Švedska rowan - opis, upotreba, uzgoj

Švedski rowan je drvo koje se lako uzgaja i ukrašava tijekom cijele godine. Iako ovo drvo ima znatnu veličinu i češće se koristi u urbanim aglomeracijama kao vrijedna avenija i ulično stablo, vrijedi razmotriti izbor ove vrste i za kućni vrt. Koje uvjete treba osigurati za uspješan uzgoj švedske jelovine ?

Švedska rowan

Švedski planinski jasen ( Sorbus intermedia ) - voće

Švedski rowan - opis

Švedska rowan ( Sorbus intermedia ) je srednje veliko drvo. Naraste do 10-12 m visine. Istodobno doseže širinu od 5-7 m. Tvori pravilnu krošnju, u početku konusnu i kuglastu u sljedećim godinama razvoja. Listovi švedske redove su ovalni, plitko režnjeviti, s donje strane prekriveni sivim rezačem. U jesen požute. U svibnju se pojavljuju bijeli cvjetovi. Plodovi ukrašavaju planinski pepeo u listopadu, ukrasni su, narančasti. Švedska rovana izuzetno je tolerantna vrsta, često se nalazi u urbanom zelenilu.

Upozorenje! U Poljskoj švedska rovana raste u prirodnim položajima, gdje je pod strogom zaštitom. Biljke za vrt moraju potjecati iz rasadničkog uzgoja.

Švedski rowan - primjena

Zbog visoke tolerancije na teške uvjete okoliša, švedski se rowan koristi prvenstveno u gradu, kao drvo posađeno u parkovima ili uz ceste. Često se cijepi na deblo rovana ili gloga i koristi za popunjavanje sokaka.

Dekorativne osobine švedske redove su bijeli cvjetovi u svibnju, spektakularno obezbojeni jesenski lišće i kuglasto, narančasto-crveno voće. Potonji su vrijedan izvor vitamina C i sorbitola - tvari slatkog okusa. Kao rezultat toga, za razliku od obične rowan, plod švedske rowan lišen je gorčine. Njihovo ljekovito djelovanje posebno će cijeniti dijabetičari. Od plodova švedske redove možete pripremiti džemove, likere ili sokove.

Sadnjom švedskog rowana u vrt možemo stvoriti zanimljive aranžmane. Kao prilično visoko drvo, bit će idealan susjed biljkama koje vole rasti u sjeni. Zimi ne bacaju lišće - istočni lovor ili božikovina. Dugotrajni plodovi na redovima privući će ptice u vrt.

Vrijedno je spomenuti i švedsku sortu rowan 'Brouwers' . Naraste do 6 m visine i ima pravilnu, zbijenu krošnju. Raste prilično sporo, pa će biti dobra alternativa onima koji nemaju velike vrtove.

Zanimljiva je ideja koristiti voće švedske rovene kao materijal za jesenske cvjetne skladbe. Mogu biti mali ukrasni element ili činiti osnovu cijelog sastava. Utkana u vijenac od grančica ili gusto nabijena na cvjetnu spužvu. Topla boja plodova ряbine savršeno će se kombinirati s drvetom, korom, mahovinom, obezbojenim lišćem petolisne puzavice virginia 'Murorum' ili vrijeska. Može se koristiti i za božićni pokrivač za glavu.

Švedska rowan - uzgoj

Švedska rovana - zahtjevi

Švedska rovana je nerafinirana vrsta, pa se čak i početnik zaljubljenik u zeleno može nositi s njenim uzgojem. Preferira sunčani položaj i alkalnu podlogu. Otporan je na slanost, vjetar i sušu. Nećemo imati problema s bolestima i štetnicima u uzgoju švedske rowan .

Švedski rowan - sadnja

Prilikom sadnje švedske redove moramo imati na umu da će ovo drvo, iako sporo raste, u budućnosti narasti do znatne veličine. Stoga uzmite u obzir udaljenost sadnje od zgrada, uzimajući u obzir da ona mora biti najmanje 8 m. Također bismo trebali imati na umu da se držimo dovoljne udaljenosti od granice parcele kako ubuduće drvo ne bi postalo uzrokom sporova sa susjedom.

Sadnice švedskog rovana treba posaditi približno 10 cm dublje nego što su rasle u posudi, na dno napunjeno plodnom zemljom. Novosađenu biljku treba vezati za potporu dok dobro ne ukorijeni.

Švedska rowan - briga

Gnojimo švedsku rovanicu u proljeće, u prvim godinama nakon sadnje. Starija stabla snalaze se sama. Zalijevamo po potrebi. Svake godine napravimo sanitarno rezanje rowan-a , koje se sastoji u uklanjanju bolesnih, slomljenih grana. Najbolje ih je raditi zimi.

Mag. Joanna Białowąs