Vrtni mažuran - ljekovita svojstva, sorte, uzgoj

Mažuran ( Origanum majorana ) bio je poznat u antici, a danas je začin na našim stolovima. Međutim, osim okusa, vrijedi cijeniti i ljekovita svojstva mažurana . Mažuran se, kao i mnoga druga mediteranska bilja, može uzgajati i u vrtu i u posudama na balkonu. Savjetujemo vam kako uzgajati mažuran u svom vrtu - od sjetve sjemena do berbe biljnih sirovina.

vrtni mažuran

Biljka mažurana - Herba Majoranae

Fotografija depositphotos.com.com

U Poljskoj se mažuran uzgaja kao jednogodišnja biljka . Mažuran ima razgranate, ravne stabljike, u donjim dijelovima često drvenaste. Dostiže približno 30 cm visine. Listovi mažurana su mali, ovalni, a cvjetovi tamni, bjelkasti, skupljeni u gusto zbijene cvatove. Vrtni mažuran cvjeta u srpnju i kolovozu . Cijela biljka prekrivena je dlačicama, što joj daje srebrnasto bijelu boju i snažnu aromu.

Vrtni mažuran - ljekovita svojstva

Vrtni mažuran ima vrijedna ljekovita svojstva . Biljka mažurana sadrži značajne količine esencijalnog ulja i, između ostalog, u njemu. terpinena, alfa-terpineola, tanina, fenolnih kiselina, flavonoida, triterpenskih kiselina i polisaharida. Eterično ulje sadrži i mineralne soli, uključujući: kalcij, kalij, fosfor, magnezij, željezo, cink i vitamine A, B1, B2, C. Najviše esencijalnog ulja sadrži cvijeće i pupoljci mažurana , nešto manje lišća, dok stabljike i sjemenke sadrže samo njegove tragove.

Biljka mažurana i ulje mažurana , dobivena destilacijom vodenom parom , koristi se u medicini .

Ekstrakti biljaka mažurana djeluju opuštajuće, posebno na bronhije i debelo crijevo, kao i na holeretik, diuretik, anti-proljev, kao i blago diaforetično i sedativno. Koriste se kao blaga pomoć u probavi i asimilaciji hrane te kao bronhodilatator kod bolesti gornjih dišnih putova, uključujući kašalj i astmu.

vrtni mažuran

Vrtni mažuran - Origanum majorana

Fotografija pixabay.com

Ulje mažurana ima antibakterijska, adstringentna i protuupalna svojstva. Koristi se u kupkama, ispiranjima, mastima i linimentima. Biljka mažurana, između ostalog, proizvodi mast koja se preporučuje kod rinitisa, posebno za djecu i dojenčad. Čisto esencijalno ulje izolirano od biljaka često se koristi u industriji parfumerije i sapuna.

Karakterističan okus i miris čine vrtni mažuran prvenstveno korištenim u kuhinji . Teško je zamisliti dobre tripice ili litvanske okruglice bez ovog začina. Zdrobljena biljka mažurana dodaje se mnogim jelima, posebno masnom mesu i jelima od mahunarki. Snažan okus mažurana čini ga dragocjenim začinom u prehrani bez soli. Naročito je dobra zamjena za sol mažurana u mješavini slanih, lišća celera, ljubica i cvjetova mugwort-a.

Bilje umjesto soli.  Koje bilje zamjenjuje kuhinjsku sol?Bilje umjesto soli. Koje bilje zamjenjuje kuhinjsku sol?

Stolna sol, iako poboljšava okus mnogim jelima, prekomjerna konzumacija uzrokuje zdravstvene probleme. Stoga, umjesto soli, preporučujemo začinsko bilje koje će našim jelima ne samo dodati slani okus, već će povoljno utjecati na naše zdravlje. Više...

Mažuran je također vrijedno sijati u vrt kao medonosnu biljku koja će privući pčele, a također i kao biljka koja odbija puževe. Mažuran uzgajan među ostalim biljkama u krevetu obeshrabrit će proždrljive mekušce da posjete ta mjesta.

Ni mravi ne vole okus mažurana. Tako majoran možemo uzgajati kao biljku koja odbija mravlje ili od njega pripremiti ekstrakt koji odbija mravlje. Da biste to učinili, trebate 10 grama sušene biljke mažurana, ulijte 10 litara vode i ostavite na strani 1 dan. Ovako pripremljenim liftom izlijemo mravlje staze i mjesta njihova ulaska u mravinjake. Trebali bi se brzo preseliti negdje drugdje.

Koje bilje možete saditi zajedno?Koje bilje možete saditi zajedno?

Bilje, kao i ostale biljke, imaju različite zahtjeve. Neki vole sjenovita i vlažna mjesta, drugi više vole samo sunce i lagano tlo. Doznajte koje bilje možete zajedno saditi i sastavite savršeni biljni set. Evo nekoliko korisnih savjeta i tablice ljekovitog bilja koje ćete saditi jedno uz drugo! Više...

Uzgajanje mažurana u vrtu

Mažuran zahtijeva sunčan, topao i zaštićen položaj . Uzgoj majorana u vrtu dat će najbolje rezultate na tlu koje je toplo, plodno, dobro drenirano, humusno i bogato kalcijem.

Sjeme mažurana sije se izravno u zemlju krajem travnja . Također možete posijati sjeme za inspekciju u ožujku, a nakon 7 tjedana možete saditi sadnice na polju. Preporučeni razmak uzgoja majernake iznosi 15-20 cm u redu i 30-40 cm između redova.

Kada uzgajate mažuran u vrtu, važno je redovito uklanjati korov, jer je mažuran posebno osjetljiv na svoju blizinu i korovi ga vrlo lako guše. Vrijedno je prisjetiti se zalijevanja i gnojidbe gnojivima prirodnog podrijetla, npr. Kompostom (ovo se pomiješa sa zemljom na cvjetnici prije sjetve ili sadnje sadnica mažurana). Biohumus, koji biljke možete zalijevati nakon razrjeđivanja vodom, također dobro djeluje.

Kada uzgajate mažuran u vrtu, možete ga posaditi na biljnu gredicu s vrstama poput: vrtne čubre, komorača, kadulje ili listova peršina. Pored sličnih zahtjeva, ove će biljke zajedno stvoriti zanimljiv biljni sastav.

Berba i sušenje biljke mažurana

Biljku mažurana obično beremo dva puta , prvi put na početku cvatnje (početkom srpnja), odsiječući cijelu biljku 5-10 cm visoko od tla, tako da ostane nekoliko čvorova iz kojih će niknuti novi izbojci. Druga berba vrši se u rujnu ili početkom listopada.

vrtni mažuran

Vrtni mažuran - svježa grančica i sušena

Fotografija depositphotos.com

Majoran sušite u hladu , na prozračenom mjestu, na temperaturi koja ne prelazi 35 ° C. Mažuran se može sušiti vezivanjem u snopove i vješanjem na igle za pletenje. Nakon sušenja, biljku čuvajte u tijesnoj staklenoj posudi, a lišće ogulite neposredno prije upotrebe.

Vrtni mažuran - sorte

Vrtni mažuran nešto je niži i puno je nježniji od svog divljeg oblika. Ova biljka se odlikuje velikim brojem oblika i ekotipova. I tako se može pojaviti kao jednogodišnja, dvogodišnja i višegodišnja biljka. Međutim, u našem podneblju nije dovoljno otporan na mraz, zbog čega se obično uzgajaju jednogodišnji oblici mažurana .

Među europskim sortama vrtnog mažurana postoje dvije osnovne:

  • Francuski (mažuran od lišća) , kojeg odlikuju brojni izbojci i gusto lišće, intenzivna zelena boja i duga sezona rasta
  • Njemački (cvjetni mažuran) , s većim brojem cvjetova i manje izbojaka, te gustom, grmovitom dlakom koja biljci daje zelenkasto-sivu boju.

Najviše preporučena sorta mažurana za uzgoj u našem podneblju je poljski mažuran 'Miraż', uzgojen od strane Instituta za biljke i lijekove u Poznanju. Međutim, u praksi se sjemenke mažurana obično prodaju jednostavno pod nazivom mažuran, bez naziva sorte.

Mag. Joanna Białowąs

Pripremljeno na temelju: Dobrakowska-Kopecka Z., Povrće i bilje iz mog vrta , Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, str. 167; Lewkowicz-Mosiej T., Leksikon ljekovitih biljaka , Izdavačka kuća Świat Książki, str. 156; D. Nowak, Uzgajamo biljne biljke , Savjetodavni poljoprivredni centar u Brwninówu, podružnica u Poznanju, Poznań 2016, str. 20-21.