Drveni vrtni namještaj

Drveni vrtni namještaj može se naći u većini vrtova. Obično izgledaju dobro i stapaju se s okolnim biljkama, ali također mogu brzo izgubiti šarm i ostariti. Pogledajte kako zaštititi drveni vrtni namještaj, kako ga koristiti kako se ne bi oštetio i koje vrste drveta se koriste za izradu najtrajnijeg i najljepšeg drvenog vrtnog namještaja.

drveni vrtni namještaj - klupa

Drveni vrtni namještaj koristan je kada se želite odmoriti neko vrijeme

Drveni vrtni namještaj - prednosti i nedostaci

Drveni vrtni namještaj dobar je izbor za većinu vrtova. Drvo je materijal prirodnog podrijetla pa se dobro slaže s vrtnim zelenilom. Dobro se uklapa s drugim drvenim elementima male vrtne arhitekture, poput ograda, pergola ili sjenica.

Drveni namještaj neće uvrijediti postavljen izravno na travnjak, ali također će dobro izgledati i na očvrslim površinama, izrađenim od ploča ili kamena. Stoga su prikladni i za terasu ili popločani dio. Kada biramo drveni namještaj za kut za sjedenje u vrtu, ne moramo se brinuti da će naš vrt izgubiti estetiku.

Unatoč činjenici da je drveni vrtni namještaj toliko svestran, neće uvijek biti najbolji izbor. Pogotovo kada prevladavaju praktična razmatranja. Drvo je prilično osjetljivo na vremenske uvjete i zahtijeva redovitu njegu. Čvrst drveni vrtni namještaj također je relativno težak. Ako se stolice i stol često moraju premještati, presavijati i skrivati, lagani plastični ili aluminijski namještaj možda će bolje funkcionirati, iako sigurno neće biti tako moderan kao drveni namještaj.

Drveni vrtni namještaj savršeno odgovara seoskim i prirodnim vrtovima. Međutim, ako vrt uredimo u romantičnom stilu, vrijedi razmisliti o kupnji namještaja od lijevanog željeza. S druge strane, aluminijski ili plastični namještaj možda više odgovara modernim i minimalističkim vrtovima (npr. Modernim terasama i terasama).

Kako kupiti drveni vrtni namještaj

Glavno pitanje je vrsta drveta od kojeg se izrađuje drveni vrtni namještaj . Namještaj izrađen od egzotičnog drveta, iz tropskih šuma, poput tikovine, bangkiraija, merbaua ili eukaliptusa, smatra se najtrajnijim. Takav drveni vrtni namještaj može trajati i do 25 godina, a ako se pravilno brine o njemu - i duže. Tikovina je posebno cijenjena. Što se tiče tehničkih parametara, to je najbolja vrsta drva za proizvodnju vrtnog namještaja, izuzetno otporna na biološku razgradnju zbog vrlo velike gustoće i velikog sadržaja ulja. Drveni vrtni namještaj od domaćeg drveta - bora, smreke, hrasta, bukve, breze, johe ili robinije - mnogo je manje izdržljiv. Obično traju pola vremena i zahtijevaju više njege.

drveni vrtni namještaj

Drveni vrtni namještaj

Kako osigurati drveni vrtni namještaj

Drugo je pitanje kako zaštititi drveni vrtni namještaj od vremenskih uvjeta. Uključuju ulja, impregnacije i lakove.

Namakanje drva uljem znači da voda ne upija duboko u drvo, već teče preko njegove površine. To sprječava učinak patiniranja gornjeg sloja drva. Neka drvena ulja sadrže i fungicide. Nakon podmazivanja prirodna boja drveta postaje malo intenzivnija. U većini slučajeva, unatoč činjenici da je drvo podmazao proizvođač, vrijedi ponoviti ovaj postupak prije upotrebe namještaja u vrtu, a zatim ga izvoditi svake godine.

Drvo se također može impregnirati protiv natapanja vodom. Sredstva za zaštitu drva također štite od algi, lišajeva, gljivica i insekata. Neimpregnirani namještaj možemo kupiti i sami ga impregnirati. Međutim, najbolje je odabrati drveni vrtni namještaj koji je proizvođač impregnirao pritiskom, jer tada impregnacija bolje prodire u drvo. Bez obzira jesmo li kupili namještaj impregniran od proizvođača ili smo ga sami impregnirali, ovaj postupak vrijedi ponoviti svake godine. Prvenstveno drveni vrtni namještaj od domaćeg drveta zahtijeva impregnaciju. U slučaju namještaja od egzotičnog drveta, podmazivanje je dovoljno.

Drveni vrtni namještaj također se može lakirati. To je dodatna zaštita koja se nanosi nakon impregnacije. Premaz lakom čini površinu namještaja glatkijom i ovisno o vrsti laka sjajnom ili mat. Lak može biti proziran ili nijansiran. Kad odabirete lakirani namještaj, imajte na umu da se nakon nekoliko godina lak počinje ljuštiti i ne izgleda dobro. Zatim (što je prilično mukotrpno) morate ukloniti stari sloj laka i nanijeti novi. Stoga, prilikom odlučivanja o lakiranom namještaju, provjerite je li lak dobro postavljen, je li to kvalitetan lak, provjerimo koliko godina proizvođač namještaja daje jamstvo za lak.

U drvenom vrtnom namještaju obično postoje metalne veze između elemenata, šarki, vijaka itd. Ti elementi mogu nagrizati. Pa provjerimo kako su ti elementi osigurani, po mogućnosti od kaljenog čelika. Ako kupujemo namještaj za samostalnu montažu, trebali bismo provjeriti nedostaju li spojni elementi i vijci.

drveni vrtni namještaj - ljuljačka

Drveni vrtni namještaj - ljuljačka

Drveni vrtni namještaj iz provjerenog izvora

Naravno, da bismo kupili visokokvalitetni drveni vrtni namještaj, ne moramo biti stručnjaci za vrste drva. Postoje razni standardi, certifikati i oznake koji će nam pomoći da prepoznamo dobru kvalitetu. Provjerimo i koliko godina jamstva imamo na drvo. Proizvođači visokokvalitetnog vrtnog namještaja daju jamstvo dugi niz godina.

U ovom bih trenutku spomenuo FSC certifikat. Prije pisanja ovog teksta, u nekoliko sam izvora pronašao netočne podatke da FSC certifikat informira o kvaliteti drveta od kojeg je izrađen namještaj. To je navedeno u članku u jednom od posebnih izdanja časopisa Nice Dom posvećenog vrtlarstvu (posebno izdanje "Lijepi vrt" 1/2007). Ovu su informaciju očito pokupili autori nekoliko web stranica i blogova koji se bave temom vrtnog namještaja. U međuvremenu, FSC (Vijeće za upravljanje šumama, a u poljskoj verziji - Vijeće za dobro upravljanje šumama) međunarodna je organizacija čiji je cilj " podržati inicijative koje sprečavaju degradaciju i eksploataciju šuma, pridonoseći racionalnom upravljanju šumskim resursima.„Kada kupujemo namještaj s certifikatom FSC, možemo biti sigurni da je drvo za namještaj poticalo iz„ pravnog izvora, gdje je upravljanje resursima racionalno i svjesno, umanjujući negativan utjecaj na okoliš . “Stoga je vrijedno odabrati namještaj s ovim certifikatom, ali ne zbog kvalitete proizvoda, već zbog brige o našem okolišu.

Toliko o kvaliteti drva i ostalih elemenata. Naravno, prije kupnje provjerimo i je li drveni vrtni namještaj dobro profiliran, udoban, stabilan, estetski dovršen, mogu li se jastuci i ostali dodaci s njima uskladiti, mogu li se lako preklopiti i jesu li dovoljno lagani da ih možemo, na primjer, sakriti. za zimu.

Gotove drvene ljetnikovce za samostalnu montažu

Vrijednosti korisnosti naših parcela mogu biti poboljšane drvenim ljetnikovcima koji pružaju sklonište i smještaj. Pogledajte zašto vrijedi imati ljetnikovac, što treba uzeti u obzir pri odabiru kuće za parcelu i kako rade gotovi drveni ljetnikovci za samostalnu montažu. Više...

Vrtne ležaljke. Drveni ili polirattan?

Vrtne ležaljke, iako su ih mnogi podcijenili, jedan su od najvažnijih komada namještaja u vrtu. Omogućuju nam potpuno opuštanje i uživanje u blaženom odmoru na njedrima prirode. Ležeći udobno, na njima možete pročitati knjigu, zaspati u sjeni drveća ili preplanuti. Međutim, lako je pronaći ležaljku koja će vam biti neugodno, a uzrokuje bolove u leđima, a koji će brzo postati ružna smeća koja pretrpava naš vrt. Ako želite izbjeći takvu nesreću, svakako pročitajte ovaj članak! Više...

Kako očistiti i održavati drveni vrtni namještaj

Prije nego što razgovaramo o osnovnim metodama čišćenja i održavanja drvenog vrtnog namještaja, vrijedi napomenuti da način čišćenja i održavanja drvenog vrtnog namještaja ovisi o vrsti drva i načinu na koji ga je proizvođač zaštitio. Stoga bismo se trebali sjetiti što prije naučiti o načinima održavanja namještaja koji odaberemo i slijediti preporuke proizvođača. Dolje predstavljeni podaci trebali bi se tretirati samo kao indikativni ili kao dodatak često lakonskim informacijama dobivenim od trgovca namještajem.

Kako održavati tek kupljeni drveni vrtni namještaj?

Kad donesemo svoj novo kupljeni namještaj, oduševljeni smo i želimo ga odmah sastaviti i vidjeti kako će izgledati ... Ali budite oprezni - žurba se ne preporučuje!

Zapamtite da ovisno o vlažnosti u okolišu drvo može upiti vlagu ili se odreći svog viška. To, pak, utječe na stvaranje različitih vrsta napetosti između elemenata. Zbog toga bi elemente namještaja donijete iz trgovine, prije nego što ih počnemo sastavljati, trebalo "aklimatizirati" u uvjetima (vlaga i temperatura) u kojima će se koristiti. Zahvaljujući tome, izbjeći ćemo izobličenja i pukotine u novoinstaliranom namještaju.

Obično je korisno izvoditi i zaštitne tretmane koji će produžiti trajnost našeg novog namještaja. Dolje spomenute tretmane treba izvesti prije sastavljanja namještaja, jer tada svi elementi namještaja mogu biti prekriveni zaštitnim tvarima.

održavanje drvenog vrtnog namještaja

Briga za drveni vrtni namještaj

Kako podmazati drveni vrtni namještaj?

U slučaju drvenog vrtnog namještaja od egzotičnog drveta, mora se podmazati. Za podmazivanje nije potreban namještaj od tikovine, jer prirodno sadrži puno uljnih tvari. Međutim, s vremenom namještaj od tikovine može postati bjelkast. Podmazivanje novog namještaja može spriječiti ovo cvjetanje. Dakle, ako očekujemo da će nas takav bjelkasti nanos poremetiti, vrijedi podmazati novi namještaj od tikovine iz estetskih razloga. Ali imajte na umu - ako barem jednom odlučimo podmazati namještaj od tikovine, ovaj će se postupak morati redovito izvoditi, kao u slučaju namještaja od drugih vrsta drveta. Sljedeće podmazivanje treba izvesti najmanje dva puta u sezoni. Prije svega, prije korištenja namještaja u proljeće i prije odlaganja na zimu.Uz to, vrijedi to ponoviti - usred sezone.

Za podmazivanje morate odabrati ulje namijenjeno određenoj vrsti drveta. Nanesite ulje na suho, očišćeno drvo mekom četkom duž zrna. Da biste postigli najbolju trajnost drva, nanesite ulje nekoliko puta s pauzama od oko pola sata, bez čekanja da se prethodni dio osuši. Ponavljajte postupak dok drvo ne postane homogeno zasićeno. Nakon otprilike 30 minuta od zadnjeg trljanja, obrišite višak ulja. Ali pazite - ova uputa za podmazivanje nije univerzalna. Uvijek provjerite opis na pakiranju proizvoda i slijedite upute proizvođača ulja jer se preporuke mogu razlikovati.

Kako impregnirati drveni vrtni namještaj?

U slučaju domaćeg drveta, na pr. hrast, bor i smreka, također je potrebno impregnirati. Čak i ako je proizvođač namještaja drvo već impregnirao, vrijedi sami primijeniti dodatni sloj impregnacije. Preporuča se nanošenje impregnacije četkom najmanje dva puta. Nakon nanošenja impregnacije možemo izvršiti podmazivanje. Podmazivanje izvodimo na isti način kao u slučaju egzotičnog drveta.

Naravno, ne impregniramo i ne podmazujemo kada kupujemo lakirani namještaj. Drvo takvog namještaja pravilno je pripremljeno prije lakiranja, a sloj laka učinkovito ga štiti sve dok lak ne počne oštećivati, cijepati ili ljuštiti.

Kako očistiti drveni vrtni namještaj?

Naravno, drveni vrtni namještaj također se mora očistiti. Vrijedno ga je očistiti najmanje dva puta u sezoni, a nakon čišćenja izvodimo podmazivanje. U proljeće, nakon zimskog skladištenja, drveni vrtni namještaj pere se sodom bikarbonom, sivim sapunom ili posebnim sredstvima za čišćenje drvenog namještaja.

Ponekad se na namještaju mogu pojaviti tamne, čak i crne mrlje. Ovo je dokaz napada plijesni i gljivica. Ako standardni način čišćenja drvenog vrtnog namještaja ne pomaže, morate pripremiti prilično jaku otopinu klora, oprati njome zahvaćena područja, a zatim temeljito isprati vodom.

Ako ni postupak kloriranja ne pomogne, ostaje uporaba brusnog papira. Pogođena područja treba brusiti do drva zdravog izgleda. Nakon ovih tretmana moramo izvršiti podmazivanje kose.

Tu je i nešto manje opasno cvjetanje bijelog suhog brašna, obično na najdebljim komadima drveta. Takav prepad već se može primijetiti na novom namještaju, a njegov izgled često je povezan s prijevozom namještaja u Europu. Brze promjene temperature i velika vlažnost zraka idealni su uvjeti za razvoj cvatnje brašna. Može se lako ukloniti krpom ili četkom.

Drvo je prirodni proizvod koji neprestano djeluje. Drveni namještaj reagira na promjenjive vremenske uvjete. Stoga se u njima mogu pojaviti pukotine i zakrivljenosti koje se pojavljuju zbog prisutnosti napetosti u drvu, zato ne zaboravite redovito zategnuti vijke.

Kako spremati drveni vrtni namještaj preko zime?

Na kraju sezone odaberite prikladno mjesto za čuvanje vrtnog namještaja za zimu. Drveni vrtni namještaj ne smije se čuvati na vrlo suhom i toplom mjestu jer se može previše isušiti. Stoga bi mjesto trebalo biti hladno, ali zaštićeno od mraza i viška vlage. Garaža ili šupa bit će idealni, pružajući zaštitu od kiše, ali istovremeno omogućujući cirkulaciju zraka. Drveni namještaj nikada ne smije biti prekriven folijom ili sličnim materijalom, jer to može uzrokovati rast plijesni ili gljivica. Ako želite pokriti namještaj, upotrijebite prozračni materijal ispod kojeg će vlaga ispariti.

Pravilno njegovani drveni vrtni namještaj uživat će u nama dugi niz godina.