Propusno lišće ruže. Otkud rupe u lišću ruže?

Curenje lišća ruže čest je simptom. Mogu nastati napadom raznih štetnika. Takvi grmovi vrlo brzo gube dekorativnu vrijednost. Ispravna i brza identifikacija štetnika koji probijaju lišće ruža omogućit će vam odabir pravih mjera za borbu protiv njih. Vrijedno je znati da rupe na lišću ruže također mogu biti posljedica ... bolesti! Pogledajte odakle dolaze rupe u lišću ruže i što učiniti kada ih uočite.

lišće šuplje ruže

Propusno lišće ruže

Ličinke himenoptera

Najčešći štetnici koji grizu rupe u lišću ruže su ličinke Hymenoptera, koji su mali insekti nalik na muhe. Jedna od njih je sluz ruže ( Caliroa aethiops ). Njegove ličinke oštećuju grmlje ruža, izgrizaju rupe između lisnih žila i posljedično dovode do njihovih tzv. skeletonizacija. Na lišću ruže mogu biti vidljive ličinke sluznice. Žuto su zelene boje, duge oko 10 mm i prekrivene tamnom sluzi.

Još jedna osa koja napada grmlje ruža je obnażacz różówka ( Arge rosae ). Njegove ličinke grizu kroz sinusne rupe u lišću ruže, počevši od ruba lisne pločice i završavajući glavnim živcem, tvoreći tzv. golubovi . Ličinke su plavkasto zelene boje s crnim mrljama oko bradavica i približno 20 mm duljine. Tijekom hranjenja trbuh im je sklupčan ili podignut prema gore.

ličinke pupoljaka ruže

Ličinke pupoljaka ruže

Fotografija © Rafał Okułowicz

Još jedan uobičajeni štetnik ruže, koji izgriza rupe na lišću, je ružino drvo ( Allantus cinctus ). Mlade ličinke ovog himena osa hrane se donjom stranom lišća ruže, stružući s njih kožu i mrvicu. Gornja strana lista ostaje netaknuta, stvarajući karakteristične "prozore". Starije ličinke pak grizu nepravilne, duguljaste rupe između žila lišća ruže . Ličinke ružinog drveta duge su 10-15 mm. Leđna im je strana tamnozelena s nježno bijelim bradavicama, a trbušna strana - sivozelena s baršunastom, plavkastom prevlakom. Glava ličinke je svijetlosmeđa. U nuždi, ličinke se uvijaju u karakterističnu puževu spiralu.

rupe u lišću ruža koje su izgrizle ličinke ružinog drveta

Rupe u lišću ruža koje su izgrizle ličinke ružinog drveta

Fotografija Slimguy, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Ličinke Hymenoptera suzbijaju se relativno lako. Pojavljuju se na istim grmovima ruža svake godine, dok odrasle jedinke i ličinke hiberniraju u otpalom lišću ili u tlu u blizini grma. U borbi protiv ovih štetnika ponekad je dovoljno presaditi grm na drugo mjesto. Nakon uočavanja štetnika, lišće i izbojke zajedno s hranjenim ličinkama treba ukloniti i uništiti . U malom broju ličinke Hymenoptera ne čine veliku štetu ružama, a mnoge od njih pojedu ptice koje posjećuju vrt. U slučaju velikog broja štetnika može se koristiti prskanje insekticidima. Na pojedinačnim grmovima dovoljan je gotovi karate sprej, a u slučaju velikog broja grmlja koje treba prskati, vrijedi posegnuti za koncentratom Karate Gold.

Zelene gusjenice na ružamaZelene gusjenice na ružama. Što je to i kako se boriti protiv njega?

Zelene gusjenice koje se hrane ružama mogu izgrizati rupe na lišću ili uzrokovati njihovo deformiranje. Ako ne suzbijemo ove štetnike ruža, oni u tren oka mogu lišiti lišće grmlja, što smanjuje dekorativnu vrijednost ruža i slabi njihov rast. Pa kako se nositi s tim štetnicima ružinog grma? Više...

Gusjenice leptira

Osim ličinki hitonopca , gusjenice nekih moljaca , poput Orgyia antiqua, također mogu ugristi rupe u lišću ruže . Gusjenice ovog leptira među najljepšima su u Poljskoj. Duge su oko 25 mm, crne i sive s crvenim bradavicama, četkama crne dlake na prednjoj strani tijela i četiri četke dlaka na stražnjoj strani - žute za buduće muškarce ili smeđe za buduće ženke. Gusjenice krtica izgrizaju velike, nepravilne, opsežne rupe u lišću ruže . Uz brojne pojave gusjenica, čak može dovesti i do jedača crnaca, ali to su rijetki slučajevi.

rupe u lišću ruža izgriza ličinka zajedničkog svjetionika

Rupe u lišću ruža izgriza ličinka zajedničkog svjetionika

Fotografija © Agnieszka Lach

Učinkovit način borbe protiv ovog štetnika je sakupljanje gusjenica i uništavanje jaja leptira koja se nalaze na izbojcima ruža . Suzbijanje ličinki nevusa potrebno je samo kada su brojne. Zatim grmlje ruža treba poprskati insekticidom, npr. Prethodno spomenutim karate sprejom ili karate zlatom.

Bube

Bube su drugi štetnici koji izgrizaju rupe u lišću ruže . Jedna od najčešćih na ružama je Phyllopertha horticola . To je mali kornjaš (dug 10–12 mm) sličan svibanjskom kornjašu. Karakteristične je boje. Ima kestenjastosmeđi pokrov krila i zelenoplavu glavu. Cijelo tijelo insekta prekriveno je dlačicama. Odrasli kornjaši grizu velike, nepravilne rupe između žila na lišću ruže i na cvjetnim laticama. Kad su u velikom broju, potpuno jedu lišće. Jako oštećene biljke ponekad umiru.

rupe u lišću ruže grizu srebrne ribice

Srebrna ribica je kornjaš koji grize rupe na lišću ruže

Fotografija Francisco Welter-Schultes, CC0, Wikimedia Commons

Još jedna zlatica koja se hrani lišćem ruže je srebrna ribica ( Phyllobius argentatus ). Doseže oko 4-5,5 mm duljine. Ima blijedozeleno tijelo prekriveno sjajnim zlatnozelenim ljuskama. Ova buba izgriza uske, duboke, nepravilne rupe na rubnom dijelu lisne pločice.

Borba s kornjašima potrebna je samo kada šteta koju oni nanose prijete grmovima ruža. U tu svrhu možete raspršiti Mospilan 20 SP (4 g sredstva u 10 l vode). Pojedinačne kornjaše treba uhvatiti i ukloniti iz vrta. Također je važno boriti se protiv ličinki kornjaša koji žive u tlu, a koje mogu oštetiti korijenje grmlja ruža.

Ruža antraknoza

Procuri lišće ruže može biti i rezultat preuzimanja biljke gljivičnom bolešću - antraknozom. Zatim se na gornjoj strani lišća ruže pojavljuju kružne, u početku crvene, a zatim tamno smeđe mrlje promjera 5 mm. Karakteristična nadutost razvija se na donjoj strani lišća gdje se nalaze mrlje. Kako bolest napreduje, središte mrlja se suši, a tkiva se raspadaju, stvarajući rupe na lišću . Oko mjesta, lišće postaje žuto. U posljednjoj fazi bolesti lišće masovno otpada.

rupe u lišću ruže kao posljedica gljivične bolesti

Curenje lišća ruže od gljivične bolesti

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Inficirane izbojke i lišće treba kontinuirano uklanjati . Također grabljamo lišće koje je palo ispod biljke. Antraknoza ruže bori se s Dithane NeoTec 75 WG u dozi od 2 g u 1 litri vode. Prskanje vodenom otopinom Dithane NeoTec 75 WG izvodi se svakih 14 dana (najviše 4 puta u sezoni).

Spomenute pripravke za zaštitu ruža od štetnika i bolesti možete naručiti u našoj trgovini. Jamčimo visoku kvalitetu usluge, niske cijene i brzu dostavu. Da biste pogledali niz dostupnih zaštitnih mjera, kliknite donji gumb.

Mag. Agnieszka Lach