Bršljan u saksiji - njega, vrste, bolesti

Bršljan u saksiji je penjačica koja je vrlo popularna u našim domovima. Njegove su prednosti relativno lagana njega, niski zahtjevi i ukrasno lišće tijekom cijele godine. Pogledajte kako izgleda briga bršljana u saksiji i provjerite koje će vrste bršljana u saksiji raditi u vašem domu. Koje bolesti može napadati bršljan u saksiji i što učiniti ako biljka boluje? Evo svih tajni uzgoja bršljana u loncu!

Bršljan u saksiji

Bršljan u saksiji

Bršljan u saksiji raste vrlo brzo i ne zahtijeva radno intenzivnu njegu, a ukrasan je i dugovječan. Mnoge vrste bršljana uzgajane su od nekoliko vrsta bršljana, čiji su glavni ukras uvijek lišće. Listovi bršljana mogu biti u obliku zvijezde, veliki, mali, šaroliki (zeleni i bijeli ili kremasti). Bršljan uzgojen u loncu može se penjati prema gore (tada mu trebaju oslonci) ili slobodno visjeti prema dolje.

Njega bršljana u saksiji

Briga bršljana uzgojenog u saksiji zahtijeva, prije svega, dobar uzgojni položaj ove biljke. Bršljan preferira zasjenjena ili svijetla mjesta, ali nikada izravno svjetlo. Osnovno pravilo brige o bršljanu je: što je lišće zelenije, položaj je zasjenjeniji i hladniji, a lišće šarenije, biljci treba više svjetla i topline . Važno je da postolje bude prozračno i da ne bude toplo. Kada se brinete za bršljan, vrijedi zapamtiti da se najbolje osjeća na temperaturi od 15-18 ° C.

Dobra podloga za bršljan je univerzalno cvijeće za cvijeće u loncima. Ne zaboravite da tijekom razdoblja rasta bršljana (proljeće, ljeto) podloga mora biti stalno, umjereno vlažna, a za zalijevanje je najbolje koristiti vodu sobne temperature. Kada se brinete za bršljan, trebate se sjetiti i gnojidbe. Od travnja do kolovoza gnojimo višekomponentnim gnojivom jednom tjedno, a zimi samo svaka 4 tjedna.

Zrele biljke treba saditi jednom godišnje u proljeće, kada bršljan počne nicati nove izbojke. Ako želimo razmnožavati bršljan u saksiji , uzmite gornje reznice i ukorijenite ih u vodi ili zemlji.

Ako bršljan počne nizati predugo, slabo lisnati izbojci, podrežite ih kako biste prisilili biljku da se grana. Bršljan u saksiji vrlo dobro reagira na rezanje , pa ga vrijedi iskoristiti i dati mu prekrasan oblik. Ako se na uzgojenom bršljanu sa šarenim lišćem pojave izbojci sa zelenim lišćem, treba izrezati cijeli izboj.

Briga bršljana zimi se ne razlikuje puno od proljeća i ljeta. Biljku biste trebali držati u svijetloj sobi na temperaturi od oko 10 ° C. Zalijevamo malo, iako se korijenska kugla ne smije osušiti. Ako bršljan zimi u grijanoj sobi, s vremena na vrijeme ga treba poškropiti vodom da malo poveća vlažnost zraka. To će spriječiti pojavu štetnika.

Je li uobičajeni bršljan otrovan?Je li uobičajeni bršljan otrovan?

Prije nego što se odlučimo za kupnju i uzgoj bršljana, vrijedi provjeriti je li obični bršljan otrovan i za koga može predstavljati prijetnju. Pogledajte kod koga bršljan može izazvati trovanje i koji su simptomi takvog trovanja. Također objašnjavamo može li bršljan naštetiti životinjama. Više...

Vrste bršljana u saksiji

Najvažnija vrsta bršljana je Hedera Helix ili uobičajeni bršljan. Mnoge sorte koje rastu u vrtovima i unutrašnjosti potječu od ove vrste. Ove biljke u saksiji obično karakteriziraju fini listovi.

Jedna od najpopularnijih sorti bršljana u saksiji su:

  • 'Chicago' - s malim, svijetlozelenim lišćem, vrlo izdržljiv.
  • 'Glacier' - Ova vrsta običnog bršljana ima male tamnozelene listove s tankim bijelim obrubom na vanjskom rubu.

Ostale vrste bršljana također se uzgajaju kao bršljan. Među njima vrijedi obratiti pažnju na:

  • Perzijski bršljan ili Hedera colchica - dolazi iz Irana i izuzetno je otporan. Raste vrlo brzo i ima najveće lišće, promjera 15-20 cm.
  • Kanarski bršljan ( Hedera canariensis ) - vrsta bršljana koja se lako uzgaja i izgleda vrlo dobro kao sobna biljka. Sorta 'Gloire de Marengo' jedna je od najpopularnijih sorti bršljana, ima šareno zeleno i bijelo lišće.

Bolesti bršljana u saksiji

Suh zrak, osobito u grijanim stanovima, može uzrokovati uvenuće, obezbojenje i otpadanje. Slične simptome može uzrokovati i višak sunčeve svjetlosti. S druge strane, nedostatak vode može uzrokovati nestanak bijelih rubova, ograničavajući rast i isušivanje mladog lišća. Da bi se spriječila ova vrsta oštećenja, bršljan se mora pravilno njegovati . Prije upotrebe pripravka, uvijek vrijedi provjeriti je li bolest bršljana rezultat patogena ili je uzrokovana nepravilnom njegom bršljana.

Bilo kakve gljivične bolesti izazivaju pojavu prljavih mrlja na listiću listova. Kad primijetimo slična mjesta na lišću bršljana, trebali bismo ograničiti zalijevanje tako da se zemlja isuši, a zatim primijeniti fungicid, npr. Biosept 33SL.

Štetnici sobnih biljaka također su čest uzrok problema s bršljanom. Bršljan koji raste u loncu posebno je podložan paukovim grinjima, tripsu, ušima i ljuskama.

Ako primijetimo vrlo male crvene pauke na bršljanu , to znači da je bršljan napao pauk. Njegovom izgledu pogoduje suhi zrak. Simptomi na biljci su oštećeni žućkasto-smeđi listovi, oni se napušu, a na površini biljke pojavljuje se svilenkasta naslaga. Kako bi se spriječio daljnji razvoj štetnika, biljku treba poprskati odgovarajućim insekticidom i povećati vlažnost zraka.

Kad primijetimo srebrne mrlje na lišću bršljana , to znači da je biljku napao trips, koji također treba tretirati insekticidom. Prije tretmana ne zaboravite ukloniti sve oštećene listove.

Lisne uši se, pak, skupljaju na vrhovima mladih izbojaka. Uklonite ih rukom ili poprskajte biljku odgovarajućim insekticidom. Simptomi postojanja lisnih uši su nabiranje i uvijanje lišća, rubovi postaju suhi. Kad primijetite lisne uši na bršljanu , brzo djelujte jer se ovi štetnici brzo razmnožavaju. Prirodni pripravak Agricolle, dostupan u prikladnom spreju, bit će učinkovit i siguran za upotrebu kod kuće protiv lisnih uši.

Kad bršljan ima dlakave mrlje , posebno na donjoj strani lišća i na stabljikama, ljuskice su uzrok bolesti bršljana. Mogu se ukloniti nanošenjem četke namočene u denaturirani alkohol ili prskanjem. U tu svrhu preporučujemo prirodne, sigurne za upotrebu kod kuće i prikladne za upotrebu pripravke Emulpar Spray i Agricolle Spray.

Upozorenje! Kad odlučujete koristiti sredstva za zaštitu bilja protiv štetnika ili bolesti bršljana u saksiji, pobrinite se da su ti pripravci sigurni za upotrebu kod kuće. Često je biljku tijekom prskanja bolje postaviti vani.