Ruže pokrivača tla - sorte, sadnja, njega

Ruže s pokrivačem tla su skupina sorti savršenih za sadnju padina i sunčanih mjesta, kako u gradovima, tako i u kućnim vrtovima. Izrađuju tepihe iznad zemlje, posute bijelim, ružičastim, crvenim ili žutim cvjetovima i gusto prekrivene trnovitim stabljikama. Pogledajte koje su sorte tlo pokrovnih ruža najbolje, kako ih saditi i kako se brinuti za tlo pokrivača kako bi se osigurao zdrav rast i obilno cvjetanje ovih biljaka.

Bijeli pokrov tlo pokrov ruža

Ruže pokrivačem tla mogu pokriti velike površine vrtova

Na fotografiji: pokrovna ruža 'White Cover'

Ruže pokrivača tla - sorte

Ruže s pokrivačem tla odvojene su 1970-ih od sorti ruža koje pripadaju različitim pasminama i vrstama. Trajni su i otporni na mraz, relativno niski. Dobro rastu. Brzo prekrivaju zemlju preklapajućim izbojcima ili rastu kroz korijenske naivčine. Priroda ruža čini ih izvrsnim biljkama pokrova tla, ometajući rast korova i jačajući zasađeno područje u slučaju padina. Izrađuju ukrasno cvijeće i voće. Otporni su na mraz i bolesti te ne zahtijevaju složenu njegu.

Sorte tlo pokrivača ruže možemo podijeliti prema njihovoj navici:

  • ukočeni, uspravni - to su hibridni naborani ruže, oni čine brojne stolone
  • zasvođena do nadvijena, s prekrivajućim stabljikama
  • puzanje

Uzimajući u obzir gore spomenutu naviku grma, možete pronaći vrlo vrijedne sorte ruža pokrivača tla koje će nas oduševiti ne samo prirodnom ljepotom, već prije svega pouzdanošću. Evo nekoliko njih:

Ruže pokrivača tla - sorte s krutom, uspravnom navikom

Ruža pokrova tla "Dagmar Hastrup" - ima svijetloružičaste, blago mirisne, pojedinačne cvjetove. Dostiže visinu od 80 cm. Otporan je na bolesti i mraz. Bujno cvjeta, ponavljajući ga, daje atraktivne plodove. Pokrovna ruža "Moja Hammarberg" - s poludvostrukim, mirisnim cvjetovima ljubičaste vrijeske, naraste do 1,2 m. Sorta je otporna na mraz, obilno cvjeta i dugo rađa.

Ruža pokrivača tla "Smart Roadrunner" - sorta je s tamno ružičastim cvjetovima, polu-dvostruka, izuzetno mirisna. Stvara guste, sjajne listove. Naraste do 70 cm.

Ruže s pokrivačem od tla - sorte s lučnim do previsim navikama

Pokrovna ruža 'Lovely Fair' - vrlo je atraktivna i zdrava sorta. Ima obilno, intenzivno ružičasto cvijeće koje dugo zadržava boju, sakupljeno u grozdove. Listovi su sitni, ali sjajni. Naraste do 70 cm.

Zemljina pokrovna ruža 'The Fairy' - osnovna je pokrovna ruža, izuzetno ukrasna s blijedo ružičastim cvjetovima, puna, skupljena u grozdove. Sjajni, sitni listovi. Nadvisi izbojci, visoki cca 70 cm. Cvjeta dugo i obilno.

Ruža pokrivača tla "Lavendel Dream" - sorta je sa zanimljivim cvjetovima pojedinačne lavande, blago mirisna. Stvara male, tamnozelene listove. Potpuno je otporan na crnu pjegavost lišća. Dostiže visinu od 80 cm.

pokrov tla pokrenut The Fairy

Tlokrilna ruža 'The Fairy' jedna je od najcjenjenijih sorti

Ruže pokrivača tla - sorte puzajuće navike

Ruža pokrovna ruža 'Weisse Immensee' - sorta je otporna na mraz, jedna od najboljih ruža pokrivača tla. Cvjetovi su bijeli, pojedinačni, mali, sa laticama u obliku srca. Sjajni, kožni listovi. Puzajuće izboje, dugačak, godišnji prirast iznosi čak 2 m! Naraste do 30 cm.

Prizemna pokrovna ruža 'Nozomi' - ima kremasto ružičaste, pojedinačne, blago mirisne cvjetove skupljene u cvatove. Svijetlozeleni listovi, kasnije tamniji i sjajni. Tanki, lučni izbojci. Otporan je na smrzavanje i idealan je za kamenjare.

Pokrovna ruža tla "Sunčana ruža" - sorta je svijetložutih, polu-dvostrukih, blago mirisnih cvjetova koji ponavljaju cvjetanje. Otporan na plijesan i crnu pjegavost lišća. Grmlje naraste do 40 cm visine.

Čime popuniti padinu?  Ovdje su najbolje biljke za sadnju na padinama!Čime popuniti padinu? Ovdje su najbolje biljke za sadnju na padinama!

Kako ispuniti padinu tako da bude stabilna, ne klizi dolje i predstavlja atraktivan dio vrta? Odgovor na ovo pitanje pripremila je krajobrazna arhitektica Joanna Białowąs. U članku ćete pronaći i praktični popis biljaka koje će se saditi na padinama. Tablicu možete preuzeti i ispisati. Više...

Ruže pokrivača tla - sadnja

Između tako velikog izbora sorti tlo pokrovnih ruža za sadnju, odaberimo najotpornije na bolesti ruža i koje se smatraju najmanje uznemirujućima. Tlo prije sadnje treba pravilno pripremiti. Treba ukloniti korov i obogatiti tlo humusom, npr. U njega treba dodati kompost. Da bi se dobio učinak pokrivača travnjaka, zasadite pokrovne ruže u količini 4-5 kom / m². Sorte s jakim rastom, poput 'Weisse Immensee', sade se nešto rjeđe, tj. 2 kom / m², dok se sorte slabijeg rasta, poput 'Fairy Dance', 'Lovely Fair', 'The Fairy', sade gušće, tj. 5-6 kom / m².

Ruže pokrivača tla mogu se saditi iz reznica s otvorenim korijenjem ili uzgajati u posudama.

Sadnja pokrova tla s golim korijenom

Sadnice pokrovnih ruža sadimo u proljeće ili jesen. Važno je da se njegovi izbojci lignificiraju. Prilikom sadnje skratite korijenje i izbojke - oko centimetar iznad oka. Kad imamo biljku spremnu, stavimo je u rupu na čijem dnu napravimo humku. Idealno bi bilo da mjesto pupanja bude 3-4 cm ispod razine tla. Na taj način divlji izdanci neće tako ekspanzivno izrasti iz matičnjaka, a grmovi su dodatno manje skloni smrzavanju. Na kraju grm prekrijte zemljom i obilno zalijevajte.

Sadnja pokrivača tla u ružu u posudu

Ruže pokrivače tla možemo saditi u kontejnere tijekom cijele sezone od proljeća do jeseni. Kopamo rupu do dubine jednake visini lonca i malo šire od nje. Produbljujemo je mogućim slojem drenaže u slučaju teškog tla. Izvadite ružu iz posude i stavite je u rupu, možete dodatno posipati sloj komposta. Pokrivamo stranice korijenske korije kompostom pomiješanim s vrtnom zemljom i stabiliziramo biljku. Na kraju obilno zalijevajte.

Ruže pokrivača tla mogu se saditi u obliku neoblikovanih živih ograda i u kamenjarima. Prikladni su i za uzgoj u kontejnerima.

sadnja ružaSadnja ruža

Jesen je preporučeno vrijeme sadnje grmova ruža. Grmovi zasađeni u ovo doba godine lakše puštaju korijenje i bit će nam lakše podrezati ih. U proljeće se preporučuje sadnja samo matičnih ruža, jer su zasađene u jesen potrebne prilično problematične procedure vezane uz njihovu zaštitu od mraza. Pogledajte kako saditi ruže u vrtu. Više...

Ruže pokrivača tla - njega

Njega ruže pokrivača tla nije komplicirana. Ove ruže preferiraju sunčane nego polusjenjene položaje. Najbolje će im ići u pjeskovitom ilovastom tlu s blago kiselom do lužnatom reakcijom. Stalak ne smije biti izložen hladnim naletima vjetra.

Gnojimo pokrovne ruže jednom u sezoni. Ako smo pravilno pripremili supstrat prije sadnje, u prvoj godini ne koristimo gnojiva. U sljedećim godinama koristimo višekomponentna mineralna gnojiva (mogu biti univerzalna ili gnojiva posebno namijenjena ružama) i organska gnojiva, poput komposta i gnojiva.

gnojidba ružaGnojidbe ruže. Kako, kada i čime oploditi ruže?

Gnojidba ruža vrlo je važan postupak u njezi ovih grmova. Važno je da odaberemo pravo gnojivo za ruže, ali i da ga koristimo u pravo vrijeme. Pogledajte kako, kada i čime gnojiti ruže kako bi cvjetale i zdravo rasle! Više...

Zalijte ruže pokrova tla s puno vode, pokušavajući ne smočiti lišće i cvijeće. Tako ćemo izbjeći moguću kontaminaciju gljivičnim bolestima.

Ruže pokrivača tla obično ne zahtijevaju obrezivanje, ali podnijet će radikalno obrezivanje. Izbjegavajte skraćivanje izbojaka u jesen, ne ostavljajući otvorene rane za zimu. Proljetno rezanje pokrovnih ruža vršimo sredinom travnja. Izrezali smo mrtve, pretjerano zadebljale i tanke izdanke. Hibride ruševne ruže treba godišnje obrezati za 2/3 svoje duljine.

Važan postupak u njezi ruša pokrivača tla je malčiranje tla ispod grmlja. U tu se svrhu, na primjer, može koristiti vrtna kora. Smanjit će gubitak vlage iz zemlje i rast korova.

Mag. Joanna Białowąs