Paukova grinja na četinjačima - simptomi, fotografije, suzbijanje

Borove pauka je štetnik koji se često pojavljuje na crnogorice. Najčešće napada stabla čempresa, norveške smreke i bijele smreke, smreke, korejske jele i tuje. Pojava paukovog grinja na četinjačima može rezultirati gubitkom boje iglica, zatim njihovim masivnim smeđim i otpadanjem. Pogledajte kako ispravno prepoznati simptome paukove grinje koja se hrani četinjačima , usporedite fotografije i naučite o najboljim načinima borbe protiv paukove grinje . To je tajna zdravih četinjača!

borov pauk grinja na četinjačima

Pauška grinja - fotografije prikazuju simptome hranjenja pauka grinje "Conica"

Paukova grinja - simptomi

Paučina grinja ( Oligonychus ununguis ) mali je paučinac koji napada četinarsko drveće i grmlje. U početku uzrokuje mozaično žuto-smeđe bojenje iglica, zatim njihovo smeđe i ispuštanje.

Ovaj štetnik posebno voli smreke. Tako su na norveškoj smreci, srpskoj i bodljikavoj smreci simptomi hranjenja grinja borovog pauka vidljivi unutar krošnje, na iglicama starijih izbojaka. Dok su na patuljastim sortama norveške smreke 'Nidiformis' i 'Little Gem' i bijele smreke 'Conica', također na iglicama mladih izbojaka. Karakteristično je da kod patuljastih oblika bijele i obične smreke smeđe iglice napreduju od dna biljke prema gore, a kod plave smreke - od debla prema vanjskom dijelu krošnje stabla. Zauzvrat, čempres i tuja napadnute grinjom borovog pauka imaju na ljuskama žute mrlje slične mozaiku, a s vremenom ljuske postaju sive. Često se na jabučnim biljkama mogu primijetiti mala jantarna jajašaca ovog štetnika.

borov pauk grinja na četinjačima

Borov pauk grinja na četinjačima. Vidljivo smeđe iglice i karakteristična paučina

Bit ćemo sigurni da je riječ o paukovoj grinji na četinjačima nakon što primijetimo sitne paukove mreže na iglicama, ispod kojih se skrivaju štetnici. Nažalost, tada može biti prekasno za učinkovito prskanje. Zato je vrijedno staviti bijeli list papira ispod izbojaka četinjača ranije, od svibnja, a zatim biljku nekoliko puta promućkati ili udariti, otresući štetočine. Ako se na plahti nalaze brojni mali pauci koji se brzo kreću (da biste ih mogli promatrati, vrijedi imati povećalo sa sobom), znak je da imamo posla s grinjom borovom paukom i morate je prskati.

bolesti i štetnici četinjačaBolesti i štetnici četinjača

Bolesti četinjača i štetnika najčešće napadaju zanemarene biljke, ali mogu napadati i pravilno zbrinute. Pogledajte što učiniti kada dođe do ispuštanja ili smeđe iglice, promjene boje ili izobličenja izbojaka na četinjačima, primijetimo štetnike četinjača poput lisnih uši ili grinja. Evo kako prepoznati i boriti se protiv najčešćih bolesti i štetnika četinjača. Više...

Paukova grinja - borba

Učinkovita suzbijanje borove ogorčice je teško zbog prilično složenog razvojnog ciklusa ovog štetnika. Zimuje na kori četinjača u obliku jantarnih jajašaca. Krajem travnja i svibnja iz njih se izlegu ličinke i hrane se iglicama dok ne odrastu. Međutim, razdoblje izlaska ličinki iz jaja prilično je dugo i biljka može sadržavati i jaja, ličinke i odrasle oblike paukovog grinja. Štoviše, kada ljeti pauk grinja na četinjačima stvara paučinu, koja predstavlja njegovu zaštitnu barijeru, učinkovitost prskanja je značajno smanjena.

Stoga se prskanje borove paukove grinje mora provesti na početku sezone valjenja jaja, prije nego što insekti razviju paukove mreže, tj. U svibnju i lipnju. Za prskanje odabiremo paukove grinje, poput Karate Zeon 050 CS (5 ml sredstva otapamo u 5 ml vode) i Magus 200 SC (6 ml sredstva otapamo u 10 litara vode). Ovo potonje vrijedi posebne preporuke jer se istovremeno bori protiv svih razvojnih faza paukovih grinja. To vam omogućuje smanjenje broja prskanja.

Kako bi se ograničila sredstva za zaštitu bilja koja se koriste tijekom vegetacije, kada štete ne samo štetnicima već i korisnim kukcima, također je vrlo važno provoditi preventivno prskanje protiv paukovih grinja na četinjačima u rano proljeće, prije nego započne biljna vegetacija. U tu svrhu koriste se pripravci na bazi parafinskog ulja, odnosno Promanal 060 EC ili Treol 770 EC, kao i ekološki preparat Emulpar 940 EC na bazi ulja kamelije. Svrha ovog raspršivanja je uništavanje jaja zimujuće paukove grinje bez štete za okoliš. Četinari se također mogu koristiti u vegetacijskoj sezoni za borbu protiv štetnika koji se već hrane.

Sredstva za zaštitu bilja navedena u članku za borbu protiv pauka na četinjačima možete naručiti u našoj e-trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu pripravaka, atraktivne cijene i brzu dostavu. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.