Ruža od lišća ruže

Uvijanje lišća ruže prilično je čest simptom. Može biti uzrokovan napadom štetnika i gljivičnom bolešću. Samo ispravno prepoznavanje simptoma praćeno uvijanjem lišća ruže omogućit će vam odabir ispravnog načina rješavanja ovog problema. Pogledajte zašto se lišće ruže uvija i kako pomoći bolesnom grmlju. Evo 3 najčešća uzroka uvijanja lišća ruže !

Ruža od lišća ruže

Uvojak lišća ruže: (1) ružičasti orah, (2) proizvođač cigara, (3) pepelnica

1. Uvijanje lišća ruže duž glavne žile

Izvijanje lišća ruže duž glavne žile može uzrokovati štetnika - nimfu ruže ( Blennocampa phyllocolpa ). U razdoblju od svibnja do lipnja, odrasle ženke ove Hymenoptere polažu svoja jajašca na donju stranu ružinih listova, a zatim probijaju tkivo u blizini središnje vene, zbog čega se rubovi listića uvijaju prema unutra u karakterističan kolut . U tako presavijenom lišću, od lipnja do srpnja, pa i kolovoza, iz jaja se izlegu ličinke. Ličinke su bjelkaste, zatim zelenkaste i mogu doseći do 1 cm duljine. Oštećeni listovi mogu požutjeti i prerano pasti, ali to nije uvijek slučaj.

Od svibnja do lipnja insekticidi se mogu koristiti protiv odraslih nimfi ruže. Prskanje se izvodi s pripravcima kao što su: Karate Zeon 050 CS ili Decis 2.5 EC. Kasnije prskanje nije vrlo učinkovito, jer su ličinke koje se hrane u valjanom lišću ruže skrivene, a insekticidi do njih ne dolaze. Stoga je osnovna metoda borbe protiv nimula ruže uklanjanje uvijenih listova zajedno s ličinkama koje se u njima hrane (rezano lišće najbolje je spaliti).

2. Uvijanje lišća ruže u "cigare"

Uvijanje lišća ruže u "cigare" uzrokuje štetnika cigareta ( Byctiscus betulae ). Iako je poznatiji kao štetnik johe, breze, graba, bukve, jabuke, topole, kruške, lijeske i gloga, također ne prezire ruže. Kao rezultat hranjenja ove bube lišćem ruža u proljeće, mogu se uočiti rane u obliku isprekidanih lukova, što pridonosi uvijanju lišća u labave „cigare“ ili „uvijanja“. Nakon izrade "cigara", ženka u njih polaže jaja. Ličinke koje se izležu jedu list.

Suzbijanje proizvođača cigara na ružama sastoji se, prije svega, u uklanjanju uvijenih listova koji sadrže jaja ili ličinke štetnika . Prskanje ruža obično nije potrebno, jer štetnika nema u tim grmovima.

3. Rubovi ružinih listova uvijaju se i crveno se mijenjaju

Deformaciju i uvijanje rubova listova ruže prema dolje ili prema gore može uzrokovati gljivična bolest - pepelnica ( Sphaerotheca pannosa var. Rosae ). Kao rezultat zaraze plijesni u proljeće, bijela brašnasta micelijska prevlaka pojavljuje se na najmlađim listovima, pupoljcima i izbojcima ruža. S vremenom može potamniti i postati sivo. Listovi ruža najteže pogađaju , rubovi im se uvijaju prema dolje ili prema gore i poprimaju crvenu boju .

Dijelove biljke zaražene pepelnicom najbolje je izrezati i spaliti, a cijeli grm treba preventivno poprskati Biosept Active-om koji potiče biljnu otpornost na bolesti. U slučaju ozbiljne zaraze, prskanje fungicidima poput: Stopoper AE ili Topsin M 500 SC pomoći će u borbi protiv pepelnice.

U našoj trgovini možete naručiti proizvode za zaštitu korisne u borbi protiv bolesti i štetnika ruža . Jamčimo visokokvalitetne proizvode, nisku cijenu i brzu dostavu. Da biste vidjeli dostupne proizvode za njegu ruža , kliknite gumb ispod.