Pepelnica i peronospora - borba

Plijesan je biljna bolest na gljivičnoj osnovi, koja je vrlo česta u raznim vrstama usjeva, kako u ukrasnom vrtu, voćnjaku tako i u uzgoju povrća. Vrtnim biljkama može ugroziti jedna od dvije vrste pepelnice - pepelnica i peronospora . Pogledajte kako prepoznati simptome pepelnice i peronospore. Saznajte o učinkovitim načinima borbe protiv plijesni u vrtu !

pepelnica na lišću ruže

Pepelnica na lišću ruže

Što je plijesan i kako je prepoznati? To je bolest koju je relativno lako prepoznati i dobro razumjeti. Pepelnicu možemo podijeliti na dvije glavne vrste: pepelnica i peronospora.

Pepelnica

Pepelnica je karakteriziran bijelog, praškaste obloge na različite dijelove biljke, uključujući stabljike i pupoljci. U početku je premaz mali i lako se uklanja trljanjem prstom. Tada se brzo širi, gusto pokrivajući zahvaćeni dio i ostale dijelove biljke. Napad je vrlo karakterističan, izgleda kao da je netko grubo posipao brašno po listu ili stabljici. Pogođeni listovi počinju smeđe i uvijati se ispod, a zatim otpadaju. Stabljike na mjestu cvatnje odumiru, a pupoljci se ne razvijaju.

Ova vrsta plijesni jako voli ruže, ali naravno napada i mnoge druge biljke. Stoga ga možemo naći na grožđu, ribizlu, malinama, voćkama (npr. Jablani), drveću (npr. Javor, hrast), povrću (npr. Peršin, rajčica, buča), ukrasnim biljkama (vrtna azaleja, žutika, begonija, verbena , rudbekija, vrtna petunija), pa čak i livadske biljke ili korov (npr. zlatna trava ili trputac). Također ne prezire biljke u našim stanovima, kao što je, na primjer, afrička ljubičica. Pepelnica može uništiti ukrasne trave, pa čak i žitarice.

pepelnica na ružama

Simptomi pepelnice mogu se vidjeti i na izbojcima, peteljkama i cvjetnim laticama

Iako se bolest univerzalno naziva pepelnicom i uzrokuje slične simptome, malo različite vrste gljiva uzrokuju je kod različitih biljnih vrsta. Na primjer, kod ruža bolest je općenito uzrokovana gljivom Sphaerotheca pannosa var. Rosae , Erysiphe graminis ili Blumeria graminis na travama i žitaricama , Uncinula necator na vinovoj lozi i Podosphaera leucotricha na stablima jabuka . S njima se bori na sličan način, koristeći odgovarajuće pripravke za određenu vrstu usjeva.

S malim intenzitetom bolesti možemo pokušati koristiti prirodnije i manje štetne za okoliš, npr. Biopreparacije. To je posebno važno kada bolest zahvaća voćne grmove i drveće ili povrće. Primjeri bio pripravaka, korisnih u borbi protiv plijesni, su: Antifung 20 SL (sadrži ekstrakt bambusa), Bioczos BR (na bazi ekstrakta češnjaka) ili Biosept 33 SL (s ekstraktom grejpa).

pepelnica na lišću bundeve

Pepelnica na lišću bundeve

Za potpuno prirodne metode suzbijanja pepelnice preporučujemo ekstrakte, odvare ili tekući stajski gnoj od korova i bilja, kao što su: kopriva, preslica, stolisnik. Ovi pripravci pripremaju se samostalno.

Međutim, nakon što se pepelnica prilično proširila, moramo pribjeći kemijskim pripravcima koji se nazivaju fungicidi. Prskanje treba ponoviti nekoliko puta s određenim vremenskim razmakom (ovisno o pripravku, način uporabe je malo drugačiji), pa čak i dva pripravka koristiti naizmjenično. Primjeri mjera: Topas 100 EC, Score 250 EC, Nimrod 250 EC, Topsin M 500 EC. Također vrijedi posegnuti za relativno novim i vrlo dobro dokazanim pripravkom nazvanim Kendo 50 EW.

peronospora tikvica

Peronospora tikvica

Peronospora

Po izgledu i simptomima peronospora se malo razlikuje od prave plijesni . Njegovi se simptomi ne primjećuju odmah kao kod pepelnice. Osim toga, u početku ih nije teško zamijeniti sa zajedničkim točkama. Stoga je mnogo opasnije - lako možete previdjeti pojavu bolesti, a ona se širi izuzetno ekspanzivno.

peronospora vinove loze

Peronospora vinove loze - gornja strana lista

Peronospora najčešće pogađa lišće. Na gornjoj strani lista pojavljuju se okrugle ili nepravilne mrlje, blago prozirne, smeđe ili blago crvene. Na donjoj strani lista pojavljuje se bjelkasta, brašnasta prevlaka tamo gdje su mjesta. Listovi s vremenom postaju žuti i padaju, a bolest se širi i na druge dijelove biljke, poput pupova i cvjetova. Kao i u slučaju pepelnice, napada različite biljne vrste, a ovisno o napadnutoj vrsti uzrokuju je i malo drugačije gljive. Primjerice, peronosporu u vinovoj lozi uzrokuje gljiva Plasmopara viticola , u ružama je Peronospora sparsa , u luku Peronospora destructor , a u tikvicama Pseudoperonospora cubensis .Suzbijanje peronospore slično je kontroli pepelnice. Primjer borbe protiv peronospore na virionima nalazi se na našem forumu, u mjestima niti na lišću vinove loze - peronospora.

peronospora vinove loze

Peronospora vinove loze - donja strana lista

Pepelnica - aktivacija i prevencija

Obje pepelnice lako se razvijaju i prenose se na druge biljke u posebnim vremenskim uvjetima. Tome pogoduju visoke temperature i velika vlaga. Stoga, kada je bolest prisutna, apsolutno biste trebali izbjegavati posipanje biljke tijekom zalijevanja (zalijevajte je izravno na tlo). Spore gljive ili čak micelija vrlo dobro prezimljuju u zahvaćenim dijelovima biljke - stabljikama, pupoljcima i otpalom lišću.

Stoga neophodni tretmani njege koji ograničavaju širenje pepelnice uključuju:

  • uklanjanje bolesnih dijelova biljaka (rezanje grana ili izboja),
  • grabljajući otpalo lišće, a zatim ih uklanjajući iz vrta ili zakopavajući duboko u zemlju.

Zapamtite da je zabranjeno spaljivanje lišća i grana na parcelama i u vrtovima, što je donedavno bila uobičajena praksa. Iako sagorijevanje učinkovito uklanja rizik od širenja patogena, nažalost povezano je s emisijom dima i zagađenjem zraka. Trenutno uklonjeni bolesni dijelovi biljaka moraju se vratiti kao zeleni otpad u skladu s pravilima o segregaciji i otpadu koji su na snazi ​​u našoj općini.

Dio napadnute biljke ne smije se koristiti za kompostiranje . Na taj ćemo način osigurati zarazu biljaka, pod kojom ćemo zatim koristiti kompost, te izvor iz kojeg će se spore gljiva slobodno širiti na sve obližnje biljke. Osim toga, kod vegetativnog razmnožavanja biljaka treba voditi računa da je matična biljka zdrava .

Sredstva za zaštitu bilja za suzbijanje plijesni , navedena u članku, mogu se naručiti u našoj trgovini. Jamčimo niske cijene, dobru uslugu i brzu isporuku naručene robe. Da biste vidjeli ponudu, pritisnite gumb ispod :-)