hrpu ne tonemo u zemlju. Na dno položite sloj grana ili slame - stvarajući tako dobru cirkulaciju zraka, a na vrhu mrežicu. Na dno tako pripremljenog kompostera možete staviti pokošenu travu i drugi biljni materijal za kompostiranje.

Slojeve organske tvari polažite naizmjenično - mokre i suhe. Mokra je svježe ošišana trava, korov (bez sjemena), a suha slama, usitnjene, posječene grane. Sastojci suhog sloja rastvaraju kompostirani materijal sprečavajući njegovo truljenje. Kompost samo iz trave ima neugodan miris i postaje mastan. Nepropusan je za zrak kad se raširi po zemlji. Stoga je korisno kompostirati ga s drugim biljnim ostacima. Imajte na umu da pokošenu travu koja se kompostira ne treba prethodno prskati herbicidima.

Vrijedno znati! Prvo sušite pokošenu svježu travu 2-3 dana, npr. Pored kompostera. Tada će izgubiti višak vlage i smanjiti njezin volumen.

Brzina razgradnje tvari ovisi o količini, vrsti otpada i pristupu zraku i vodi. Sazrijevanje hrpe traje u prosjeku godinu dana. Taj se postupak može ubrzati korištenjem proizvoda za ubrzavanje kompostiranja. Njihov je glavni cilj opskrba svježe kompostne mase prirodnim mikroorganizmima, zahvaljujući čemu je razvoj nepoželjnih spojeva ograničen, a istovremeno brza transformacija otpada. Gnojivo iz trave dobit ćemo brže dodatnim usitnjavanjem otpada i bacanjem hrpe. Nakon prve sezone odabiremo sav gotov kompost od trave , a zatim okrećemo preostali materijal grabljama da ga prozračimo, a zatim bacamo u komposter.

kompost od trave

Kompost od trave - dobra je ideja baciti u komposter travu koja je već malo suha.

Ne zaboravite slojeve trave postaviti rahlijim organskim materijalom,

kao i redovito prevrtanje kompostiranog materijala.

Ne zaboravite držati odgovarajuću vlažnost u komposteru. Ako je hrpa prevlažna, dodajte odvodni materijal izmjenjujući slojeve sijena, lišća i grančica. Ako je naš travni kompost jako suh, trebamo ga opskrbiti vodom.

Također je važno zimi se ugrijati. U tom bi razdoblju sloj kućišta trebao biti puno deblji, za to se može koristiti slama ili lišće. Na taj ćemo način dulje vrijeme održavati odgovarajuću temperaturu u hrpi i promjene koje se u njoj događaju.

Da rezimiramo - postizanje brzog učinka kompostiranja trave osigurava se: zračenjem slojeva, održavanjem odgovarajuće vlažnosti hrpe, miješanjem kompostirane mase.

Kako ubrzati kompostiranje?  6 načina brzog kompostiranja!Kako ubrzati kompostiranje? 6 načina brzog kompostiranja!

Postupak kompostiranja je dugotrajan i obično traje 10 do 12 mjeseci. Zbog toga vrijedi naučiti nekoliko trikova kako ubrzati kompostiranje, zahvaljujući kojem ćemo pripremiti zreli kompost za samo 3-4 mjeseca. Evo 6 najboljih načina za brzi kompost! Više...

Kompost od trave - za što se može koristiti

Rezultirajući kompost od trave izuzetno je vrijedno organsko gnojivo koje je korisno za biljke i pomaže u održavanju plodnosti tla. Trebao bi imati tamnu boju i karakterističan zemljani miris. Može se koristiti tijekom cijele vegetacije, od proljeća do jeseni. Možemo ga koristiti nakon nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina.

Na početku vegetacije, kada je tlo ledeno, supstrat obogaćujemo travnatim kompostom . Prostrijemo sloj travnatog komposta od 3 cm, lagano ga miješajući sa zemljom (bez oštećenja korijenja biljke). Gnojivo za travu može se koristiti i kao malč. Može se koristiti, između ostalog, za povrće i voće. Zauzvrat, kopanjem tla kompostom u jesen, poboljšavamo njegova svojstva. Kopamo zemlju za budući uzgoj do dubine lopate, okrećući grudu za 180 ° i ostavljajući je u oštroj brazdi.

Gotovi travnati kompost može se koristiti u uzgoju ukrasnih biljaka koje ne zahtijevaju kiselu reakciju tla, npr. Javorovi, bukva, cotoneaster, peršun, euonymus, jednogodišnje i dvogodišnje biljke, višegodišnje biljke. Primjenu će naći i u uzgoju povrća i voćaka. Dobro će funkcionirati prilikom hranjenja biljaka u razdoblju intenzivnog razvoja, kao i tijekom sadnje ili presađivanja.

Mag. Joanna Białowąs