Krytoryjek joha - kako se boriti

Stablo johe Krytoryjek opasan je štetnik vrba, a također napada breze i johe. Njegove ličinke presijecaju hodnike unutar debla, zbog čega se lomi i umire. Pogledajte kako prepoznati ovog štetnika, kada je najlakše promatrati njegove simptome hranjenja, usporedite fotografije kritičara sa simptomima vidljivim na vašim biljkama i naučite kako se boriti protiv kritičara johe nakon što ga primijetite u svom vrtu.

cissus rombolistny

Stablo johe Krytoryjek - rupa izbušena u deblu i piljevinu koju je ličinka izbacila.

Fotografija Objavio naš čitatelj gospodin Jerzy.

Hvala vam što ste podijelili fotografiju

Stablo johe Krytoryjek - životni ciklus, štetnost

Buba johe ( Cryptorhynchus lapathi ), koja se naziva i crna joha, buba je tamnog tijela (crna ili smeđa) s trećinom stražnjih pokrivača bijele boje. Prilično je opasan i čest štetnik na vrbama razmnožen cijepljenjem. Od srpnja do listopada ženke kornjaša polažu jaja u jame izgrižene ispod kore. Ličinke se iz njih izlegu i na tim mjestima hiberniraju do sljedećeg proljeća. Ličinke oštećuju biljke kopajući hodnike unutar debla. Oštećeni izbojci postaju lomljivi, a vrhovi im presušuju.

Od kraja svibnja mogu se promatrati vrećice od piljevine i izlučevina koje izlučuju ličinke Criticusa. Ovo je nesumnjivo najizrazitiji i lako prepoznatljiv simptom hranjenja ovog štetnika .

U lipnju ličinke sazrijevaju i okakaju se na kraju šupljih hodnika. Odrasli kornjaši pojavljuju se u srpnju, iako se neki od njih pojavljuju tek idućeg proljeća. Zato se odrasli primjerci Criticusa mogu promatrati tijekom većeg dijela vegetacije - od svibnja do listopada.

cissus rombolistny

Stablo johe Krytoryjek - ličinka skrivena ispod kore.

Fotografija Objavio naš čitatelj gospodin Jerzy.

Hvala vam što ste podijelili fotografiju

Kako se boriti protiv kritičara drveha johe

Da biste izbjegli pojavu ovog štetnika, trebali biste pažljivo pregledati biljke prije kupnje. Provjeravamo jesu li vidljiva oštećenja na kori, vrećama piljevine i izmetima ličinki. Kemijska kontrola stabla johe temelji se na prskanju drveća i grmlja kontaktnim sustavom. Prskanje treba obaviti čim se na biljkama primijete kornjaši (što se najčešće događa u srpnju, kada se prve ličinke okakaju, a odrasli kornjaši počnu izlijetati) kako bi ih kontrolirali prije nego što polože jajašce ispod kore drveća.

cissus rombolistny

Stablo johe Krytoryjek - odrasla osoba (1), hodnici izbušeni ličinkama (2),

ličinka (3) i kukuljica (4-5).

Slika Objavljena kao javno vlasništvo. Izvor: Wikimedia Commons.

Donedavno smo za borbu protiv joha koristili Provado Plus AE i Fastac 100 EC. Trenutno, međutim, više nisu dostupni.

U ovoj situaciji ostaje posegnuti za drugim mjerama za borbu protiv kornjaša na ukrasnim biljkama, poput karate zlata.

Prskanje treba ponoviti. Jako oštećene biljke nije moguće spasiti. Treba ih iskopati i spaliti.

Sredstva za suzbijanje kornjaša na ukrasnim biljkama možete naručiti u našoj trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu proizvoda, niske cijene i brzu dostavu. Za prikaz ponude kliknite donji gumb.