Biljke koje odbijaju mačke u vrtu

Biljke koje odbijaju mačke jedan su od načina da se riješe ovih, obično nepoželjnih, četveronožnih gostiju iz vrta. Ako neugodan miris mačjeg izmeta i pogled na otkopane krevete prate svaki vaš posjet vrtu, zasadite biljke koje mačke ne vole . Izbor takvih biljaka je mali, ali vrijedi pokušati. Evo 5 biljaka koje odbijaju mačke kako bi mačke držale podalje od vašeg vrta!

biljke protiv mačaka

Biljke koje odbijaju mačke

Česti posjeti mačaka u vrtu povezani su s neugodnim mirisom izmeta koji ostavljaju za sobom, pogledom na iskopane gredice i oštećene biljke. Kako bi ih spriječili da posjete naše cvjetnjake, vrtlari koriste razne metode za liječenje mačaka u vrtu , često i kemijske repelente za mačke. Međutim, ako se želimo držati prirodnih metoda koje su sigurne za nas i okoliš, vrijedi saditi biljke koje odbijaju mačke .

Prije nego što započnem s popisom preporučenih biljaka koje mačke ne vole , moram naglasiti da njihova učinkovitost varira. Mačke su životinje s vrlo različitim preferencijama, pa niti jedna biljka nema isti učinak na sve mačke . Dakle, ako određena biljna vrsta ne djeluje protiv ovih četveronožaca, isprobajte drugu biljku sa donjeg popisa u svom vrtu. Ovdje je TOP-lista biljaka preporučenih za plašenje mačaka!

1. Coleus canina

Ovo ime nudi biljku koja se najčešće preporučuje protiv mačaka , a druga imena koja se koriste su Coleus caninus ili Plectranthus caninus . Ova se vrsta preporučuje već duže vrijeme, a prvi put sam za nju čuo vjerojatno 2012. godine, kada se Coleus kao metoda za mačke spominje u TV programu "Maja u vrtu". Od tada je popularnost uzgoja Coleusa neprestano rasla.

Coleus canina je poluzimzelena trajnica sa srebrnasto zelenim lišćem i purpurno plavim cvatovima u obliku klipa kojima se možete diviti ljeti, od srpnja do kolovoza. Visina biljke do 35 cm. Najbolje se snalazi na suncu, ali podnosi i blago zasjenjene položaje. Ova biljka koja odbija mačke dobro raste , brzo popunjava prazne prostore u višegodišnjim krevetima i kamenjarima. Kada životinja dodirne svoje lišće, ispuštaju jak miris, gotovo neprimjetan za ljude, ali mačke i psi previše ga ne vole .

2. Balkanski geranij ( Geranium macrorrhizum )

Balkanska pelargonija, poznata i kao korijenska pelargonija, niska je, čupava trajnica s bujnim rastom. Cvate u svibnju i lipnju u nijansama ružičaste i crvene boje. Tijekom cijele vegetacijske sezone možete se diviti njezinim svijetlozelenim, dlakavim listovima koji na sunčanim mjestima i trljanjem ispuštaju aromatičan miris. Ova aroma vjerojatno ne odgovara mačkama .

3. Helichrysum italicum ( Helichrysum italicum )

Talijanski Helichrysum, koji se ponekad naziva i Helichrysum Curry (na engleskom, "Curry Plant") grm je koji ne prezimljuje u zemlji, stoga se preporučuje uglavnom za uzgoj jednogodišnjih kontejnera na balkonima i terasama ili u posudama u vrtu u proljeće. Te biljke dosežu do 40 cm visine i tvore visoko razgranate izbojke prekrivene uskim lišćem. Male, žute košare cvatova Helichrysum pojavljuju se ljeti. Ova biljka koja odbija mačke zahtijeva sunčana mjesta.

4. obična ruta ( Ruta graveolens )

Uobičajena ruta je trajnica visoka do 50 cm, koju cijene vlasnici biljnih vrtova. Izbojci su mu prekriveni plavozelenim, pernatim lišćem, a u svibnju se pojavljuju mali, žutozeleni cvjetovi. Cijela biljka lijepo miriši, ali sok i esencijalna ulja u dodiru s kožom mogu izazvati alergije. Ni mačke ne vole kontakt s njima . Ruta preferira sunčane položaje s laganim, dobro dreniranim tlima.

Uobičajeni put - primjena i uzgoj u vrtuUobičajeni put - primjena i uzgoj u vrtu

Ruta je biljna biljka koja se lako uzgaja sa širokim spektrom primjene. U Poljskoj se dugo uzgaja u seoskim vrtovima kao svadbena svečana biljka i na biljnim plantažama. Ljekovita svojstva obične rue učinila su biljku korištenom u medicini i kozmetologiji. Više...

5. Uskolisna lavanda ( Lavandula angustifolia )

Lavanda je biljka koju cijene herbalisti, a proizvodi vrlo šarmantne ljubičaste cvjetove. Također se preporučuje kao lijek za sve vrtne nevolje, uključujući kao biljka protiv komaraca i krpelja. Ulje lavande koristi se kao sastojak u preparatima za odbijanje mačaka kao što je REISS AUS za pse, mačke i madeže. Mačke ne vole miris lavande, ali također vrlo nerado prevladavaju sve prepreke i niske živice stvorene od nje. Stoga, ako ne želimo da mačke ulaze na određena mjesta, vrijedi oko njih posaditi lavandu.

Lavanda - svojstva, uzgoj u vrtu, rezanje, razmnožavanjeLavanda - svojstva, uzgoj u vrtu, rezanje, razmnožavanje

Lavanda je zimzeleni grm porijeklom iz Mediterana. Zahvaljujući šarmantnom plavom cvijeću, divnoj aromi i dostupnosti zanimljivih ukrasnih sorti lavande, ova se biljka sve češće nalazi u našim vrtovima. Pogledajte koja svojstva ima lavanda, za što se može koristiti i kako se lavanda uzgaja u vrtu. Više...

Dakle, već znate 5 najčešće preporučenih biljaka koje su učinkovite protiv mačaka . Ako ih još nemate u svom vrtu ili ih neko vrijeme nećete saditi, vrijedi između cvjetnjaka staviti izrezane kore citrusa. Mačke mrze njihov miris. Također možete posuti mljevene sjemenke gorušice. Ali najviše od svega, nemojte saditi biljke koje privlače mačke!

Stoga treba izbjegavati sljedeće biljke uz koje se mačke drže :

  • mačja metvica ( Nepeta ) - najpoznatija mačja mamac, posebno mačja metvica ( Nepeta cataria ). Mačke manje obraćaju pažnju na Faassenovu mačju metvicu i ona se bez straha može saditi u vrtove,
  • aktinidija pstrolistnija ( Actinidia kolomikta ) - inače mini kivi, mačke vole griziti i trljati njegovo lišće,
  • valerijana ( Valeriana officinalis ) - biljka koja nas smiruje, zavodi mačke,
  • ożanka ( Teucrium ), poznata i kao mačja dušica.