Kora bora

Borova kora je materijal za malčiranje koji se obično koristi u vrtovima. Karakterizira ga estetski izgled i korisne vrijednosti. Dolazi u dvije vrste - kao sirova kora, mljevena kora i kompostirana kora. Evo što trebate znati o borovoj kori kako biste koristili svom vrtu i kako posipati koru po biljkama.

kora

Kora bora jedan je od najpopularnijih materijala za malčiranje tla pod biljkama

Malčiranje pokriva površinu tla između biljaka slojem organskog ili anorganskog materijala. Pri malčiranju vrlo je važno koristiti materijal u pravo vrijeme i u pravoj količini. Malčiranje vašeg vrtnog tla ima brojne prednosti, poput sprečavanja rasta korova, smanjenja isparavanja vode iz tla i pružanja estetske privlačnosti. Jedan od materijala koji se najčešće koristi za malčiranje je kora bora.

Ovaj organski materijal nastaje kao otpad tijekom prerade drva. Kora bora toliko se često koristi u vrtovima da je postala sinonim za vrtnu koru. Nije ni čudo, ovaj materijal ima izvrsne hranjive i izolacijske vrijednosti, a borova kora se najduže razgrađuje među svim vrstama vrtne kore. Obično se borova kora prelije preko prethodno razmotanog crnog agrotekstila, zahvaljujući čemu će se kora sporije raspadati. Vrtnu koru možete posipati i izravno po zemlji, ali tada biste trebali uzeti u obzir da će se morati češće puniti.

Vrste borove kore

Dvije su osnovne vrste borove kore - kompostirana i sirova kora.

Kompostirana kora je borova kora koja se kompostira 1-2 godine. U tlo oslobađa najviše minerala iz svih vrsta smeća i kora drveća. Ne sterilizira tlo dušikovim spojevima, već ih pruža. Kompostirana borova kora vrlo dobro zakiseljava tlo, zbog čega je savršena za acidofilne biljke poput rododendrona i azaleje, borovnice, grmlja i četinjača. Zahvaljujući ovoj kori u vrtu, zakiseljavanje tla može doseći čak i pH od 4,5. Kompostiranu koru treba češće nadoknađivati, jer je već napola razgrađena i brzo se razgrađuje. Ova vrsta kore je tamnosmeđa, gotovo crne boje.

Vrtna kora - primjena, vrste, cijena

Vrtna kora je danas široko korišten organski materijal za malčiranje tla pod biljkama. Zbog takve popularnosti proizvođači nude mnoge vrste vrtne kore. Cijena kore nije visoka, što vrtlare čini još spremnijima da je koriste u svojim vrtovima. Ovdje je sve o vrtnoj kori, njezinim vrstama i mogućim namjenama u vrtu. Više...

Sirova mljevena kora siromašna je hranjivim tvarima i sterilizira tlo od dušikovih spojeva. Teška je i sprječava rast korova u gredici, jer ne pušta svjetlost, a mladi korovi nisu u stanju probiti koru na površinu. Budući da se polako raspada, ekonomičan je, morate ga dodati tek nakon nekoliko godina. Ima svijetlosmeđu ili smeđu boju.

Vrijedno je znati da je borova kora s različitim stupnjem mljevenja dostupna na tržištu . Odabir kore s odgovarajućim stupnjem mljevenja, ili na drugi način - prikladno fino, vrlo je važan. Tri su glavne vrste korteksa:

Fino mljevena kora vrlo je pogodna za male gredice na kojima se sade male ili male biljke. Fina frakcija mljevenja daje borovoj kori nježan izgled. Međutim, treba imati na umu da fino mljevenu borovu koru vjetar lako otpuhuje i nije prikladan za upotrebu na izloženim mjestima, izloženim jakim naletima vjetra.

Srednje mljevena kora najuniverzalnija je veličina. Takva je borova kora najuniverzalnija i najprikladnija za gotovo bilo koju vrstu sadnje, a u odnosu na sitno mljevenu koru otpornija je na puhanje vjetra.

Grubo mljevena kora je vrsta kore koja je dobra za velike biljke i prostrane gredice. Grubo mljevena kora često se koristi u parkovima ili velikim vrtovima.

kora

Borova kora ima svojstva zakiseljavanja. Savršeno za prskanje pod acidofilnim biljkama kao što su rododendroni, azaleje i četinjače

Dekorativna kora

Šarena ukrasna kora sada je nova na tržištu. Zbog velike popularnosti vrtne kore, proizvođači ovog materijala razvili su razne boje, zahvaljujući kojima je obična borova kora postala dekorativna kora u boji. Ova vrsta vrtne kore je sirova, nekompostirana i obojena kora. Bojanje je jednostavno bojanje kore srednje ili fino mljevene razne boje. Zahvaljujući tome već možemo kupiti koru za vrt: plavu, zelenu, narančastu, crvenu, bijelu itd. Ako želimo da naša gredica izgleda još zanimljivije, vrijedi ovu koru koristiti u vrtu, ali ne zaboravite uskladiti boju kore s bojom cvjetova na gredici. I, naravno, moramo razmotriti hoće li nam odgovarati takvo umjetno bojenje kore.

kora

Kora borove boje u boji dostupna je u različitim verzijama u boji. Zahvaljujući tome možete odabrati nijansu koja odgovara boji cvijeća na krevetu

Kako malčirati borovu koru?

Borova kora u vrtu mora se raširiti 5-10 cm debljine. Što je sloj deblji, to će bolje izolirati, međutim 15 cm je gornja granica jer biljke mogu početi truliti. Kada širite koru u vrtu, ne zaboravite držati razmak od 10-15 cm kod samog grma kako bi se mladi izdanci mogli lako probiti prema van. Najbolje vrijeme za malčiranje borove kore je proljeće, prije nego što su korovi uopće počeli pucati na površinu. Iako zapravo možete malčirati borovu koru tijekom cijele godine, trebate samo upamtiti da plijevite površinu na kojoj ćemo u vrtu širiti koru.

Prednosti kore bora

Na kraju, vrijedi sažeti prednosti korištenja borove kore:

  • Vrlo dobro izolira od gubitka vlage i istovremeno je propusan,
  • Dobro štiti korijenski sustav od smrzavanja zimi,
  • Polako oslobađa mineralne spojeve, tako da možete manje oploditi biljke,
  • Ima velike estetske vrijednosti,
  • U kompostiranom obliku pomaže zakiseljavanju tla,
  • Štiti od određenih gljivica i štetnika koji ne mogu prodrijeti u sloj kore u biljci.