Plavi vijuk - sorte, uzgoj, obrezivanje, razmnožavanje

Sina fescue ( Festuca glauca ) nalazi se u cijeloj Europi, posebno na sunčanim stjenovitim mjestima i u planinama. U vrtovima se vijuk može saditi na kamenjarima ili kombinirati s niskim trajnicama , koristeći brojne zanimljive sorte plave vijuke . Pogledajte kako izgleda uzgoj plave vijuke u vrtu , kako pravilno podrezati plavu vijuku i naučite kako sami reproducirati ovu vrstu vijuka .

fescue blue Intense Blues

Vijuška plava 'Intenzivno plava'

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Sorte plave vijuke

Plavi vijuk ima srebrnoplave listove i ne pušta trkače, ali tvori sferne nakupine visoke oko 20 cm. Ova trava ima opsežni korijenov sustav i uvijene listove koji joj omogućuju prilagodbu teškim životnim uvjetima u nepovoljnom okruženju. Cvijetovi vijuka pojavljuju se od lipnja do srpnja i skupljeni su u klasaste metlice. Biljka se često nalazi i pod imenom pepeo .

U nastavku donosimo zanimljive sorte vijuka za obradu vrta :

Kostrzwa glaukom "Intenzivno plava" (na fotografiji gore) - doseže 30 cm visine, tvoreći čelično-plave nakupine lišća. Preferira suh i sunčan položaj na kojem je najbolje mrlja. Ova se vrsta vijuga dobro snalazi u našoj klimi i dobro zimi.

Visukov glaukom 'Silberreiher' - još jedna sorta lijepe plave boje, naraste do 20 cm visine, cvjeta od lipnja do kolovoza.

Plavi vijuk 'Azurit' - nezahtjevna je sorta koja izrasta u guste, sferne nakupine plave boje, čiji su listovi prekriveni voštanim premazom koji pojačava sjenu sorte. Cvate od svibnja do srpnja. Naraste i do 20 cm visine.

Plavi vijuk 'Blauglut' - doseže visinu od 15 cm, dok u razdoblju cvatnje do 30 cm ova sorta plave vijuge stvara od srpnja do kolovoza nekoliko cvatova, koji su u početku plavi s ljubičastim nijansom, tijekom vegetacije postaju sivi, a na kraju postaju sivi. Smeđa.

Kostrzwa glaukom 'Elijah Blue' - ima sivo-plavu nijansu koja traje cijelo ljeto. Biljka je visoka oko 20 cm i široka 25 cm. Cvate od svibnja do lipnja, u početku plavičastim cvatovima, a postupno postaju žuti kako se razvijaju.

Plava vijuška 'Golden Toupee' (fotografija ispod) - lišće ove sorte u proljeće je svijetlo žuto, a zatim postaje zeleno. Visina do 20 cm, cvasti izbojci do 35 cm. Cvate od lipnja do srpnja. Potpuno otporan na mraz.

plava vijuga Zlatna tupa

Plava vijuka 'Zlatna traka'

Fotografija © Herbi

Uzgoj plave vijuke

Plavi vijuk pogodan je za kamenjare i sve kompozicije slobodnog oblika, posebno tipično travnate. Također izgleda dobro kada je posađeno u skupinu trajnica.

U uzgoju plavog vijuška vrijedi obratiti pažnju na osiguravanje travi sunčanog položaja, jer da bi zadržao lijepu plavu boju, plavi vijuk trebao bi rasti na punom suncu na laganom tlu, moguće i bez oplodnje . Na teškom tlu brzo stari, a višak vlage dovodi do truljenja.

Kada uzgajamo plavi vijuk, ne bismo se trebali brinuti zbog suše ili jakog vjetra, jer se on može nositi i u tako ekstremnim uvjetima. Fescue preferira propusnu, pjeskovitu podlogu , prilično suhu i siromašnu hranjivim sastojcima. Stoga je izvrsna biljka koja podnosi sušu!

Fescue cvjeta od lipnja . Njegovi su cvatovi u početku ukrasni, ali s vremenom postaju žuti. Stoga, nakon cvatnje, vrijedi ih ukloniti. Ispravno rano rezanje cvata spriječit će spontano širenje sjemena ove trave.

Obrezivanje plave vijuke

Obično češljamo plavi vijuk u rano proljeće kako bismo se riješili suhih i trulih oštrica. Međutim, ako naš vinik ne izgleda privlačno, a samo osvježavanje četkanjem ne pomaže, obrežite plavi vijušak također rano u proljeće . Takav rez potaknut će vlatiku na nicanje novih oštrica, a njezin će izgled postati privlačniji.

Da biste obrezali plavu vijušku, trebat će vam oštra rezilica kojom ćete izrezati sve suhe i mrtve peteljke na dužinu zelenih dijelova trave, obično visokih oko 3 cm. Nakon rezanja, plavi će vitak početi prilično brzo rasti i poprimit će željeni izgled.

fescue blue Intense Blues

Sadnice 'Intenzivno plave' u posudama

Fotografija © PoradnikOgrodniczy.pl

Reprodukcija modre vijuke

Plavu vijuku najbolje je razmnožavati u rano proljeće dijeljenjem nakupine . Da biste to učinili, u ožujku vijukar treba iskopati, podijeliti nožem i posaditi na nekoliko mjesta u vrtu. Također možemo zabiti pik izravno u nakupinu trave, otkopati odvojeni dio i zatim ga posaditi na novi položaj.

Plava se vijuga razmnožava na biljkama starim 2-3 godine. Zanimljivo je da se plavi vijuk sam širi ako mu se cvatovi ne porežu na vrijeme.

Mag. Joanna Białowąs