Kompostno zemljište. Što je to i kako to napraviti?

Kompost ima brojne primjene u hortikulturi, često se naziva "zelenim zlatom" i to s dobrim razlogom, jer je dobiveni krajnji proizvod supstrat bez premca s nevjerojatnim svojstvima korisnim za biljke i tlo. Iz nje dobivamo kompostno tlo. Što je kompostno tlo i kako ga napraviti? Pogledajte kako doći do dragocjenog tla za kompost vlastite proizvodnje!

zemljište komposta

Kompostno zemljište

Kompostno zemljište. Što je to?

Kada se proces razgradnje komposta završi i temperatura mu prestane rasti, kompostiranje je gotovo i imamo kompost koji ima osjećaj, miris i izgled zemlje . Dobivena smjesa je komponenta supstrata za uzgoj biljaka, tzv kompostno tlo.

Zreli kompost može se koristiti kao gnojivo, malčirati biljke u vrtu i, kao što je ranije spomenuto, koristiti ga za sadnju biljaka. U zrelom kompostu procesi razgradnje su završeni, tako da trajno poboljšava tlo sadržavanjem stabilnih humusnih oblika.

Kompostno tlo može se koristiti za uzgoj lončanica, biljaka koje rastu u kutijama na balkonu, kao i onih u povrtnjaku ili stakleniku. Kompostno tlo posipamo biljkama kojima je potrebna dodatna injekcija "hrane" , ukrasnim i voćkama i grmljem.

Pri pripremi gredice kompostno tlo treba dodatno prosijati kroz sito . S druge strane, može se rasklopiti bez prosijavanja. U slučaju biljaka u saksiji, kompost se prosijava i miješa s uobičajenom zemljom za saksije. Umorno tlo oživjet će zahvaljujući dodatku komposta koji stimulira mikroorganizme i daje humus. Voćke se mogu saditi u mješavinu zemlje komposta i svježe vrtne zemlje u omjeru 1: 1 .

Kako napraviti kompostno tlo?

Ako želite dobiti kompostno tlo , na svojoj parceli morate postaviti gomilu komposta ili komposter. Tamo se od biljnih i životinjskih ostataka u procesima kompostiranja stvara vrijedni kompost. Svakih nekoliko mjeseci treba je preraditi, ne smije se dozvoliti da se isuši i prekomjerna vlaga te posipati slojem vrtne zemlje ili starijim kompostom, dodajući začinsko bilje za ubrzavanje kompostiranja (kopriva, maslačak, stolisnik, poljska preslica). Također možete dodati gotove akceleratore kompostiranja kao što je Active Komposter. Tako ćemo nakon nekoliko mjeseci imati grudastu strukturu ugodnog mirisa, ciljano kompostno tlo , koje se može miješati s raznim smjesama supstrata i koristiti za sadnju.

Kako ubrzati kompostiranje?  6 načina brzog kompostiranja!Kako ubrzati kompostiranje? 6 načina brzog kompostiranja!

Postupak kompostiranja je dugotrajan i obično traje 10 do 12 mjeseci. Zbog toga vrijedi naučiti nekoliko trikova kako ubrzati kompostiranje, zahvaljujući kojem ćemo pripremiti zreli kompost za samo 3-4 mjeseca. Evo 6 najboljih načina za brzi kompost! Više...

U prošlosti se govorilo da morate pričekati nekoliko godina da biste dobili vrijedan kompost, danas možete početi koristiti dobro pripremljeni kompost nakon nekoliko mjeseci . Ponekad se metodom klijanja provjerava je li kompost dovoljno zreo. Sastoji se u tome da pladanj napunjen kompostom, navlaži, brzo posije klijavo sjeme, npr. Grah, lagano ga pritisne na zemlju i posipa kompostom. Ako je nakon 4 dana izrasla većina sjemena, a sadnice su jake i zelene, tlo za kompost prikladno je za uporabu u vrtu .

Mag. Joanna Białowąs