Prirodne boje za uskršnja jaja

Za vrijeme Uskrsa jaje, simbol novog života, najvažnija je hrana za blagdane. Jaja odnesena u crkvu na blagoslov unaprijed se ukrašavaju i boje u raznim bojama. Kad bojate uskrsna jaja , vrijedi paziti da ukrašena jaja budu i ukusna i zdrava. Zato je vrijedno odabrati prirodna bojila za uskršnja jaja . Evo najboljih prirodnih načina bojanja uskršnjih jaja!

Uskršnja palma

Prirodne boje za uskršnja jaja

Uskrs je jedan od najvažnijih blagdana za kršćane. Zato svake godine toliko pažnje posvećujemo pripremama za ove praznike. Kuće ukrašavamo simbolima vezanima uz Kristovo uskrsnuće. Za Cvjetnicu pripremamo uskršnje palme, planiramo božićna jela i skupljamo sve sastojke potrebne za pripremu košarice s uskršnjim kolačem. Među svim tim simbolima nalazi se jaje, simbol života. Uskršnja jaja lijepo su ukrašena kako bi još više naglasila njihovu jedinstvenu simboliku. Zapravo je jaje najvažnije božićno jelo, pa je toliko važno brinuti se o njegovom ne samo lijepom već i zdravom izgledu.

Svake godine dostupne su nove boje za bojanje jaja , ali one su umjetne i prilično nisu organske. Stoga je za uskršnja jaja bolje odabrati prirodne boje . To nije samo ekološki način bojanja jaja, već nam omogućuje i povratak tradicionalnim načinima bojanja, a na uskrsnu tradiciju izuzetno je važna.

Klasičan način bojanja prirodnih uskršnjih jajapostoji boja jaja u žutom i crvenom luku. Međutim, postoji mnogo više mogućnosti. Ako želite bijelu ljusku, kuhano jaje samo umočite u vodu s octom i ostavite kratko. Ako želite ružičastu boju - upotrijebite sok od cikle, malo razrijeđen vodom. Što više vode, to će biti svjetlije ružičaste boje. S druge strane, ako jaje ostavimo u nerazrijeđenom soku od cikle, ljuska će biti crvena. Ako netko želi dobiti žutu boju uskršnjih jaja, preporučujem upotrebu curryja, kurkume, kamilice, lišća breze i johe ili kore mladog stabla jabuke. Narančasta boja dobiva se namakanjem uskrsnih jaja u soku od mrkve s nekoliko kapi octa. Svijetlozelenu boju dobivamo namakanjem jaja u vodi sa špinatom.

Ako želite da naše prirodne boje za uskršnja jaja budu postojanije i razgovijetnije, bojama uvijek možete dodati nekoliko kapi octa. Konačno, kad su obojena jaja suha, mogu se i lagano podmazati korom slanine ili polirati krpom i malo maslaca. Zahvaljujući tome, lijepo će sjati, na primjer, pored potočarke. Što se tiče sprečavanja pucanja jaja tijekom kuhanja, dobro ih je neko vrijeme potopiti u slanu vodu prije nego što ih stavite u lonac.

Zapamtite da je prirodno bojanje uskršnjih jaja prije svega dobra zabava koja bi nas trebala usrećiti i zadovoljiti korištenjem prirodnih metoda. Ponekad vrijedi i malo eksperimentirati i osmisliti vlastiti način bojanja uskršnjih jaja, koji će vam omogućiti postizanje novog, originalnog učinka. Sretno!

Katarzyna Matuszak