Gnojivo od koprive za rajčice. Kako napraviti i koristiti rajčicu da raste kao ludo?

Kopriva i rajčica neugledan su dvojac, ali koristeći gnojivo od koprive za rajčicu postići ćemo nevjerojatne rezultate! Otkrijte zašto vrijedi rasti rajčicu kao gnojivo od koprive kao izvrsnu alternativu mineralnim kolegama. Pogledajte kako napraviti i primijeniti gnojivo od koprive kako bi rajčica rasla kao luda! Upoznajte dokazani ekološki put do zdrave i debeljuškaste rajčice :-)

Gnojivo od koprive za rajčice

Gnojivo od koprive za rajčice

Rajčica je biljka s visokim prehrambenim potrebama. Zbog toga u njegovom uzgoju najčešće koristimo organska ili mineralna gnojiva. Rajčica voli redovito zalijevanje i prihranu gnojivima, posebno tijekom razdoblja voća.

Organska prirodna gnojiva ne štete tlu ni mikroorganizmima koji u njemu žive, pa prilikom uzgoja rajčice vrijedi posegnuti za njima, osiguravajući si zdravo i ekološko povrće.

Primjer gnojiva zbog kojeg rajčica raste ludo je prirodno gnojivo od koprive. Kopriva je bogata hranjivim sastojcima poput dušika, kalija i magnezija, željeza, kalcija, silicija, mangana, cinka, organskih kiselina i mineralnih soli. Budući da gnojivo koprive sadrži mnoštvo vrijednih hranjivih sastojaka , ono utječe na rast i razvoj biljaka, cvjetanje i posljedično na prinos. Tekuće gnojivo koprive isporučuje se biljkama koje rastu u zemlji, kao i biljkama rajčice koje rastu u kontejnerima. Na taj se način postiže brzo poboljšanje rasta biljaka u lošem stanju. Također je vrijedno dodati da gnojivo od koprive za rajčice ne samo da biljkama osigurava potrebne hranjive sastojke i poboljšava njihov rast, već smanjuje i učestalost bolesti rajčice.

Prskanje od kvasca na rajčicu i krastavcePrskanje od kvasca na rajčicu i krastavce

Prskanje rajčice kvascem protiv plamenjače poznati je recept koji preporučuju organski vrtlari. Također može pomoći u zaštiti drugog povrća poput krastavaca i krumpira, a priprema ovog spreja vrlo je jednostavna! Više...

Kako napraviti gnojivo od koprive za rajčicu?

Gnojivo od koprive za rajčice izrađuje se u obliku tzv gnojnica. Kopriva koja ne cvjeta sadrži najviše hranjivih sastojaka, pa koprive berite u proljeće za pripremu gnojiva.

Za pripremu gnoja od koprive trebamo : 1 kg izrezane koprive, 10 litara vode i plastičnu kantu. Izrezanu koprivu stavite u kantu, prelijte vodom i pustite da fermentira jedan do dva tjedna - ovisno o vremenu (visoka temperatura će ubrzati proces fermentacije). Jednom dnevno temeljito promiješamo sadržaj kante, što ubrzava proces fermentacije.

Gnojivo od koprive za rajčicu proizvodi oštar neugodan miris tijekom fermentacije i puno se pjeni. Stoga mu vrijedi dodati kameno brašno, koje će malo ublažiti snažni miris tekućine, obogaćujući ga kalijem. U tu svrhu savršeno je bazaltno brašno. Cvijeće biljaka valerijane također će pomoći ublažiti miris.

Kopriva - primjena u gnojidbi i zaštiti bilja

Kopriva je obično povezana s smetnjom i neugodnim peckanjem korova koji se mora ukloniti iz vrta. U međuvremenu, umjesto da ga bacite, možete pripremiti vrijedan tekući gnoj, ekstrakt ili odvar i koristiti ga za gnojidbu i zaštitu bilja. Zanimljivo je da se kopriva koristi i u biljnoj medicini, kuhanju i kozmetici. Više...

Kako primijeniti gnojivo od koprive da rajčica raste kao luda?

Kad se gnoj koprive prestane pjeniti, spreman je za upotrebu. Ovako pripremljeno gnojivo od koprive za rajčicu treba koristiti tek nakon razrjeđivanja vodom u omjeru 1:10 . Nakon razrjeđenja rajčica se zalijeva takvim gnojivom svaka dva tjedna.

Zapamtiti! Kad zalijevate rajčicu gnojem od koprive, otopinu uvijek razrijedite u vodi. Možete gnojiti rajčice gnojnicom bez razrjeđenja!

Redovita uporaba gnojiva od koprive za rajčice pozitivno će utjecati na stanje biljaka, poboljšati njihovo cvjetanje i smanjiti pojavu bolesti i štetnika!

Postoje li gotovi pripravci od koprive za prihranu rajčice?

Ako nemamo pristup koprivi ili uvjetima za pripremu tekućeg gnoja (npr. Uzgoj rajčice na balkonu u gradu), vrijedi koristiti gotove pripravke od koprive dostupne u trgovinama .

Dolaze u dvije verzije:

  • koncentrat za zalijevanje i prskanje koji potiče rast biljaka,
  • tekući gnoj za prskanje protiv bolesti i štetnika

Zahvaljujući njima možemo u potpunosti uživati ​​u blagodatima koprive, bez potrebe da sami sakupljamo bilje i pripremamo pripravke .

Kako bismo olakšali pristup ovim pripravcima, uveli smo ih u trgovinu našeg vodiča. Kliknite na donju sliku za više informacija :-)

cilj stimulatora rasta koprive

Mag. Joanna Białowąs